top banner

Service-urile auto vor cresterea amenzilor pentru societatile de asigurari cu multe reclamatii

18 August 2014 | Autor: Alina Branescu

ASSAI a trimis ASF o serie de propuneri pentru amendarea proiectului privind reclamatiile efectuate de asiguratii auto. Una dintre acestea presupune ca societatile de asigurare cu peste 50 de reclamatii intemeiate pe luna sa fie sanctionate cu amenzi de peste 20.000 euro si chiar cu retragerea licentei pe o perioada de 30 de zile.
Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) este de parere ca trebuie sa existe criterii clare de sanctionare a societatilor de asigurari care inregistreaza un numar ridicat de petitii intemeiate.
Astfel, pentru un numar de reclamatii cuprinse intre 51 si 150 pe luna, societatile de asigurare ar trebui sa primeasca o amenda de 20.000 euro, pentru un numar de 151 pana la 300 amenda ar trebui sa fie de 40.000 euro, iar pentru un numar intre 301 si 500 – de 70.000 euro. Daca numarul depaseste insa pragul de 500, societatea ar trebui sanctionata chiar cu retragerea licentei pentru 30 de zile.
“In prezent, nu exista o clasificare clara a sanctiunilor aplicate societatilor de asigurari care sa fie direct proportionala cu gravitatea faptelor, continuarea abaterilor identificate, prevederile legale de incadrare a faptelor sanctionabile fiind unul extrem de generale, situatie care permite institutiei sa aplice sanctiuni intr-un mod obscur - subiectiv, fara aplicarea unor criterii obiective si transparente”, argumenteaza presedintele ASSAI, Cristian Muntean.
Sanctiuni suplimentare pentru repetarea abaterilor
Mai mult, propunerea are in vedere aplicarea unei sanctiuni suplimentare in cazul repetarii pe parcursul a trei luni consecutive a abaterilor identificate. Aceasta situatie ar trebui sa atraga astfel dupa sine o sanctiune suplimentara aferenta unei categorii superioare de sanctiuni, considerand ca societatea nu a luat masuri de corectare a acestor fapte.
O alta propunere adresata catre ASF consta in faptul ca aceasta trebuie ca pentru fiecare obligatie neindeplinita de catre asigurator sa includa in norme si sanctiuni clar prevazute, raportate la gravitatea faptei, descurajante pentru societatile care le incalca, intrucat in actuala forma a proiectului acestea lipsesc.
“In actuala propunere de norma a ASF in mod intentionat nu sunt descrise clar si transparent sanctiunile aplicabile asiguratorilor pentru neindeplinirea obligatiilor, ci se face trimitere la niste articole din legea nr. 32/2000 care contin o enumerare de posibile sanctiuni aplicabile in mod netransparent”, precizeaza Muntean.
ASSAI cere ASF sa rezolve si reclamatiile privind asigurarile facultative
In prezent, ASF isi indeplineste incomplet misiunea de protejare a asiguratilor romani, nivelul de implicare a institutiei fiind oricum superficial si doar in zona RCA, potrivit presedintelui ASSAI, dat fiind ca  politele de asigurare sunt considerate de ASF “contracte intre parti” asupra carora autoritatea nu poate interveni.
Potrivit acestuia, la fel cum ANPC intervine in “contractele intre parti” cand se constata o abatere/neindeplinire a obligatiilor vanzatorului de produse in raport cu consumatorul, si ASF ar trebui sa isi asume raspunderea supravegherii modului in care o societate de asigurari isi indeplineste obligatiile catre asigurat, beneficiar al unei polite de asigurare facultativa.
Prin urmare, ASF ar trebui sa isi asume raspunderea prin rezolvarea tuturor petitiilor adresate, indiferent de natura si tipul de asigurare reclamat.
In prezent, pentru reclamatiile pentru politele de asigurare facultativa inaintate de petenti catre ASF, institutia isi declina competenta raspunderii sub pretextul existentei unui “contract intre parti” asupra caruia nu poate interveni si ii sugereaza reclamantului sa se adreseze instantelor de judecata pentru rezolvarea situatiei reclamate.
Dat fiind ca durata medie de solutionare a actiunilor in instanta este de peste trei ani, asiguratii prejudiciati/ abuzati de firmele de asigurari renunta la o astfel de demers.
“Trebuie insa reamintit faptul ca misiunea ASF este tocmai de a interveni, rezolva si a-i proteja pe toti consumatorii de produse de asigurari si nu doar pe pagubitii RCA”, explica seful ASSAI.
Aplicatia online de petitii sa permita atasarea de documente
In ceea ce priveste aplicatia online de petitii pusa la dispozitie de catre ASF, in prezent aceasta nu permite transmiterea (atasarea) documentelor aferente unei instrumentari eficiente si rapide a reclamatiilor transmise de catre petenti. Aceasta situatie conduce in viziunea ASSAI la tergiversarea rezolvarii reclamatiilor, firmele de asigurari fiind principalii beneficiari ai prelungirii acestor termene.
Acesta da ca exemplu un petent care reclama ca societatea de asigurari nu i-a achitat indemnizatia de despagubire. In prezent, ASF cere lamuriri societatii de asigurari in urma petitiei inregistrate si, in multe cazuri, asiguratorul informeaza ASF ca petentul nu a depus un document necesar instrumentarii dosarului de dauna, iar ASF comunica aceasta stare de fapt catre petent.
“De cele mai multe ori, petentul a depus in realitate acest document “ratacit” de catre inspectorul de dauna, avand si dovada inregistrarii respectivului document de asigurator”, precizeaza Muntean.
Ulterior, petentul transmite prin posta sau curier, catre ASF, o noua petitie care contine dovada inregistrarii acelui document necesar la momentul formularii petitiei, ASF constatand ca petentul si-a indeplinit obligatiile ce ii revin si ca societatea de asigurari a dezinformat autoritatea cu privire la starea de fapt si ii pune in vedere asiguratorului sa achite indemnizatia de despagubire urmata de transmiterea dovezii  platii. Abia atunci asiguratorul achita dauna.
Toata aceasta procedura se intinde pe aproximativ 60 de zile, potrivit presedintelui ASSAI. “Petentul, daca ar avea optiunea de a atasa documente scanate in aplicatia on-line a ASF ar putea elimina prelungirea termenului de solutionare a reclamatiei. Varianta propusa mai sus - atasarea documentelor - ar injumatati in foarte multe cazuri termenele de solutionare a pretentiilor formulate de petenti”, subliniaza acesta.
Alte propuneri trimise de ASSAI catre ASF vizeaza urmatoarele aspecte:
-    rubrica de “Reclamatii petenti” sa aiba caracter permanent pe prima pagina a site-ului societatii de asigurari
-    clientii sa fie informati in momentul achizitiei unei polite de asigurari RCA sau CASCO cu privire la numarul de reclamatii inregistrate de catre societatea de asigurari
-    continutul rezolutiei transmise de catre ASF catre petenti sa fie modificat
-    ASF sa-si asume raspunderea pentru raspunsurile transmise catre petenti
-    persoanele juridice abuzate de catre asiguratori sa fie protejate de ASF
-    termenele de raspuns din partea ASF catre petenti sa nu depaseasca 30 de zile si sa nu poata fi prelungit
-    numarul de reclamatii inregistrate la ASF sa fie contorizate si afisate pe site-ul institutiei in permanenta, pentru fiecare asigurator in parte
-    doar anumite campuri sa fie obligatorii de completat in momentul formularii unei reclamatii on-line.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Cateva solutii pentru asigurarile de calatorie

Cateva solutii pentru asigurarile de calatorie

Asigurarile de calatorie sunt indispensabile cand iesim des din tara, iar solutiile oferite pleaca de la achizionarea unei polite inaintea plecarii si ajung pana la folosirea unor produse care includ asigurarile de calatorie sau incheierea unui abonament dedicat.

05 Dec 2024 | Asigurari
Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul