BNR: Care sunt cele mai mari temeri ale bancilor din Romania?

Bancile din Romania au identificat, la finalul anului trecut, sase riscuri cu potential sistemic ridicat la adresa stabilitatii sectorului financiar autohton. Printre acestea se numara cresterea accelerata a creditarii populatiei, evolutia pietei imobiliare, dar si cadrul legislativ incert.

Opiniile bancilor au fost exprimate in cadrul unui sondaj derulat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), privind riscurile sistemice, la care participa primele 12 banci locale dupa valoarea activelor.

Harta riscurilor are patru trepte, respectiv risc sistemic sever, ridicat, moderat si redus. Bancile din Romania nu au identificat niciun risc sever pe piata din Romania, insa sustin ca exista sase riscuri ridicate si doua moderate, similar rezultatelor exercitiului anterior (septembrie 2017).

Creste costul de finantare!

“Primele trei riscuri cu potential sistemic ridicat la adresa sectorului bancar autohton se mentin aceleasi cu cele de la evaluarea precedenta: cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar, cu implicatii asupra solvabilitatii sectorului bancar; riscul de crestere a costului de finantare ca urmare a majorarii ratei dobanzii si/ sau a deprecierii monedei nationale cu efecte negative asupra capacitatii de plata a debitorilor, in special a populatiei si IMM si riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente in contextul evolutiilor externe si/sau interne. Se remarca o crestere a impactului in cazul materializarii riscurilor legate de cresterea costului finantarii si de deteriorarea increderii investitorilor in economiile emergente”, se subliniaza in sondajul BNR.

Totodata, riscul asociat inovatiei financiare si provocarilor la adresa securitatii cibernetice se mentine drept cel de-al patrulea risc sistemic ridicat, similar execitiului anterior si este in continuare considerat de banci ca fiind un risc dificil de gestionat.

Ultimele doua riscuri sistemice ridicate au fost considerate de institutiile de credit ca fiind riscul asociat evolutiilor din piata imobiliara rezidentiala si riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei.

La categoria riscuri sistemice modarate, bancile au incadrat riscul de mentinere a unei evolutii modeste a activitatii de creditare a sectorului companiilor nefinanciare si riscul de intensificare a legaturii dintre sectorul bancar si sectorul public. Acestea s-au mentinut relativ neschimbate comparativ cu exercitiul anterior.

“Elaborarea unui chestionar periodic care sa contina informatii privind evaluarea institutiilor de credit cu privire la riscurile cu potential sistemic este menita sa asigure o mai buna intelegere a evolutiilor care pot avea un impact la adresa stabilitatii financiare. (...) Sondajul este efectuat periodic de BNR, pe baza unui chestionar care este transmis celor mai importante institutii de credit. Acestea detineau circa 86 la suta din activele totale ale sectorului bancar in luna noiembrie 2017. Sondajul este realizat trimestrial, in lunile ianuarie, aprilie, iulie, octombrie si este adresat persoanelor cu atributii de conducere din cadrul departamentelor de administrare a riscului ale institutiilor de credit participante”, se mai arata in documentul citat.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali
Leul se corecteaza si fata de competitorii regionali

In acest an, deprecierea leului se vede atat fata de euro cat si fata de valutele regionale, o dinamica inversata fata de evolutiile din 2019 si 2020 cand leul se aprecia fata de zlot, forint sau coroana din Cehia.

9 Aprilie 2021 | Banii si economia

Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor
Pretul energiei electrice incetineste ieftnirea creditelor

Cu o contributie neasteptata in inflatie, pretul energiei electrice poate amana reducerea dobanzii de politica monetara a BNR, fapt ce se va reflecta in pretul creditelor.

22 Martie 2021 | Banii si economia

15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?
15 ani de Conso. Cat de mari sunt diferentele dobanzilor la credite si la depozite?

Pe 15 martie 2021, Conso aniverseaza 15 ani de la lansarea site-ului. Ne-am gandit ca ar fi interesant, pentru utilizatorii nostri, sa aruncam o privire in urma, pentru a vedea cum aratau in martie 2006 dobanzile la credite si depozite, dobanda BNR, veniturile populatiei si pentru a radiografia magnitudinea schimbarilor survenite intre timp.

23 Februarie 2021 | Banii si economia

Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet
Cateva sfaturi practice impotriva fraudelor pe internet

Inducerea in eroare a posesorilor de carduri cu ajutorul unor site-uri-clona nu este o noutate, difera doar pretextele prin care acestia sunt tentati, iar ingeniozitatea infractorilor cibernetici nu are limite.

19 Februarie 2021 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus