top banner

Solicitantii de credite ipotecare vor putea obtine sume mai mari de la banci

16 Ianuarie 2009 | Autor: Marius Serban

Bancile vor putea accepta un grad de indatorare mai ridicat in cazul creditelor imobiliare si ipotecare, potrivit modificarilor adoptate de BNR la regulamentul pentru creditele acordate populatiei. Acest lucru va permite clientilor sa imprumute sume mai mari decat pana acum.
 
Pe 15 ianuarie, banca centrala a decis sa diferentieze modul in care bancile acorda credite cu garantii ipotecare de celelalte. Decizia a pornit de la observatia ca, la imprumuturile cu ipoteca, numarul de restante este mult mai redus decat in restul cazurilor.
 
Un alt motiv invocat de BNR a fost limitarea efectelor generate de criza financiara. Cresterea cursului de schimb face ca suma imprumutata de un client sa scada dramatic, mai ales atunci cand bancile tin cont de analiza de stress-testing. Aceasta impune ca in calcul gradului maxim de indatoare, bancile sa aiba in vedere ca rata lunara poate creste atat ca urmare a majorarii ratei dobanzii cat si a deprecierii monedei nationale.
 
In acest sens, BNR a decis ca "imprumutatorii vor avea posibilitatea sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite, in cazurile in care acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate", se precizeaza in comunicatul BNR.
 
Modificarile adoptate de BNR vor intra in vigoare, dupa publicarea lor in Monitorul Oficial. Este posibil ca ele sa fie puse in practica ceva mai tarziu de banci, avand in vedere ca, de regula, modificarea normelor de creditare trebuie avizata si de Directia de Supraveghere din BNR.
 

Cine castiga?

 
Principalul efect al acestei decizii este ca bancile au mana libera in a majora gradul maxim de indatorare acceptat la credite. Acest lucru ar permite clientilor sa imprumute sume mai mari.
 
Avand in vedere ultimele tendinte in creditare, este posibil ca nu toate bancile sa aleaga aceasta optiune. Asa cum banca centrala a semnalat la finele anului trecut, multe banci au inasprit conditiile de creditare mai mult decat ar fi impus regulamentul BNR.
 
Criza financiara internationala a taiat accesul bancilor locale la resursele de finantare in valuta. Iar, piata interbancara autohtona functioneaza inca in regim de avarie. 
 
Confruntate cu o lipsa de lichiditati, bancile au devenit mai atente cum gestioneaza fondurile disponibile, astfel ca s-au introdus restrictii suplimentare la credite pentru a alege clientii cei mai solvabili. Iar in cazuri extreme, unele banci au renuntat temporar sa mai acorde credite.
 
"Evolutia creditarii depinde in principal de capacitatea imprumutatorilor de a mobiliza in mod sustenabil resursele financiare necesare si de respectarea concomitenta a principiilor prudentiale", se arata in comunicatul BNR.
 
Prin urmare, relaxarea conditiilor de creditare este posibil sa se produca doar la marile banci, care isi asigura o buna parte din resursele de finantare prin intermediul depozitelor. Ele sunt mai putin constranse de criza financiara internationala si au resursele necesare pentru a continua creditarea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul