Prime de criza la asigurarile facultative destinate locuintelor

Competitia, dar si introducerea asigurarii obligatorii a locuintei, au condus la diminuarea considerabila a pretului asigurarii. In prezent, ne putem asigura locuinta - achizitionand atat polita PAD cat si cea facultativa pentru excendentul de riscuri – platind o suma chiar si cu 50% mai mica decat cea solicitata de asiguratori in 2008.

Anii au trecut peste industria asigurarilor si tot mai multi jucatori s-au reorientat catre asigurarile destinate locuintelor motivati de plusul de profitabilitate existent pe segment. Rezultatul nu s-a lasat asteptat. Rata neta combinata a clasei a crescut de la un an la altul si asta in ciuda mentinerii sau chiar a scaderii ratei nete a daunei.

Evolutia releva de fapt comisioane din ce in ce mai mari platite intermediarilor de catre societati dar si reducerea cotatiilor de prima. Tarifele au coborat de la un an la altul. Spre exemplu, in 2008, pentru un imobil asigurat contra sumei de 100.000 euro, cota de prima  era de aproximativ 0,20% din suma asigurata, clientul platind 200 euro.


In 2009, cotatiile de prima au continuat sa scada, acestea incadrandu-se in majoritatea cazurilor intre 0,12% si 0,18%. Deci o prima cuprinsa intre 120 euro si 180 euro pentru un imobil evaluat la 100.000 euro.

Anul 2010 – mai ales cel de-al doilea semestru – a adus o noua serie de discounturi. Astfel, pentru acoperirea acelorasi riscuri, de data aceasta atat prin PAD cat si prin polita facultativa pentru excendetul de riscuri, cotatiile se situeaza de obicei intre 0,10% si 0,15%.

Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ


Fiecare asigurator stabileste cotatiile de prima pentru orice tip de asigurare pe baze actuariale. Daca ar iesi insa in piata cu astfel de oferte, vanzarile ar fi afectate. In consecinta, stabilirea cotatiilor a ajuns sa se faca tinand cont inclusiv de preturile afisate de competitori. Si uite asa, din batalia tarifelor, consumatorii ajung sa beneficieze de reduceri semnificative la plata primelor.

Sub sloganul «Cu Dumnezeu inainte», nu de alta dar parca si reasigurarea s-a mai redus pe ici pe colo, asiguratorii incearca sa mai gaseasca solutii pentru reducerea tarifelor astfel incat sa nu raporteze diluari ale portofoliilor de asigurari destinate locuintelor.

Este dificil de realizat comparatii intre produsele companiilor de asigurari intrucat acoperirile difera de la o oferta la alta. Totusi, am incercat sa aducem toate politele la un numitor comun, solicitand in acest sens asiguratorilor o oferta de pret pentru o polita care sa acopere toate riscurile, cu exceptia celor referitoare la integritatea corporala a membrilor familiei si a celor referitoare la raspunderea civila generala a asiguratului. Calculele au fost realizate pentru un imobil evaluat la 100.000 euro, localizat in Bucuresti si construit in 1980.

PAD si asigurare facultativa pentru 100 euro


Desi nu am intrat in posesia tarifelor practicate de catre toate societatile de asigurare, doua oferte ies in evidenta.

La Credit Europe Asigurari, proprietarul imobilului ale carui caracteristici au fost mentionate anterior, va plati 80 de euro pentru o polita de asigurare facultativa a locuintei. Exceptand raspunderea civila si asigurarea de accident, produsul acopera toate celelalte riscuri, inclusiv bunurile existente in locuinta in limita a 10% din suma asigurata, deci in limita a 10.000 euro. La cei 80 de euro se adauga cei 20 euro, aferenti politei obligatorii, clientul platind in total 100 euro.

Tot 100 euro va plati in total clientul si daca opteaza pentru oferta Omniasig VIG. Societatea nu este membra PAID insa in sediile sale se pot incheia si polite de asigurare obligatorie a locuintei, datorita parteneriatului existent in acest sens cu Platinum Asigurari. Pentru PAD clientul plateste cei 20 de euro, iar pentru produsul facultativ «ExtraPAD» oferit de Omniasig alti 80 de euro.

Riscurile asigurate prevazute in contract sunt : incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri aeriene si calamitati naturale (cutremur, inundatie, alunecare de teren), acestea din urma pentru excendentul de suma asigurata prin PAD.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus