top banner

Cum vede Isarescu deblocarea creditarii?

27 Martie 2009 | Autor: Marius Serban

Cum vede Isarescu deblocarea creditarii?

Guvernatorul BNR se asteapta ca activitatea de creditare sa fie reluata intr-o maniera mai prudenta, rata de crestere din acest an urmand a se limita la 10%. Isarescu a declarat ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce cu 5 puncte procentuale intr-o luna, iar in curand, banca centrala va relaxa regimul rezervelor minime obligatorii in valuta.

“Ne bucura ca au disparut toate reclamele cu Veniti si luati credit cu buletinul!", a declarat astazi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El spune ca aceasta forma de creditare a fost daunatoare pentru banci.

Seful BNR a precizat ca sunt liste intregi de persoane care au luat credite cu buletinul si care acum nu mai pot fi gasite. El spune ca impresia generala este ca riscul nu e mare, deoarece sumele imprumutate ar fi mici, de numai 5.000 lei pe contract.

Isarescu a explicat ca atunci cand o intreprindere cere 1 milion de lei sunt necesare sute de aprobari, in timp ce, 200 de credite cu buletinul s-au dat foarte usor, desi suma totala este aceeasi.

Greselile trecutului

Restantele mari acumulate la creditele acordate foarte facil au fost cauzate de faptul ca s-a facut o descentralizare a deciziilor in banci si s-au stabilit bonusuri de performanta, in functie de vanzari si cota de piata. Prin urmare, functionarii din unitati erau incurajati sa acorde credite cat mai multe, fara sa fie atenti prea mult la capacitatea de rambursare.

“Acest tip de relansare a creditului nu va mai reveni si nici nu mai trebuie creata iluzia unui asemenea procedeu de creditare”, a spus Isarescu, aratand ca s-au dat chiar si credite personale pentru plata intretinerii.

In plus, seful BNR a atras atentia ca nu mai trebuie vandute credite pe baza unor sperante false de crestere a veniturilor. In 2008, toata lumea se astepta ca veniturile sa le creasca cu 50% in 2009 si au luat credite ipotecare mizand ca, odata cu majorarea venitului, rata lunara va fi mai usor de suportat.

Mugur Isarescu atentioneaza in continuare populatia sa nu se indrepte spre credite in valuta, acum ca rata de schimb s-a stabilizat. El spune ca orice comparatie de costuri intre creditele in lei si cele in valuta trebuie sa tina cont ca, in timp, cursul de schimb se modifica. “Nu sunt impotriva creditului pentru locuinte in euro”, a spus insa Isarescu.

 

Dobanzile interbancare vor scadea la 10%

In acest an, se va produce o reasezare a creditului, de la cresteri de 100% in anumite cazuri (si pe domeniile cele mai riscante de creditare) la o majorare mai prudenta, de 10% pe an, a subliniat Isarescu.

Guvernatorul BNR a spus ca se asteapta ca ratele dobanzilor interbancare sa coboare in aproximativ o luna in jurul valorii de 10%, deoarece banca centrala intentioneaza sa deruleze in mod fluent operatiuni pe piata monetara.

Acest lucru va conduce la o reducere semnificativa a costurilor pentru creditele in lei. Dobanzile practicate de banci sunt indexate in functie de indicii pietei monetare. Iar, daca tinem cont ca in prezent ca rata Robor la 1 luna se situeaza la 15%, inseamna ca dobanzile la lei vor scadea in scurt timp cu 5 puncte procentuale.

O alta veste buna este ca BNR doreste sa diminueze rezervele minime obligatorii la resursele atrase de banci in valuta. Prima masura va fi restragerea bazei de calcul, prin eliminarea sumelor atrase pe perioade mai mari de 2 ani. Efectul va fi destul de semnificativ, a spus Isarescu. Decizia va impulsiona creditarea deoarece bancile vor avea mai multe resurse la dispozitie si vor suporta costuri mai mici cu fondurile atrase.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul