top banner

Primariile ar putea verifica locuintele asigurate facultativ intr-o baza de date nationala

14 Iulie 2011 | Autor: Alina Branescu

CSA a luat in considerare posibilitatea infiintari unei baze de date nationale cu politele facultative de locuinte, pentru a vedea care dintre acestea acopera si riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren. Masura are ca scop identificarea de catre primarii mai usoara a locuintelor neasigurate impotriva celor 3 riscuri.
Conso.ro a publicat vineri un articol prin care atragea atentia proprietarilor de locuinte asupra lipsei unei proceduri clare de verificare a proprietarilor care nu si-au asigurat locuinta.
In timp ce politele obligatorii pot fi usor verificate intr-o baza de date nationala, cele facultative nu pot fi identificate. Astfel, proprietarii se puteau trezi in mod nejustificat cu amenzi de pana la 500 lei daca nu anuntau inainte primariile ca au o asigurare facultativa de locuinta.
Conso.ro a sesizat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu privire la aceasta problema, care ne-a raspuns ca stabilirea unei proceduri de verificare a politelor facultative de locuinte nu este responsabilitatea institutiei.
“Potrivit art.30, alin.(3) din Legea nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata, constatarea contraventiei de neasigurare si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de catre persoanele imputernicite in acest scop de catre acestia. In consecinta, intrebarile tale ar trebui sa isi gasească raspunsuri la autoritatile publice locale (primarii si poate consiliile judetene), CSA neavand competente prevazute de lege de a stabili proceduri de lucru in sarcina primariilor”, ne-a precizat Mirela Antohi, directorul Directiei Geberale Comunicare si Relatii Mass-Media in cadrul CSA.
CSA se gandeste la solutii cu intarziere
In cele din urma, CSA si-a revizuit punctul de vedere, daca avem in vedere ultimele declaratii ale Angelei Toncescu, presedintele CSA.
Cu 3 zile inainte ca primariile sa isi inceapa verificarile, presedintele CSA a ajuns la concluzia ca este dificil de apreciat daca toate politele facultative emise ofera acoperire si impotriva celor 3 riscuri de calamitati naturale, asa cum sunt ele definite prin lege, intrucat nu exista o baza de date la nivel national care sa cuprinda informatii despre politele facultative.
De aceea, „Comisia de Supraveghere a Asigurarilor analizeaza posibilitatea de a crea o baza nationala de date privind asigurarile facultative de locuinte, care sa fie alimentata cu informatii de catre toate societatile de asigurare care ofera aceste produse”, a precizat Angela Toncescu, presedintele CSA.
In concluzie, desi era cunoscut de peste o jumatate de an ca primariile vor trebui sa verifice daca toti proprietarii si-au asigurat locuintele, procedurile pentru asigurarile facultative de locuinte au fost lasate pe ultima suta de metri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari
Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Allianz-Tiriac a lansat un produs unit-linked (“My Savings”) cu o componenta investitionala focalizata pe bondurile in valuta emise pe pietele externe de statul roman. Care sunt plusurile si care sunt minusurile unui produs de acest gen?

29 Mai 2023 | Asigurari
Noutati pe piata RCA: tarifele se plafoneaza, posibila schimbare a legislatiei

Noutati pe piata RCA: tarifele se plafoneaza, posibila schimbare a legislatiei

Dupa o serie de amanari si tatonari, Guvernul a decis sa plafoneze tarifele RCA pentru 6 luni, la nivelul lunii februarie 2023. Autoritatile promit totodata modificari legislative, iar reprezentantii Euroins anunta la randul lor actiuni in justitie pentru a redobandi controlul afacerii.

13 Apr 2023 | Asigurari
Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Un nou posibil faliment pe piata asigurarilor redeschide discutia despre modul in care ar trebui sa procedeze cei 2,8 milioane romani cu polite valabile la Euroins, iar UNSAR si BAAR au intocmit impreuna un ghid informativ pentru acestia.

22 Mar 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul