Protectia consumatorilor, prioritate pentru ASF in 2017

Imbunatatirea protectiei consumatorilor reprezinta unul din principalele obiective pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si le-a stabilit pentru 2017. Institutia are in vedere, printre altele, plata la timp a drepturilor consumatorilor din pietele reglementate si informarea corecta a acestora.

”Prioritatea absoluta a Autoritatii este executarea completa a obligatiilor asumate de catre entitatile reglementate in contractele cu consumatorii, in special in cazul asigurarilor generale si auto, si plata la timp a drepturilor asiguratilor si a tuturor consumatorilor, potrivit contractelor in vigoare”, se mentioneaza in comunicatul citat.

Totodata, ASF se angajeaza sa actioneze pentru imbunatatirea gradului de transparenta si informare a consumatorilor de servicii financiare non-bancare, precum si pentru cresterea calitatii asistentei acordate acestora.

”De asemenea, Autoritatea va monitoriza in mod activ comportamentul entitatilor de pe pietele reglementate si supravegheate si va analiza in mod riguros cauzele petitiilor, a dezdaunarii si a concluziilor rezultate din proiectele de „mystery shopping””, subliniaza institutia.

Sistem informatic pentru gestionarea petitiilor

In acest scop, ASF are in vedere implementarea unui sistem informatic de management al petitiilor si continuarea dezvoltarii programelor nationale de educatie financiara care, pe de o parte sa asigure un suport pentru sistemul educational din Romania, iar pe de alta parte sa vina in intampinarea nevoilor consumatorilor, astfel incat acestia sa inteleaga cat mai bine produsele pe care le achizitioneaza si mecanismele de functionare a pietelor.


Angajamentele sunt incluse in Obiectivele strategice ale ASF pe anul 2017, care vizeaza functionarea corecta si dezvoltarea pietelor financiare non-bancare, corelarea legislatiei autohtone cu cea europeana, precum si cu cele mai bune practici internationale in domeniu, cu scopul imbunatatirii increderii consumatorilor in sectorul financiar non-bancar si asigurarii unei protectii adecvate a acestora.

Ce isi propune ASF pe piata asigurarilor?

Pe piata asigurarilor, cadrul legislativ va fi completat cu un proiect de Lege privind distributia de asigurari, act normativ prin care se va transpune Directiva 97/2016 si care are ca termen de implementare inceputul anului 2018.

In acest domeniu, obiectivele ASF pornesc de la procesul de reasezare si de consolidare a pietei in noul context legislativ. De asemenea, institutia vrea sa impulsioneze lansarea de produse noi in asigurari de viata si de sanatate, asigurari de locuinte si proprietati imobiliare, asigurari pentru agricultura.

”Un alt obiectiv nou pentru 2017 este stabilit pentru sectorul de pensii private si consta in demararea procesului de transpunere a directivei privind activitatile si supravegherea institutiilor pentru furnizarea de pensii ocupationale - IORP II”, se subliniaza in document.

Anul schimbarilor pe piata de capital

”In principal, anul 2017 va fi un an al modificarilor legislative in domeniul pietei de capital.  Mai multe proiecte de acte normative, initiate in anul 2016 pentru transpunerea noii legislatii europene sau din necesitatea unei mai bune legiferari a unui segment financiar, vor fi continuate”, se mai arata in comunicat.

Astfel, Legea nr.297/2004 privind piata de capital va fi abrogata, si vor aparea noi acte normative, precum Legea privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, Legea privind pietele de instrumente financiare, precum si Legea privind fondurile de investitii alternative.

De asemenea, ASF sustine ca va continua, in 2017, activitatile pentru obtinerea statutului de piata de capital emergenta, prin consolidarea infrastructurii pietei (fuziunea celor doi operatori de piata - BVB si SIBEX, reautorizarea Depozitarului Central si demararea proiectului pentru infiintarea unei Contraparti Centrale Nationale).

In plus, Autoritatea va urmari implementarea principiilor de guvernanta corporativa in randul entitatilor din piata de capital, conform cerintelor de regulamentare in vigoare de la 1 ianuarie 2017.
   
Alte obiective importante vizeaza intensificarea dialogului cu intermediarii pe piata de capital cu privire la pregatirile pentru noile cerinte MiFIDII (Markets in Financial Instruments Directive n.r.) referitoare la raportarea tranzactiilor.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus