top banner

Ce ascunde DAE la creditele de nevoi personale?

28 Aprilie 2006 | Autor: Marius Serban

Dobanda anuala efectiva (DAE) reprezinta cel mai util criteriu pentru a compara ofertele de credite ale bancilor. Potrivit legii creditului de consum, DAE trebuie sa exprime costul total al creditului, cu anumite exceptii. Cat de mult conteaza, insa, aceste exceptii?
Pentru a afla ce se ascunde in spatele DAE, Conso.ro a realizat o analiza comparativa a creditelor de nevoi personale in lei oferite de urmatoarele banci : BCR (Divers Extra/ Super BCR), BRD (Expresso Lejer), CEC (Ideal 15.000), Banca Romaneasca (Credit de nevoi personale), Banca Transilvania (Practic BT), Bancpost (Credit Imediat), HVB Bank (Creditul Personal), Raiffeisen Bank (Flexicredit cu asigurare) si Volksbank (Easy Credit).
In toate cazurile analizate, DAE cuprinde costul cu dobanda si comisioanele legate de acordarea sau monitorizarea creditului, in functie de banca (cum ar fi comisionul de analiza, de acordare sau de administrare).
Un alt cost pe care bancile il includ in DAE este cel legat de garantiile solicitate ? asigurarea de viata sau pentru risc de neplata.
Trebuie spus ca prima de asiguare nu este intotdeauna precizata separat. La unele banci, costul asigurarii este inclus in comisionul de acordare sau de gestiune, motiv pentru care aceste comisioane inregistreaza valori mai ridicate. Astfel de cazuri se intalnesc la Bancpost sau Banca Romaneasca, de exemplu. In schimb, alte banci, cum ar fi BCR sau HVB, mentioneaza separat costul cu asigurarea. Astfel, si comisioanele practicate sunt mai mici decat in cazul anterior.
Dintre produsele analizate, singurul care nu include asigurarea de viata in DAE este creditul Expresso Lejer oferit de BRD. Banca a gasit modalitate de a elimina acest cost si de a obtine o DAE mai scazuta.
Reprezentantii BRD spun ca asigurarea este optionala, iar potrivit legii creditului de consum nu sunt obligati sa includa acest cost in DAE. Alternativa la asigurarea de viata este, insa, girantul, care nu aduce costuri suplimentare, dar face imprumutul mai putin atractiv.
Pe de alta parte, BRD isi atrage clientii prin oferte promotionale care subliniaza faptul ca Expresso Lejer se acorda fara giranti, in timp ce DAE este calculata pentru imprumuturi cu giranti.
Un alt cost pe care nici una dintre bancile analizate nu-l includ in DAE este cel legat de functionarea contului curent. Art. 4 din legea creditului de consum permite bancilor sa treaca cu vederea acest cost. Insa, orice beneficiar de credit trebuie sa aiba cont deschis la banca. In majoritatea cazurilor, pentru aceasta operatiune se percepe doar un comision de deschidere care nu depaseste 10 lei. Costuri mai mari se intalnesc la HVB si BRD, care solicita un comision lunar de 2 euro, respectiv 0,5 euro. Avand in vedere ca platile se fac pe toata durata de rambursare, acest lucru poate majora semnificativ costul total al creditului.
In plus, in cazul in care clientul doreste sa primeasca creditul in numerar va trebui sa plateasca si un comision de retragere. Pentru acest servciu, bancile isi opresc, de regula, 0,5% din suma retrasa, cost care, de asemenea, nu este inclus in DAE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Refinantarile pot fi o solutie in contextul scumpirii creditelor

Refinantarile pot fi o solutie in contextul scumpirii creditelor

Cresterea dobanzilor de referinta (ROBOR, IRCC) din ultima vreme si tendinta de majorare simultana a marjelor practicate de unele banci a trezit apetitul pentru solutii mai avantajoase prin refinantare.

03 Mai 2023 | Credite nevoi personale
De ce se (mai) scumpesc creditele

De ce se (mai) scumpesc creditele

In ultimele doua luni, mai multe banci au operat majorari ale marjelor fixe in conditiile in care lichiditatea din sistemul bancar s-a imbunatatit progresiv. De ce se intampla asta?

21 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Valoarea imprumutului poate influenta costurile creditelor de consum

Valoarea imprumutului poate influenta costurile creditelor de consum

Se stie ca un credit de consum tinde sa aiba costuri semnificativ mai mari decat unul ipotecar dar diferenta intre creditele de consum in functie de valoarea imprumutului poate fi la fel de importanta.

16 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Costurile creditelor de consum pot scadea atasand servicii suplimentare

Costurile creditelor de consum pot scadea atasand servicii suplimentare

Asigurarile, cardurile de credit, virarea veniturilor debitorilor in conturi deschise la banca finantatoare pot reduce costurile cu dobanzile cu pana la 6 puncte procentuale.

03 Feb 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul