top banner

Reguli noi pentru asigurarea obligatorie a locuintei

30 August 2016 | Autor: Conso

Posesorii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAD) nu vor primi, in caz de dauna partiala, intreaga suma la care au dreptul ca despagubire de la compania de asigurari. Din aceasta suma se va retine o prima suplimentara pe care proprietarul locuintei va fi obligat sa o suporte pentru reintregirea sumei asigurate.
Prevederea este cuprinsa in Norma ASF nr. 35/2016 privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor care a fost publicata in Monitorul Oficial din 25 august 2016 si va intra in vigoare la 60 de zile de la publicare.
Astfel, conform noilor reglementari, dupa fiecare dauna partiala, suma asigurata se reintregeste automat de la data evenimentului asigurat, prin plata unei prime de asigurare suplimentare care se retine din despagubirea datorata. ”Prima suplimentara se calculeaza proportional cu despagubirea primita si perioada ramasa de asigurare”, se mentioneaza in actul citat. Pana acum, reintregirea sumei asigurate era optionala.
Pe de alta parte, atunci cand dauna atinge suma asigurata (10.000 sau 20.000 euro), proprietarul va fi obligat sa incheie o noua asigurare obligatorie, dar numai dupa efectuarea tuturor reparatiilor care conduc la ”satisfacerea cerintelor de locuit ale unei persoane sau familii".
Existenta politei PAD va fi verificata in baza de date a PAID
In plus, noua Norma prevede verificarea automata de catre asigurator a existentei politei PAD in momentul in care proprietarul solicita incheierea unei polite facultative pentru locuinta. Verificarea va fi posibila prin interogarea bazei de date a locuintelor asigurate pusa la dispozitie de catre PAID. In momentul accesarii bazei de date, se va genera un tichet de interogare care confirma existenta PAD pe locuinta asigurata.
Totodata, norma prevede ca proprietarii care detin polite facultative care acopera riscurile asigurate prin PAD sunt obligati sa incheie o polita obligatorie la expirarea celei facultative. ”In cazul asigurarilor facultative multianuale, obligatia se aplica pentru fiecare aniversare anuala”, se subliniaza in actul normativ.
Legislatia in domeniu a fost modificata in 2015 in sensul ca societatile de asigurari nu mai au voie sa incheie o polita facultativa pentru locuinte decat in completarea unei polite obligatorii PAD. Pana acum, solicitantul unei polite facultative trebuia sa prezinte agentului de asigurari polita PAD sau sa dea o declaratie pe propria raspundere ca detine o astfel de polita.
De asemenea, norma ASF prevede si posibilitatea emiterii politei PAD in format electronic.
Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) costa anual 10 euro sau 20 de euro (in functie de materialul de constructie al locuintei) pentru sume asigurate de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro. Polita acopera trei riscuri naturale specifice Romaniei: cutremur, inundatie si alunecare de teren.
Desi asigurarea PAD este obligatorie, la finalul lunii iulie 2016, doar 19,65% din totalul locuintelor din Romania aveau incheiate astfel de polite. Regiunile cu cele mai mari grade de cuprindere erau Banat - 27,15%, Muntenia - 23,99% si Dobrogea - 22,14%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul