top banner

Protectia consumatorilor, prioritate pentru ASF in 2017

13 Ianuarie 2017 | Autor: Conso

Imbunatatirea protectiei consumatorilor reprezinta unul din principalele obiective pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si le-a stabilit pentru 2017. Institutia are in vedere, printre altele, plata la timp a drepturilor consumatorilor din pietele reglementate si informarea corecta a acestora.
”Prioritatea absoluta a Autoritatii este executarea completa a obligatiilor asumate de catre entitatile reglementate in contractele cu consumatorii, in special in cazul asigurarilor generale si auto, si plata la timp a drepturilor asiguratilor si a tuturor consumatorilor, potrivit contractelor in vigoare”, se mentioneaza in comunicatul citat.
Totodata, ASF se angajeaza sa actioneze pentru imbunatatirea gradului de transparenta si informare a consumatorilor de servicii financiare non-bancare, precum si pentru cresterea calitatii asistentei acordate acestora.
”De asemenea, Autoritatea va monitoriza in mod activ comportamentul entitatilor de pe pietele reglementate si supravegheate si va analiza in mod riguros cauzele petitiilor, a dezdaunarii si a concluziilor rezultate din proiectele de „mystery shopping””, subliniaza institutia.
Sistem informatic pentru gestionarea petitiilor
In acest scop, ASF are in vedere implementarea unui sistem informatic de management al petitiilor si continuarea dezvoltarii programelor nationale de educatie financiara care, pe de o parte sa asigure un suport pentru sistemul educational din Romania, iar pe de alta parte sa vina in intampinarea nevoilor consumatorilor, astfel incat acestia sa inteleaga cat mai bine produsele pe care le achizitioneaza si mecanismele de functionare a pietelor.
Angajamentele sunt incluse in Obiectivele strategice ale ASF pe anul 2017, care vizeaza functionarea corecta si dezvoltarea pietelor financiare non-bancare, corelarea legislatiei autohtone cu cea europeana, precum si cu cele mai bune practici internationale in domeniu, cu scopul imbunatatirii increderii consumatorilor in sectorul financiar non-bancar si asigurarii unei protectii adecvate a acestora.
Ce isi propune ASF pe piata asigurarilor?
Pe piata asigurarilor, cadrul legislativ va fi completat cu un proiect de Lege privind distributia de asigurari, act normativ prin care se va transpune Directiva 97/2016 si care are ca termen de implementare inceputul anului 2018.
In acest domeniu, obiectivele ASF pornesc de la procesul de reasezare si de consolidare a pietei in noul context legislativ. De asemenea, institutia vrea sa impulsioneze lansarea de produse noi in asigurari de viata si de sanatate, asigurari de locuinte si proprietati imobiliare, asigurari pentru agricultura.
”Un alt obiectiv nou pentru 2017 este stabilit pentru sectorul de pensii private si consta in demararea procesului de transpunere a directivei privind activitatile si supravegherea institutiilor pentru furnizarea de pensii ocupationale - IORP II”, se subliniaza in document.
Anul schimbarilor pe piata de capital
”In principal, anul 2017 va fi un an al modificarilor legislative in domeniul pietei de capital.  Mai multe proiecte de acte normative, initiate in anul 2016 pentru transpunerea noii legislatii europene sau din necesitatea unei mai bune legiferari a unui segment financiar, vor fi continuate”, se mai arata in comunicat.
Astfel, Legea nr.297/2004 privind piata de capital va fi abrogata, si vor aparea noi acte normative, precum Legea privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, Legea privind pietele de instrumente financiare, precum si Legea privind fondurile de investitii alternative.
De asemenea, ASF sustine ca va continua, in 2017, activitatile pentru obtinerea statutului de piata de capital emergenta, prin consolidarea infrastructurii pietei (fuziunea celor doi operatori de piata - BVB si SIBEX, reautorizarea Depozitarului Central si demararea proiectului pentru infiintarea unei Contraparti Centrale Nationale).
In plus, Autoritatea va urmari implementarea principiilor de guvernanta corporativa in randul entitatilor din piata de capital, conform cerintelor de regulamentare in vigoare de la 1 ianuarie 2017.
   
Alte obiective importante vizeaza intensificarea dialogului cu intermediarii pe piata de capital cu privire la pregatirile pentru noile cerinte MiFIDII (Markets in Financial Instruments Directive n.r.) referitoare la raportarea tranzactiilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul