BNR: Care sunt cele mai mari temeri ale bancilor din Romania?

Bancile din Romania au identificat, la finalul anului trecut, sase riscuri cu potential sistemic ridicat la adresa stabilitatii sectorului financiar autohton. Printre acestea se numara cresterea accelerata a creditarii populatiei, evolutia pietei imobiliare, dar si cadrul legislativ incert.

Opiniile bancilor au fost exprimate in cadrul unui sondaj derulat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), privind riscurile sistemice, la care participa primele 12 banci locale dupa valoarea activelor.

Harta riscurilor are patru trepte, respectiv risc sistemic sever, ridicat, moderat si redus. Bancile din Romania nu au identificat niciun risc sever pe piata din Romania, insa sustin ca exista sase riscuri ridicate si doua moderate, similar rezultatelor exercitiului anterior (septembrie 2017).

Creste costul de finantare!

“Primele trei riscuri cu potential sistemic ridicat la adresa sectorului bancar autohton se mentin aceleasi cu cele de la evaluarea precedenta: cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar, cu implicatii asupra solvabilitatii sectorului bancar; riscul de crestere a costului de finantare ca urmare a majorarii ratei dobanzii si/ sau a deprecierii monedei nationale cu efecte negative asupra capacitatii de plata a debitorilor, in special a populatiei si IMM si riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente in contextul evolutiilor externe si/sau interne. Se remarca o crestere a impactului in cazul materializarii riscurilor legate de cresterea costului finantarii si de deteriorarea increderii investitorilor in economiile emergente”, se subliniaza in sondajul BNR.

Totodata, riscul asociat inovatiei financiare si provocarilor la adresa securitatii cibernetice se mentine drept cel de-al patrulea risc sistemic ridicat, similar execitiului anterior si este in continuare considerat de banci ca fiind un risc dificil de gestionat.

Ultimele doua riscuri sistemice ridicate au fost considerate de institutiile de credit ca fiind riscul asociat evolutiilor din piata imobiliara rezidentiala si riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei.

La categoria riscuri sistemice modarate, bancile au incadrat riscul de mentinere a unei evolutii modeste a activitatii de creditare a sectorului companiilor nefinanciare si riscul de intensificare a legaturii dintre sectorul bancar si sectorul public. Acestea s-au mentinut relativ neschimbate comparativ cu exercitiul anterior.

“Elaborarea unui chestionar periodic care sa contina informatii privind evaluarea institutiilor de credit cu privire la riscurile cu potential sistemic este menita sa asigure o mai buna intelegere a evolutiilor care pot avea un impact la adresa stabilitatii financiare. (...) Sondajul este efectuat periodic de BNR, pe baza unui chestionar care este transmis celor mai importante institutii de credit. Acestea detineau circa 86 la suta din activele totale ale sectorului bancar in luna noiembrie 2017. Sondajul este realizat trimestrial, in lunile ianuarie, aprilie, iulie, octombrie si este adresat persoanelor cu atributii de conducere din cadrul departamentelor de administrare a riscului ale institutiilor de credit participante”, se mai arata in documentul citat.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze
Ajutoare de stat pentru facturile la energie si gaze

Asteptata explozie a preturilor in perioada de iarna lasa autoritatile in fata mai multor optiuni-protejarea consumatorului vulnerabil, plafonarea preturilor sau impozitarea profiturilor exceptionale.

17 Septembrie 2021 | Banii si economia

Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro
Cum a ajuns statul sa se imprumute la dobanzi negative in euro

Ultima licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute pentru titluri de stat in euro a fost suprasubscrisa de banci la un randament mediu negativ de -0,04%. De ce ar accepta bancile mai putini bani decat au plasat?

30 August 2021 | Banii si economia

Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori
Iarna va aduce facturi umflate la energie pentru consumatori

Preturile la energia electrica si gazele naturale au explodat, daca ne raportam la nivelurile la care se faceau tranzactiile la inceputul anului, iar intrarea in lunile de iarna va genera valori record in facturile consumatorilor.

10 August 2021 | Banii si economia

Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara
Pandemia n-a adus turbulente majore in piata valutara

Cresterea gradului de indatorare publica, dificultatile cu care s-au confruntat companiile locale, reducerea remitentelor n-au cantarit prea mult in cosul valutar, iar leul a ramas relativ stabil fata de principalele valute si monede regionale.

10 Iunie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus