Service-urile auto vor cresterea amenzilor pentru societatile de asigurari cu multe reclamatii

ASSAI a trimis ASF o serie de propuneri pentru amendarea proiectului privind reclamatiile efectuate de asiguratii auto. Una dintre acestea presupune ca societatile de asigurare cu peste 50 de reclamatii intemeiate pe luna sa fie sanctionate cu amenzi de peste 20.000 euro si chiar cu retragerea licentei pe o perioada de 30 de zile.

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) este de parere ca trebuie sa existe criterii clare de sanctionare a societatilor de asigurari care inregistreaza un numar ridicat de petitii intemeiate.

Astfel, pentru un numar de reclamatii cuprinse intre 51 si 150 pe luna, societatile de asigurare ar trebui sa primeasca o amenda de 20.000 euro, pentru un numar de 151 pana la 300 amenda ar trebui sa fie de 40.000 euro, iar pentru un numar intre 301 si 500 – de 70.000 euro. Daca numarul depaseste insa pragul de 500, societatea ar trebui sanctionata chiar cu retragerea licentei pentru 30 de zile.

“In prezent, nu exista o clasificare clara a sanctiunilor aplicate societatilor de asigurari care sa fie direct proportionala cu gravitatea faptelor, continuarea abaterilor identificate, prevederile legale de incadrare a faptelor sanctionabile fiind unul extrem de generale, situatie care permite institutiei sa aplice sanctiuni intr-un mod obscur - subiectiv, fara aplicarea unor criterii obiective si transparente”, argumenteaza presedintele ASSAI, Cristian Muntean.

Sanctiuni suplimentare pentru repetarea abaterilor

Mai mult, propunerea are in vedere aplicarea unei sanctiuni suplimentare in cazul repetarii pe parcursul a trei luni consecutive a abaterilor identificate. Aceasta situatie ar trebui sa atraga astfel dupa sine o sanctiune suplimentara aferenta unei categorii superioare de sanctiuni, considerand ca societatea nu a luat masuri de corectare a acestor fapte.


O alta propunere adresata catre ASF consta in faptul ca aceasta trebuie ca pentru fiecare obligatie neindeplinita de catre asigurator sa includa in norme si sanctiuni clar prevazute, raportate la gravitatea faptei, descurajante pentru societatile care le incalca, intrucat in actuala forma a proiectului acestea lipsesc.

“In actuala propunere de norma a ASF in mod intentionat nu sunt descrise clar si transparent sanctiunile aplicabile asiguratorilor pentru neindeplinirea obligatiilor, ci se face trimitere la niste articole din legea nr. 32/2000 care contin o enumerare de posibile sanctiuni aplicabile in mod netransparent”, precizeaza Muntean.

ASSAI cere ASF sa rezolve si reclamatiile privind asigurarile facultative

In prezent, ASF isi indeplineste incomplet misiunea de protejare a asiguratilor romani, nivelul de implicare a institutiei fiind oricum superficial si doar in zona RCA, potrivit presedintelui ASSAI, dat fiind ca  politele de asigurare sunt considerate de ASF “contracte intre parti” asupra carora autoritatea nu poate interveni.

Potrivit acestuia, la fel cum ANPC intervine in “contractele intre parti” cand se constata o abatere/neindeplinire a obligatiilor vanzatorului de produse in raport cu consumatorul, si ASF ar trebui sa isi asume raspunderea supravegherii modului in care o societate de asigurari isi indeplineste obligatiile catre asigurat, beneficiar al unei polite de asigurare facultativa.

Prin urmare, ASF ar trebui sa isi asume raspunderea prin rezolvarea tuturor petitiilor adresate, indiferent de natura si tipul de asigurare reclamat.

In prezent, pentru reclamatiile pentru politele de asigurare facultativa inaintate de petenti catre ASF, institutia isi declina competenta raspunderii sub pretextul existentei unui “contract intre parti” asupra caruia nu poate interveni si ii sugereaza reclamantului sa se adreseze instantelor de judecata pentru rezolvarea situatiei reclamate.

Dat fiind ca durata medie de solutionare a actiunilor in instanta este de peste trei ani, asiguratii prejudiciati/ abuzati de firmele de asigurari renunta la o astfel de demers.

“Trebuie insa reamintit faptul ca misiunea ASF este tocmai de a interveni, rezolva si a-i proteja pe toti consumatorii de produse de asigurari si nu doar pe pagubitii RCA”, explica seful ASSAI.

Aplicatia online de petitii sa permita atasarea de documente

In ceea ce priveste aplicatia online de petitii pusa la dispozitie de catre ASF, in prezent aceasta nu permite transmiterea (atasarea) documentelor aferente unei instrumentari eficiente si rapide a reclamatiilor transmise de catre petenti. Aceasta situatie conduce in viziunea ASSAI la tergiversarea rezolvarii reclamatiilor, firmele de asigurari fiind principalii beneficiari ai prelungirii acestor termene.

Acesta da ca exemplu un petent care reclama ca societatea de asigurari nu i-a achitat indemnizatia de despagubire. In prezent, ASF cere lamuriri societatii de asigurari in urma petitiei inregistrate si, in multe cazuri, asiguratorul informeaza ASF ca petentul nu a depus un document necesar instrumentarii dosarului de dauna, iar ASF comunica aceasta stare de fapt catre petent.

“De cele mai multe ori, petentul a depus in realitate acest document “ratacit” de catre inspectorul de dauna, avand si dovada inregistrarii respectivului document de asigurator”, precizeaza Muntean.

Ulterior, petentul transmite prin posta sau curier, catre ASF, o noua petitie care contine dovada inregistrarii acelui document necesar la momentul formularii petitiei, ASF constatand ca petentul si-a indeplinit obligatiile ce ii revin si ca societatea de asigurari a dezinformat autoritatea cu privire la starea de fapt si ii pune in vedere asiguratorului sa achite indemnizatia de despagubire urmata de transmiterea dovezii  platii. Abia atunci asiguratorul achita dauna.

Toata aceasta procedura se intinde pe aproximativ 60 de zile, potrivit presedintelui ASSAI. “Petentul, daca ar avea optiunea de a atasa documente scanate in aplicatia on-line a ASF ar putea elimina prelungirea termenului de solutionare a reclamatiei. Varianta propusa mai sus - atasarea documentelor - ar injumatati in foarte multe cazuri termenele de solutionare a pretentiilor formulate de petenti”, subliniaza acesta.

Alte propuneri trimise de ASSAI catre ASF vizeaza urmatoarele aspecte:

-    rubrica de “Reclamatii petenti” sa aiba caracter permanent pe prima pagina a site-ului societatii de asigurari
-    clientii sa fie informati in momentul achizitiei unei polite de asigurari RCA sau CASCO cu privire la numarul de reclamatii inregistrate de catre societatea de asigurari
-    continutul rezolutiei transmise de catre ASF catre petenti sa fie modificat
-    ASF sa-si asume raspunderea pentru raspunsurile transmise catre petenti
-    persoanele juridice abuzate de catre asiguratori sa fie protejate de ASF
-    termenele de raspuns din partea ASF catre petenti sa nu depaseasca 30 de zile si sa nu poata fi prelungit
-    numarul de reclamatii inregistrate la ASF sa fie contorizate si afisate pe site-ul institutiei in permanenta, pentru fiecare asigurator in parte
-    doar anumite campuri sa fie obligatorii de completat in momentul formularii unei reclamatii on-line.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus