4 moduri in care datele cardului pot fi furate. Cum se pot evita?

Duplicarea cardului si utilizarea lui de catre alte persoane este probabil una din cele mai vechi tipuri de fraude. Introducerea cipului a limitat drastic numarul de cazuri, totusi, clientii care mai au pe card banda magnetica, ar trebui sa fie atenti la cateva aspecte atunci cand utilizeaza cardul, pentru a limita riscurile de furt de date.

Furtul datelor este prima si poate cea mai complicata parte a duplicarii cardurilor. Chiar daca unele solutii adoptate de fraudulenti par foarte simple, multa lume pica in capcana fara sa isi dea seama, pentru simplul motiv ca nu considera nimic suspect in modul de operare.

Cele mai frecvente modalitati de frauda sunt urmatoarele:

1.    La restaurant, in magazin, la o statie de benzina sau oriunde cardul este inmanat unui chelner sau unui vanzator acesta poate sa profite de neatentia clientului si sa il treaca mai intai printr-un dispozitiv special, care copiaza datele si abia apoi prin POS.

Dispozitivul, denumit skimmer, poate fi de dimensiunea unui cub de gheata si nu este nevoie decat de o fractiune de secunda ca datele sa fie copiate.

2.    In magazinele mici sau in cele in care nu exista camere de supraveghere datele pot fi furate prin schimbarea POS-ului cu unul identic cu cel de la banca, dar care nu doar transmite datele, dar le si pastreaza.

Astfel, printr-o diversiune relativ simpla, un grup de hoti informatici poate foarte usor sa distraga atentia vanzatorului, sa il scoata de la ghiseu si sa schimbe in acest mod POS-ul. Ulterior, peste o saptamana, prin acelasi mod de operare, POS-ul duplicat este schimbat din nou cu cel bun, iar datele inregistrate timp de o saptamana sunt extrase.

Modalitatea este mai dificila deoarece implica un nivel mai ridicat de cunostinte atat informatice cat si duplicarea POS-ului.

3.    O alta modalitate de furt de date, folosita si in Romania, este inserarea unui dispozitiv de citire a datelor in fanta ATM-urilor. Dispozitivul citeste datele cardului fara a impiedica insa derularea tranzactiei dorite de client, astfel incat nu ridica suspiciuni.

4.    In mediul online, hackerii trimit sute de emailuri ce par oficiale si duplicheaza site-urile bancilor sau a altor companii in care solicita, sub diverse pretexte, actualizarea datelor de card.

De asemenea, in emailuri pot fi inserate si diverse linkuri care, odata accesate, downloadeaza in computer diversi virusi care inregistreaza date personale, inclusiv parole de locare in contul de online banking.

Cei care nu sunt foarte atenti pot transmite informatii pretioase care mai apoi sunt utilizate pentru a realiza cumparaturi online sau pentru a accesa datele contului. Iar riscul este cu atat mai mare cu cat datele pot fi utilizate online fara duplicarea efectiva a cardului.

Ce se intampla cu datele odata furate?

Obtinerea datelor este doar primul pas. Ulterior, informatiile sunt in general vandute si prelucrate. Cardurile sunt duplicate fizic si utilizate in diverse locatii sau datele sunt folosite pentru realizarea de cumparaturi online.

Cardurile duplicate nu sunt utilizate des, deoarece odata ce detinatorul observa o tranzactie suspecta anunta banca si cardul de inchide. Totusi, pagubele inregistrate pot fi semnificative.

Cum se pot  evita fraudele?

Cea mai mare imbunatarire adusa cardurilor in vederea cresterii protectiei este introducerea cipului. Acesta este mult mai greu de copiat decat banda magnetica, fiind practic inaccesibil hotilor de date. Mai mult, odata cu cardurile cu cip si retelele de ATM-uri si POS-uri au fost adaptate pentru a citi cipul.

Banda magnetica nu a fost eliminata, in special ca urmare a faptului ca reteaua de acceptare nu a fost upgradata in totalitate, iar in SUA cardurile cu cip abia au intrat.

Totusi, in general, in cazul in care se fura datele de pe banda magnetica si se doreste utilizarea cardului duplicat la un ATM sau POS upgradat, acesta va recunoaste faptul ca respectivul card are si cip si va solicita introducerea cipului.

Exista si cateva modalitati prin care riscul de frauda poate fi eliminat simtitor:

1.    Nu scapati niciodata cardul din ochi si nu permiteti chelnerului sau vanzatorului sa plece cu cardul sau sa il puna sub tejghea, unde nu vedeti ce se intampla.

2.    In cazul in care banca emitenta ofera serviciul de alerte prin SMS este indicat sa il achizitionati. De fiecare data cand se realizeaza o tranzactie cu cardul, vet fi notificat prin SMS, putand depista mult mai repede tranzactiile frauduloase si solicita bancii sa o stopeze.

3.     Monitorizati cu regularitate extrasele de cont. Daca aveti si serviciul de internet banking, intrati cu regularitate pentru a verifica daca toate tranzactiile cu cardul sunt in ordine.

4.    Nu dezvaluiti sub nicio forma datele cardului, precum codul PIN nimanui, nici chiar angajatilor bancii. In plus, banca nu solicita niciodata online actualizarea datelor de card. Nu luati in seama emailurile care par a veni din partea bancii si care va solicita date confidentiale si nu dati click pe link-urile continute.

5.    Setati parole de 3D Secure pentru a nu permite realizarea de plati online neautorizate cu cardul.

6.    Imediat ce observati o tranzactie suspecta anuntati banca emitenta a cardului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?
Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?

Dupa ce ne-au propus sa ocolim cardul platind la POS-uri direct cu telefonul, bancile merg mai departe incercand sa elimine cardul si la retragerea de numerar de la ATM.

28 August 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus