Tot mai putine case asigurate! Autoritatile cauta solutii

Asigurarea obligatorie a locuintei continua sa fie ignorata de romani. La finalul lunii septembrie, doar 1,66 milioane de locuinte din Romania aveau o astfel de asigurare, din cele peste 8 milioane existente la nivel national. Mai mult, numarul acestora este in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In urma cu un an, numarul politelor PAD active era de 1,72 milioane, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurari.


In ultimii ani, numarul asigurarilor obligatorii a crescut, insa cu pasi mici, pe fondul modificarii legislatiei in domeniu, care a obligat companile de asigurari sa emita o polita facultativa pentru locuinta doar in completarea uneia obligatorii.

Astfel, la finalul anului trecut, erau active 1.703.047 polite PAD, in timp ce cu un an inainte erau 1.590.954 polite in vigoare.

Pe de alta parte, la sfarsitul lunii septembrie, 75,3% dintre politele active la nivel national erau incheiate in mediul urban si 24,7% in mediul rural, iar, in functie de tipul de locuinta, 92,7% din politele PAD vizeaza locuintele de tip A (cele cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn, cu peretii exteriori din piatra, caramida arsa sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) si 7,3% locuintele de tip B (cele cu peretii exterior din caramida nearsa sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).

Asigurarea, platita odata cu factura la utilitati sau cu impozitul

Asadar, locuintele care au mai mare nevoie de asigurare, fiind mai expuse celor trei riscuri acoperite (inundatii naturale, alunecari de teren sau cutremute), sunt mai putin asigurate.

In aceste conditii, autoritatile analizeaza, din nou, modificarea legislatiei pentru a impulsiona cresterea locuintelor asigurate. In acest scop, o comisie formata la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) discuta schimbarea Legii de asigurare obligatorie a locuintei.

Printre variantele discutate se afla posibilitatea vanzarii politelor de asigurare de catre societati care furnizeaza utilitati publice (gaze, energie electrica, cablu sau telefonie).

De asemenea, se reia si o mai veche propunere inaintata inclusiv de ASF, care vizeaza introducerea unei fransize la asigurarea obligatorie a locuintei, care sa poata fi eliminata din contract doar contra unui supliment de prima. Cu alte cuvinte, asiguratul fie isi va asuma plata unei anumite parti procentuale din dauna (pana acum s-a discutat despre pragul de 10%), fie va plati mai mult pentru asigurare, pentru dreptul de a fi despagubit integral (au fost vehiculate majorari de prima de circa 50%).

Daca ar fi aplicata o fransiza de 10%, ar insemna ca toate daunele sub 2.000 de euro (pentru locuintele construite din materiale moderne) si sub 1.000 de euro (pentru locuintele din chirpici) ar trebui achitate de catre asigurat.

In plus, brokerii din asigurari propun introducerea unei deductibilitati pentru asigurarea obligatorie. Concret, asiguratorul ar putea sa returneze clientului 16% din suma platita pentru asigurare, urmand sa isi recupereze cheltuiala direct de la stat sau prin deducerea acesteia din impozitul pe profit.

In acelasi timp, si in Parlament exista o initiativa legislativa ce propune plata primei de asigurare PAD in acelasi timp cu achitarea impozitului pe imobile.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus