top banner

Tarifele la asigurarile pentru locuinte vor continua sa scada

09 August 2010 | Autor: Valentin Ciobanu

Intrarea in vigoare a asigurarii obligatorii pentru locuinte a determinat companiile de asigurari sa recreioneze produsele facultative. La o prima vedere, primele de asigurare pentru politele facultative au fost din nou ajustate, fiind asteptate noi discounturi odata cu expirarea perioadei de gratie, de sase luni in cazul asigurarii obligatorii.
Ani la rand, societatile de asigurari au fost extrem de active pe segmentul asigurarilor pentru autoturisme, atat Casco cat si RCA. Competitia acerba a determinat reduceri ale primelor de asigurare mult peste pragul minim de profitabiliate. S-a ajuns astfel ca unele companii sa plateasca peste 150 lei pentru fiecare 100 lei castigati de la client. Un business cat se poate de nesanatos.
Odata cu intrarea in vigoare a asigurarii obligatorii a locuintei, vom asista la o redimensionare a competitiei, de aceasta data pe segmentul asigurarilor pentru locuinta. Acesta reprezinta ultima reduta semnificativa de profitabilitate pentru companiile de asigurari, dar cel mai probabil va fi pierduta daca tinem cont de dinamica tarifelor de prima inregistrata in ultimul an. Pentru potentialii clienti urmeaza insa o perioada extrem de benefica achizitionarii unei asigurari facultative pentru locuinta.
Cat ne costa o asigurare completa?
Pentru simplificarea calculelor am ales o locuinta din beton armat, cu o valoare de 50.000 euro. Proprietarul va fi nevoit sa inceie o polita obligatorie, platind o prima de asigurare de 20 euro. El va fi protejat impotriva riscurilor de cutremur, inundatii si alunecare de teren, insa numai pana in limita a 20.000 euro. Pentru restul riscurilor sau pentru suma ramasa neasigurata, el poate achizitiona asigurare facultativa.
El poate alege sa-i fie asigurata intreaga valoare a locuintei impotriva celor trei riscuri de catastrofa mentionate in asigurarea obligatorie.
Sa nu uitam insa ca incendiul este un risc cu un grad ridicat de probabilitate. Pentru a elimina un numar cat mai mare de riscuri, putem opta pentru o polita facultativa extinsa. Vom fi asigurati impotriva riscurilor de incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor, izbirea din exterior a cladirii de catre autovehicule, dar si evenimente naturale, altele decat cele mentionate in asigurarea obligatorie, precum furtuna, uragan, vijelie, ploaie torentiala, grindina, avalansa, greutatea stratului de zapada etc.
In plus, vom fi asigurati si impotriva riscurilor catastrofice (cutremur, inundatii, alunecare de teren) pentru excedentul de suma peste valoarea de 20.000 euro prevazuta in asigurarea obligatorie. Pe langa toate aceste riscuri, asiguratorii ofera protectie si impotriva altor evenimente, fie sub forma de gratuitate, fie contra cost. Acest lucru face dificila o comparatie intre produse, insa cu o anumita marja pot fi prezentate tarife de prima orientative.
Diferente notabile intre prime
Pentru un imobil in Bucuresti, construit in 1980 si cu o suma asigurata de 50.000 euro, proprietarul care doreste sa achizitioneze o polita facultativa FLEXA Extinsa, va plati o prima de asigurare incepand de la 40-50 euro. In acest interval se regasesc ofertele Credit Europe Asigurari (43 euro), Platinum Asigurari (49.4 euro pana la 30 septembrie 2010), Grawe Romania (51 euro) sau Uniqa Asigurari (52 euro).
Pentru un imobil cu aceleasi caracteristici, insa situat in Cluj, proprietarul va plati o prima mai mica. El va scoate din buzunar 34 euro daca alege Grawe Romania, 38 euro daca opteaza pentru Uniqa sau Platinum Asigurari sau 43 euro in cazul Credit Europe Asigurari.
La toate aceste sume se adauga desigur si cei 20 euro aferenti politei obligatorii.
Prime de asigurare pentru asigurarea facultativa FLEXA Extinsa (euro)
  Bucuresti Cluj Buzau
Ardaf 70 60 70
Credit Europe Asigurari 43 43 43
Generali Asigurari 95.5 84.5 95.5
Grawe Romania 51 34 51
Platinum Asigurari 49.4 38.2 46.6
Uniqa Asigurari 52 38 52
Calcule orientative pentru o locuinta din beton armat, construita in 1980. Suma asigurata este de 50.000 euro, cu o fransiza fixa la dezastre naturale de 20.000 euro platita prin asigurarea obligatorie.
Sursa: Companiile
                      

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul