top banner

Cat ne costa sa economisim?

03 Iulie 2007 | Autor: Oana Cosescu

Atunci cand constituie un depozit bancar, clientul nu plateste nimic pentru aceasta operatiune. Nu inseamna insa ca tranzactia este lipsita de costuri. Ele apar de cele mai multe ori indirect prin intermediul conturilor curente asociate, ale caror comisioane difera foarte mult de la o banca la alta.
 
Odata cu constituirea unui depozit, clientul trebuie sa deschida obligatoriu si un cont curent in care ii va fi transferata la scadenta dobanda si/sau suma depusa . Costurile reprezentative pentru aceasta operatiune sunt deschiderea si administrarea contului.
 
Modul de tarifare difera de la o institutie la alta: unele banci nu percep nici un comision administrare lunar dar percep un comision de deschidere, iar altele fac tocmai invers. De exemplu, in cazul Bancii Transilvania, comisionul de deschidere ajunge la 3 lei, iar la Volksbank – 3,5 lei.
 
Comisionul de administrare al contului curent este stabilit intr-o suma fixa si poate varia intre 0,1 lei la CEC si 7,5 lei lunar in cazul UniCredit Tiriac Bank.
 
Chiar daca pare greu de crezut, mai sunt inca banci care ofera conturi curente gratuit. In cazul bancilor Credit Europe, OTP Bank si Libra Bank, deponentii nu suporta niciunul din comisioanele aminitite mai devreme. Prin urmare, un client ar putea face economii destul de importante daca isi alege cu mai multa atentie banca.
 
Un alt comision legat de depozit este cel privind retragerea de numerar, care intervine atunci cand deponentul doreste sa-si retraga banii de la casieria bancii. Nivelul sau se situeaza de cele mai multe ori intre 0,3% si 0,5% din suma retrasa, in functie de banca si valuta depozitului.
 
O modalitate mai ieftina de a retrage numerar este de a transfera banii din depozit pe card, in cazul in care clientul detine unul la banca unde a facut depozitul. Bancile transfera automat depozitul in contul curent al deponentului si daca acestui cont ii este atasat si un card, deponentul poate dispune de bani prin retragere de la bancomatele bancii sau prin plata directa catre comercianti, atat pe teritoriul Romaniei cat si in straintate. Astfel de operatiuni au costuri mult mai mici - 0,2%, daca se foloseste ATM-ul bancii emitente, in timp ce plata catre comercianti este gratuita.
In cazul in care valoarea depozitului este mai mare, o solutie mai avantajoasa este utilizarea viramentelor interbancare. Produsul bancar care permite aceasta operatiune este contul curent, care a fost deja deschis in momentul constituirii depozitului. Astfel, daca un client foloseste banii din depozit pentru a achita un anumit furnizor sau pentru a-i transfera la o alta banca devine mult mai eficient un ordin de plata. De exemplu, daca se retrag de la casieria bancii 10.000 lei, clientul plateste 50 lei, in timp ce un transfer interbancar costa aproximativ 5 lei, de zece ori mai putin.
Comisioanele indirecte asociate depozitelor
 Banca

 Comision deschidere

 Comision administrare lunar

 Retragere lei

 Retragere valuta

 ABN AMRO

 -

 0.25 euro

 0.75%

 0.75%

 Alpha Bank

 -

 -

 0.35%

 0.35%

Banca Romaneasca

 -

 1.25 lei

 0.5%

 0.5%

 Banca Transilvania

 3 lei

 -

 0.35%

 0.4%

 Bancpost

 -

 3.5 lei

 0.6%

 0.5%

 BCR

 -

 1.75 lei

 0.4%

 0.5%

 BRD

 -

 0.5 euro

 0.5%

 0.5%

 CEC

 -

 0.1 lei

 0.5%

 0.5%

 Credit Europe Bank

 -

 -

 0.3%

 0.5%

 Libra Bank

 -

 -

 0.35%

 0.35%

 MKB Romexterra

 -

 1 leu

 0.5%

 0.5%

 OTP Bank

 -

 -

 0.5%

 0.5%

 Piraeus Bank

 -

 -

 0.5%

 0.6%

 ProCredit Bank

 -

 -

 0.5%

 0.5%

 Raiffeisen

 -

 0.5 lei

 0.5%

 0.5%

 UniCredit Tiriac

 -

 7.5 lei

 0.5%

 0.75%

 Volksbank

 3.5 lei

 -

 0.4%

 0.4%

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii