“Ne bucura ca au disparut toate reclamele cu Veniti si luati credit cu buletinul!", a declarat astazi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El spune ca aceasta forma de creditare a fost daunatoare pentru banci.
Isarescu a explicat ca atunci cand o intreprindere cere 1 milion de lei sunt necesare sute de aprobari, in timp ce, 200 de credite cu buletinul s-au dat foarte usor, desi suma totala este aceeasi.
Restantele mari acumulate la creditele acordate foarte facil au fost cauzate de faptul ca s-a facut o descentralizare a deciziilor in banci si s-au stabilit bonusuri de performanta, in functie de vanzari si cota de piata. Prin urmare, functionarii din unitati erau incurajati sa acorde credite cat mai multe, fara sa fie atenti prea mult la capacitatea de rambursare.
In plus, seful BNR a atras atentia ca nu mai trebuie vandute credite pe baza unor sperante false de crestere a veniturilor. In 2008, toata lumea se astepta ca veniturile sa le creasca cu 50% in 2009 si au luat credite ipotecare mizand ca, odata cu majorarea venitului, rata lunara va fi mai usor de suportat.
In acest an, se va produce o reasezare a creditului, de la cresteri de 100% in anumite cazuri (si pe domeniile cele mai riscante de creditare) la o majorare mai prudenta, de 10% pe an, a subliniat Isarescu.
Guvernatorul BNR a spus ca se asteapta ca ratele dobanzilor interbancare sa coboare in aproximativ o luna in jurul valorii de 10%, deoarece banca centrala intentioneaza sa deruleze in mod fluent operatiuni pe piata monetara.
O alta veste buna este ca BNR doreste sa diminueze rezervele minime obligatorii la resursele atrase de banci in valuta. Prima masura va fi restragerea bazei de calcul, prin eliminarea sumelor atrase pe perioade mai mari de 2 ani. Efectul va fi destul de semnificativ, a spus Isarescu. Decizia va impulsiona creditarea deoarece bancile vor avea mai multe resurse la dispozitie si vor suporta costuri mai mici cu fondurile atrase.
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai mult
Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.
6 Ianuarie 2021 | Credite de consum
Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.
16 Noiembrie 2020 | Credite de consum
Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.
19 Octombrie 2020 | Credite de consum
Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.
7 Octombrie 2020 | Credite de consum
Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut
Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre
Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T
De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred
Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru