top banner

Depozitele bancare isi pierd atractivitatea

14 Martie 2006 | Autor: Bogdan Barligea

Cei care si-au tinut banii la banca in 2005 n-au avut prea multe motive de bucurie. Inflatia superioara prognozei initiale a bancii centrale s-a suprapus peste reducerile de dobanda facute de banci in cursul anului. Perspectivele pentru acest an nu se anunta nici ele foarte optimiste.
Anul 2005 nu a fost unul bun pentru cei care au ales sa-si economiseasca banii la banca. Pe parcursul a doar cateva luni, dobanzile la depozitele bancare in lei au coborat de la peste 10% la numai 5-6%. Rand pe rand, bancile comerciale au redus nivelul dobanzilor pasive, fapt care a dus la o scadere a ritmului de economisire.
Scaderea dobanzilor la depozitele bancare, in special in prima jumatate a anului 2005, a urmat trendul impus de BNR de reducere constanta a ratei politici monetare.
In consecinta, s-a diminuat semnificativ ritmul de crestere a economiilor persoanelor fizice. Daca in 2004, acesta s-a situat la aproximativ 37%, in 2005 a scazut pana la 23%.
Schimbarea de macaz a facut ca depozitele in lei ale populatiei sa creasca doar cu 15%, in termeni reali, fata de anul precedent. In schimb, depunerile in valuta, exprimate in euro, au inregistrat o majorare cu peste 25%.
Desi toate institutiile financiare au operat in 2005 reduceri ale randamentelor oferite la depozite, s-au putut observa cateva diferentieri de strategie.
Bancile mari au preferat, in general, sa practice dobanzi pasive sub nivelul inflatiei. In acest context, bancile mici au incercat sa profite, oferind dobanzi mai atractive, apropiate de nivelul inflatiei. In decembrie 2005, spre exemplu, Libra Bank avea cea mai buna dobanda la depozitele in lei pe un an - 8,5%.
Cu toate acestea, nici in cazul bancilor mai generoase nu e deloc sigur ca economisirea in lei la banca aduce in final profit. Daca luam in calcul comisioanele percepute, in special cele la retragerea banilor din banca si impozitul pe castigurile din dobanzi, s-ar putea sa constatam ca nu ne-am ales cu mare lucru.
Pentru acest an BNR preconizeaza o crestere moderata a dobanzilor. ?Se anticipeaza o crestere a ratei medii a dobanzii la depozite fata de anul 2005, astfel incat rata reala va deveni pozitiva catre sfarsitul anului 2006?, se spune in ultimul raportul asupra inflatiei publicat de banca centrala.
Insa nu e deloc sigur ca se va intampla asa. In plus, chiar si in varianta optimista, castigurile mici pe care economisirea le va asigura de acum inainte concureaza cu randamentele mult mai bune pe care le ofera fondurile mutuale sau tranzactiile la bursa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite
La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii