top banner

Bancile franceze, obligate sa renunte la principala capcana a cardurilor de credit

07 Iunie 2011 | Autor: Marius Serban

Cardul de credit se comporta uneori ca un credit de care nu mai scapi niciodata. Problema apare cand clientii confunda suma minima de plata din extrasul de cont cu rata lunara de la un credit obisnuit. Cum aceste situatii sunt frecvente, guvernul francez a luat masuri pentru a nu mai permite bancilor sa profite de lipsa de informare a populatiei.
Cardurile de credit permit clientilor sa ramburseze imprumutul in ritmul propriu, fara a fi constransi de un grafic de rambursare rigid. Astfel, clientul poate rambursa intr-o luna mai mult si in alta mai putin, cu conditia ca in fiecare luna sa achita cel putin o suma minima. Aceasta facilitate poate fi un avantaj, daca este perceputa corect de catre client.
Confuzia alimenteaza profiturile bancilor
Realitatea a demonstrat insa ca majoritatea consumatorilor confunda suma minima de plata cu rata lunara de la un credit obisnuit. Perceptia este alimentata chiar de extrasele de cont, primite prin posta, unde suma minima de plata este scoasa in evidenta.
Cei care fac aceasta confuzie platesc insa foarte scump si se trezesc cu un credit de care nu mai scapa. Acest lucru este cauzat de faptul ca suma minima de plata este stabilita de banci la valori foarte scazute si permite rambursarea unei parti mici din suma imprumutata. Majoritatea banilor sunt de fapt destinati a acoperi dobanda si comisioanele. In acest fel, un banal credit de 1.000 lei ajunge sa fie rambursat chiar si in 40 ani.
Cum ratele dobanzilor la aceste imprumuturi sunt cele mai mari din piata, acest comportament genereaza venituri importante pentru creditori.
Perioada maxima de rambursare s-a scurtat la 5 ani
Pentru a preintampina aceste situatii, Franta a modificat legea creditului de consum. Sub deviza “un credit responsabil este unul care se ramburseaza”, bancile au fost obligate sa scurteze perioada de rambursare la cardurile de credit.
Suma minima de plata inscrisa in extrasul de cont trebuie sa fie stabilita de catre banci, astfel incat sa permita rambursarea datoriei intr-o perioada rezonabila, in cazul in care clientul achita doar aceasta suma:
  • Daca soldul creditului este mai mic de 3.000 euro, suma minima de plata trebuie calculata astfel incat creditul sa fie rambursat in maxim 3 ani;
  • Daca soldul creditului este mai mare de 3.000 euro, suma minima de plata trebuie sa permita rambursarea creditului in maxim 5 ani.
Totodata, fiecare rata lunara trebuie sa conduca la scaderea soldului creditului, iar extrasul de cont trebuie sa precizeze clientului cate luni mai are de rambursat, daca plateste suma minima de plata.
Masurile luate in Franta au intrat in vigoare de la 1 mai 2011 si vin dupa ce in Marea Britanie au fost intreprinse actiuni similare in 2010. Acolo, bancile au fost obligate sa contacteze clientii care platesc regulat doar suma minima de plata si sa le explice riscurile la care se expun.
Astfel de reglementari ar fi binevenite si in Romania, avand in vedere ca majoritatea emitentilor de carduri de credit sugereaza clientilor sa achite doar suma minima de plata. Mai mult, chiar si SMS-urile trimise catre clienti cu scopul de a-i notifica cu privire la data scadenta avertizeaza doar asupra sumei minime de plata.
Desi numarul persoanelor care detin carduri de credit este inca scazut, o asemenea masura ar asigura ca extinderea utilizarii acestui tip de credit pe viitor se va face in mod responsabil, fara ca institutiile financiare sa profite de lipsa de educatie financiara a clientilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Mastercard ofera detinatorilor de carduri care isi platesc obligatiile fiscale prin ghiseul.ro pana la finalul acestei luni rambursarea a 10% din valoarea platilor. Din pacate, cei care au apucat deja sa isi plateasca datoriile fata de stat vor ramane cu impresia ca nu e bine sa te grabesti.

29 Mar 2023 | Carduri
Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cei mici pot deprinde mai usor sa isi gestioneze banii de buzunar iar parintii le pot aloca lunar o anumita suma. Exista insa si riscuri generate de tranzactiile pe internet si dependenta de alocarile periodice din partea parintilor.

19 Dec 2022 | Carduri
Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

BNR a decis in aceasta saptamana sa opereze o noua majorare a dobanzii de politica monetara insa de o mai mica amplitudine decat precedentele. Se vor scumpi din nou creditele cu dobanzi variabile iar depozitele vor fi remunerate mai bine chiar daca randamentele raman semnificativ real negative.

10 Noi 2022 | Carduri
Cele mai bune carduri de cash-back

Cele mai bune carduri de cash-back

Sa iti poti recupera un procent din valoarea cumparaturilor uzuale fara ca asta sa presupuna neaparat costuri colaterale reprezinta o provocare pentru tot mai multi romani.

20 Apr 2022 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă