top banner

Francii elvetieni s-au facut disparuti de pe piata

08 Decembrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Din 11 banci care s-au luptat sa obtina o felie cat mai mare din piata creditelor destinate populatiei prin acordarea de imprumuturi in franci elvetieni, doar doua mai pastreaza in acest moment produsul in oferta. In privinta deciziei de a-l promova insa, doar o banca mai crede cu tarie in acest produs.
 
Din octombrie, o data cu aplicarea noului regulament BNR si a cresterii costurilor de finantare suportate de banci, creditele in franci elvetieni si-au pierdut din avantaje.
 
In numai doua luni de la acel moment, 8 institutii de credit au scos din oferta imprumuturile in franci elvetieni, chiar daca de abia le introdusesera in aceasta vara, cum este si cazul MKB Romexterra Bank. "Ne-am raliat trendului dat de piata" au declarat reprezentantii bancii.
 
Alte institutii s-au raportat si la situatiile si recomandarile venite din partea bancilor mama si a reglementarilor din tarile de origine. 
 
"Autoritatile austriece au recomandat renuntarea la creditele in franci elvetieni si in yeni acordate populatiei ca urmare a ratelor de schimb mari si a riscului de crestere a dobanzii. Grupul Volksbank a urmat aceasta recomandare in toate tarile in care este prezent", a declarat Gerald Schreiner, presedintele Volksbank.
 

Ultimele doua redute

 
Prima banca care a introdus in piata creditele in franci elvetieni a fost OTP Bank, in noiembrie 2005. Aceasta, alaturi de Garanti Bank, a ramas ultima banca ce inca mai ofera astfel de produse.
 
"In ultima perioada s-a constatat o diminuare semnificativa a volumului de cereri pentru credite in franci elvetieni, in special din cauza faptului ca acest tip de credit si-a pierdut principalul atu in comparatie cu monedele de creditare clasice, respectiv dobanda mai mica perceputa de banca", au declarat reprezentantii OPT Bank.
 
Totusi, acestia nu au putut sa se pronunte daca vor mentine aceste produse in oferta sau daca vor renunta in viitorul apropiat la ele.
 
Din contra, Garanti Bank nu apreciaza ca solutia este eliminarea din oferta a creditelor in franci elvetieni.
 
"Strategia bancii este de a mentine o abordare flexibila fata de clienti si in ceea ce priveste monedele de creditare. Cursul de schimb si indicii de referinta CHF nu au inregistrat variatii semnificative pe parcursul ultimului an, pastrandu-se aceleasi avantaje de costuri fata de celelalte monede de creditare", au declarat reprezentantii bancii, adaugand ca imprumuturile in franci elvetieni vor fi incluse in portofoliul bancii si in perioada viitoare.
 
La nivelul bancii, ponderea imprumuturilor in franci in volumul total de credite aflate in soldul bancii se mentine si in prezent la un nivel comparabil cu lunile anterioare.
 

Creditele in franci au crescut rapid

 
In ultimii doi ani, creditele acordate populatiei in franci elvetieni au cunoscut un ritm de crestere cu mult peste cel al imprumuturilor in euro sau lei.
 
In perioada iunie 2007-iunie 2008, creditele acordate persoanelor fizice in lei si euro au inregistrat o crestere de 36%, respectiv 110%.
 
In aceeasi perioada insa, conform statisticilor BNR, creditele acordate in alte valute (inclusiv franci elvetieni) au cunoscut un avans de 278% (de la echivalentul a 2.627 milioane lei pana la 9 928 milioane lei).
 
Unele institutii au marsat atat de puternic pe aceasta moneda de imprumut in castigarea de cota de piata astfel incat portofoliul lor a devenit, in majoritate, format din credite in franci elvetieni.
 
La un an si jumatate de la introducerea creditelor in franci de catre Volksbank, acestea au ajuns sa acopere 46% din totalul creditelor acordate populatiei la nivelul bancii.
 
Iar de curand, conform oficialilor BNR, Volksbank a trecut pe locul trei in topul bancilor in functie de cota de piata, depasind Raiffeisen Bank, dupa ce, in urma cu numai cateva luni trecuse de pe locul 5 pe locul 4.
 
 
 
Creditele in franci elvetieni au avut viata scurta
Banca
Data introducerii CHF
Data renuntarii la CHF
OTP Bank
Nov 2005
-
Raiffeisen Bank
Sep 2006
Nov 2008
Banca Romaneasca
Oct 2006
Oct 2008
BRD
Nov 2006
Feb 2007
Piraeus Bank
Dec 2006
Oct 2008
Volksbank
Ian 2007
Oct 2008
Credit Europe Bank
Iun 2007
Oct 2008
Bancpost
Sep 2007
Nov 2008
Millennium Bank
Oct 2007
Oct 2008
Garanti Bank
Feb 2008
-
MKB Romexterra Bank
Aug 2008
Oct 2008

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul