Revenirea dobanzilor mai asteapta

Climatul economic mondial, desi stabilizat, cel putin la nivel declarativ, nu ofera bancilor centrale suficiente motive pentru a da tonul cresterii dobanzilor. Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu face exceptie si anunta continuarea politicii monetare cu aceeasi rata a dobanzii din ultimul an si jumatate, respectiv 1,75% pe an.

BNR a anuntat vineri mentinerea dobanzii, in conditile in care economia creste peste asteptari, insa exista suspiciuni ca aceasta evolutie nu este sustenabila pe termen lung.

Fed promite, din nou, majorarea dobanzi...data viitoare

Si Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite ale Americii (SUA) a decis, in aceasta saptamana, mentinerea dobanzi de referinta la 0,25-0,5%, in asteptarea rezultatului alegerilor pentru Casa Alba.

“Potrivit Comitetului, conditiile pentru majorarea dobanzii au continuat sa se imbunatateasca, dar acesta a decis, pentru moment, sa astepte unele dovezi suplimentare ale progresului catre obiectivele sale”, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Membrii Comitetului de politica monetara au mai punctat ca datele indica imbunatatirea situatiei pe piata muncii si accelerarea inflatiei.

In aceste conditii, Fed a sugerat ca va opta pentru o majorare a dobanzii in sedinta din decembrie.

Si analistii, citati de presa internationala, considera, in general, ca avansul in domeniile mentionate este suficient de solid astfel incat Fed sa majoreze dobanda anul acesta.

In acelasi timp, economia Statelor Unite a crescut cu 2,9% in trimestrul al treilea, cel mai mare avans din ultimii doi ani si jumatate, sustinuta de majorarea exporturilor si a stocurilor companiilor. De asemnea, cheltuielile de consum au crescut in septembrie cu 0,5%, cel mai mult din ultimele trei luni, americanii cumparand mai multe masini, telefoane mobile si alte bunuri de folosinta indelungata.

Cu toate acestea, promisiunea Fed de majorare a dobanzii ramane incerta. Dobanda de referinta din SUA a fost majorata, cel mai recent, in decembrie 2015, de la 0-0,25% la 0,25-0,5%, prima decizie monetara in acest sens din ultimii aproape 10 ani.

La momentul respectiv, institutia americana isi propunea ca, in 2016, sa efetueze nu mai putin de patru majorari similare. Pana acum, insa, conditiile economice nu au dat suficienta incredere Fed pentru a lua astfel de masuri.

Banca Angliei nu exclude nici reducerea dobanzii
 
Nici Banca Angliei nu a gasit, in ultima sedinta de politica monetara, motive suficiente pentru a majora dobanda de referinta, astfel ca a optat tot pentru mentinerea acesteia la minimul record de 0,25%.

Institutia britanica a luat aceasta decizie in contextul in care, potrivit estimarilor revizuite referitoare la impactul votului pentru iesirea din UE, efectul va fi de foarte scurta durata.

Totusi, banca centrala avertizeaza ca, in cazul in care accesul la piata unica europeana va fi redus semnificativ, atunci efectul negativ asupra cresterii economice va fi de lunga durata.

Intr-un astfel de scenariu, institutia britanica nu exclude o noua reducere a dobanzii de politica monetara.

Banca Angliei a reactionat la rezultatul referendumului din iunie prin reducerea dobanzii cheie la 0,25%, in august, pentru prima oara dupa 2012, reluand si programul de achizitii de obligatiuni.

Institutia a precizat atunci ca nu are in vedere o noua reducere a dobanzii cheie in acest an.

In acest moment, Banca Angliei anticipeaza ca inflatia va depasi cu mult tinta de 2%, in urma deprecierii lirei sterline la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani fata de dolar.

”Politica monetara poate raspunde in ambele directii la modificarea perspectivelor economice, pentru a asigura revenirea sustenabila la tinta de 2%”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Banca a revizuit in crestere si extimarea de crestere economica pentru 2017, de la 0,8% la 1,4%, sustinuta de consum si piata imobiliara.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca
Cum pot fi invatati copiii sa economiseasca

Conturile pentru copii pot oferi dobanzi superioare dobanzilor la termen uzuale. Iar cand acestea se suprapun bonusurilor pentru economisire, chiar si cei mici pot fi atrasi in jocul punerii banilor de-o parte.

10 Februarie 2021 | Banii si economia

Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune
Dobanda BNR la minime istorice nu are doar parti bune

Banca Nationala a redus pe 15 ianuarie dobanda de politica monetara de la 1,5% la 1,25%, mutare care ar putea sa dea o mana de ajutor debitorilor care reiau platile la banci.

18 Ianuarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus