BNR: Care sunt cele mai mari temeri ale bancilor din Romania?

Bancile din Romania au identificat, la finalul anului trecut, sase riscuri cu potential sistemic ridicat la adresa stabilitatii sectorului financiar autohton. Printre acestea se numara cresterea accelerata a creditarii populatiei, evolutia pietei imobiliare, dar si cadrul legislativ incert.

Opiniile bancilor au fost exprimate in cadrul unui sondaj derulat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), privind riscurile sistemice, la care participa primele 12 banci locale dupa valoarea activelor.

Harta riscurilor are patru trepte, respectiv risc sistemic sever, ridicat, moderat si redus. Bancile din Romania nu au identificat niciun risc sever pe piata din Romania, insa sustin ca exista sase riscuri ridicate si doua moderate, similar rezultatelor exercitiului anterior (septembrie 2017).

Creste costul de finantare!

“Primele trei riscuri cu potential sistemic ridicat la adresa sectorului bancar autohton se mentin aceleasi cu cele de la evaluarea precedenta: cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar, cu implicatii asupra solvabilitatii sectorului bancar; riscul de crestere a costului de finantare ca urmare a majorarii ratei dobanzii si/ sau a deprecierii monedei nationale cu efecte negative asupra capacitatii de plata a debitorilor, in special a populatiei si IMM si riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente in contextul evolutiilor externe si/sau interne. Se remarca o crestere a impactului in cazul materializarii riscurilor legate de cresterea costului finantarii si de deteriorarea increderii investitorilor in economiile emergente”, se subliniaza in sondajul BNR.

Totodata, riscul asociat inovatiei financiare si provocarilor la adresa securitatii cibernetice se mentine drept cel de-al patrulea risc sistemic ridicat, similar execitiului anterior si este in continuare considerat de banci ca fiind un risc dificil de gestionat.

Ultimele doua riscuri sistemice ridicate au fost considerate de institutiile de credit ca fiind riscul asociat evolutiilor din piata imobiliara rezidentiala si riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei.

La categoria riscuri sistemice modarate, bancile au incadrat riscul de mentinere a unei evolutii modeste a activitatii de creditare a sectorului companiilor nefinanciare si riscul de intensificare a legaturii dintre sectorul bancar si sectorul public. Acestea s-au mentinut relativ neschimbate comparativ cu exercitiul anterior.

“Elaborarea unui chestionar periodic care sa contina informatii privind evaluarea institutiilor de credit cu privire la riscurile cu potential sistemic este menita sa asigure o mai buna intelegere a evolutiilor care pot avea un impact la adresa stabilitatii financiare. (...) Sondajul este efectuat periodic de BNR, pe baza unui chestionar care este transmis celor mai importante institutii de credit. Acestea detineau circa 86 la suta din activele totale ale sectorului bancar in luna noiembrie 2017. Sondajul este realizat trimestrial, in lunile ianuarie, aprilie, iulie, octombrie si este adresat persoanelor cu atributii de conducere din cadrul departamentelor de administrare a riscului ale institutiilor de credit participante”, se mai arata in documentul citat.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Banii & economia


Cateva reguli simple de educatie financiara
Cateva reguli simple de educatie financiara

Lipsa educatiei financiare este cauza unor decizii gresite in ceea ce priveste strategia de creditare, modul cum ne cheltuim banii, felul in care investim sau ne pastram economiile.

27 Mai 2020 | Banii si economia

BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019
BNR mentine dobanda la 2,5%. Inflatia sta peste tinta in 2019

BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 2,5%, pe fondul intensificarii presiunilor inflationiste. Inflatia va continua sa se mentina deasupra intervalului tinta in acest an.

5 Iulie 2019 | Banii si economia

Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?
Ce despagubiri poti obtine daca intarzie avionul?

Calatoria cu avionul, desi de preferat pentru distante lungi, poate fi si sursa de nemultumiri, fie ca este vorba de intarzieri semnificative, de anularea zborului sau de refuzul de a fi imbarcat. Insa foarte putini dintre cei afectati de aceste situatii stiu ca au dreptul la despagubiri, uneori consistente, pentru neajunsurile pricinuite.

22 Aprilie 2019 | Banii si economia

Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?
Disputa pe ROBOR: cum este afectat indicele?

Deteriorarea unor indicatori economici care afecteaza direct populatia, cum sunt cursul de schimb si indicele ROBOR, a incins spiritele intre economisti si politicieni. In timp ce primii spun ca aceste evolutii sunt consecintele unor politici iresponsabile, cei din urma acuza in principal BNR ca nu intervine pentru a stabiliza situatia.

18 Februarie 2019 | Banii si economia

Mai multe articole

Inapoi sus