top banner

Prime de criza la asigurarile facultative destinate locuintelor

25 Noiembrie 2010 | Autor: Valentin Ciobanu

Competitia, dar si introducerea asigurarii obligatorii a locuintei, au condus la diminuarea considerabila a pretului asigurarii. In prezent, ne putem asigura locuinta - achizitionand atat polita PAD cat si cea facultativa pentru excendentul de riscuri – platind o suma chiar si cu 50% mai mica decat cea solicitata de asiguratori in 2008.
Anii au trecut peste industria asigurarilor si tot mai multi jucatori s-au reorientat catre asigurarile destinate locuintelor motivati de plusul de profitabilitate existent pe segment. Rezultatul nu s-a lasat asteptat. Rata neta combinata a clasei a crescut de la un an la altul si asta in ciuda mentinerii sau chiar a scaderii ratei nete a daunei.
Evolutia releva de fapt comisioane din ce in ce mai mari platite intermediarilor de catre societati dar si reducerea cotatiilor de prima. Tarifele au coborat de la un an la altul. Spre exemplu, in 2008, pentru un imobil asigurat contra sumei de 100.000 euro, cota de prima  era de aproximativ 0,20% din suma asigurata, clientul platind 200 euro.
In 2009, cotatiile de prima au continuat sa scada, acestea incadrandu-se in majoritatea cazurilor intre 0,12% si 0,18%. Deci o prima cuprinsa intre 120 euro si 180 euro pentru un imobil evaluat la 100.000 euro.
Anul 2010 – mai ales cel de-al doilea semestru – a adus o noua serie de discounturi. Astfel, pentru acoperirea acelorasi riscuri, de data aceasta atat prin PAD cat si prin polita facultativa pentru excendetul de riscuri, cotatiile se situeaza de obicei intre 0,10% si 0,15%.
Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ
Fiecare asigurator stabileste cotatiile de prima pentru orice tip de asigurare pe baze actuariale. Daca ar iesi insa in piata cu astfel de oferte, vanzarile ar fi afectate. In consecinta, stabilirea cotatiilor a ajuns sa se faca tinand cont inclusiv de preturile afisate de competitori. Si uite asa, din batalia tarifelor, consumatorii ajung sa beneficieze de reduceri semnificative la plata primelor.
Sub sloganul «Cu Dumnezeu inainte», nu de alta dar parca si reasigurarea s-a mai redus pe ici pe colo, asiguratorii incearca sa mai gaseasca solutii pentru reducerea tarifelor astfel incat sa nu raporteze diluari ale portofoliilor de asigurari destinate locuintelor.
Este dificil de realizat comparatii intre produsele companiilor de asigurari intrucat acoperirile difera de la o oferta la alta. Totusi, am incercat sa aducem toate politele la un numitor comun, solicitand in acest sens asiguratorilor o oferta de pret pentru o polita care sa acopere toate riscurile, cu exceptia celor referitoare la integritatea corporala a membrilor familiei si a celor referitoare la raspunderea civila generala a asiguratului. Calculele au fost realizate pentru un imobil evaluat la 100.000 euro, localizat in Bucuresti si construit in 1980.
PAD si asigurare facultativa pentru 100 euro
Desi nu am intrat in posesia tarifelor practicate de catre toate societatile de asigurare, doua oferte ies in evidenta.
La Credit Europe Asigurari, proprietarul imobilului ale carui caracteristici au fost mentionate anterior, va plati 80 de euro pentru o polita de asigurare facultativa a locuintei. Exceptand raspunderea civila si asigurarea de accident, produsul acopera toate celelalte riscuri, inclusiv bunurile existente in locuinta in limita a 10% din suma asigurata, deci in limita a 10.000 euro. La cei 80 de euro se adauga cei 20 euro, aferenti politei obligatorii, clientul platind in total 100 euro.
Tot 100 euro va plati in total clientul si daca opteaza pentru oferta Omniasig VIG. Societatea nu este membra PAID insa in sediile sale se pot incheia si polite de asigurare obligatorie a locuintei, datorita parteneriatului existent in acest sens cu Platinum Asigurari. Pentru PAD clientul plateste cei 20 de euro, iar pentru produsul facultativ «ExtraPAD» oferit de Omniasig alti 80 de euro.
Riscurile asigurate prevazute in contract sunt : incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri aeriene si calamitati naturale (cutremur, inundatie, alunecare de teren), acestea din urma pentru excendentul de suma asigurata prin PAD.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul