top banner

Numarul politelor PAD bate pasul pe loc

07 Februarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Numarul politelor PAD bate pasul pe loc

Foto Unsplash.com

In ultimii 3 ani numarul politelor obligatorii de asigurare impotriva dezastrelor naturale a crescut cu putin peste 100.000 unitati, in ciuda eforturilor de promovare si a sanctiunilor care pot fi aplicate, teoretic, celor care nu se conformeaza. 
Cutremurul de o magnitudine de 7,9 grade, produs la o adancime de numai 10 kilometri, care a lovit luni dimineata Turcia la granita cu Siria a readus in atentia romanilor riscurile legate de un seism major, unul cu care si tara noastra s-a confruntat in 1977. 
Ocazie cu care am dorit sa vedem cum a evoluat numarul politelor de asigurare impotriva dezastrelor (PAD) in ultimii ani. 
Ce sunt PAD si PAID
PAD, adica Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale, este primul pas în asigurarea locuinței. Asigurarea acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren.
Daunele acoperite prin asigurare sunt de maxim 20.000 euro pentru locuintele cu structura de rezistenta din beto armat (pentru cele cu peretii exteriori din caramizi nearse aceasta este de 10.000 euro) iar prima anuala este de 20 de euro (10 euro). 
Cei care doresc sa aibe o acoperire suplimentara, pentru locuinte de valoarea mai mare, pot incheia separat o asigure facultativa a locuintei (nu poate fi cumparata separat, fara o asigurare PAD).
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea mai multor societăți de asigurare. PAID s-a constituit în luna noiembrie 2009, prin asocierea a 12 societăți iar activitatea sa a început în februarie 2010, prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuințe fiind în 15 iulie 2010.
Cum a evoluat numarul de polite intre 2018 si 2023
La inceputul lunii ianuarie 2020, erau in vigoare un numar de 1,73 milioane polite iar la inceputul acestui an acesta urcase la numai 1,84 milioane polite active.
Daca mutam cursorul pe axa timpului la inceputul anului 2018, avem un numar de polite de 1,7 milioane, ceea ce inseamna ca majoritatea romanilor au rams raman reticenti in a se asigura, desi un numar apreciabil de locuinte sunt in zone inundabile sau care pot fi afectate de alunecari de teren, ca sa nu mai pomenim de amenintarea unui cutremur care nu poate fi exclusa avand in vedere zona seismica din care face parte Romania. 
In ciuda unui cost modest, echivalentul a 8 lei pe luna, doar 20% din populatie are locuintele asigurate prin PAD, dupa cum declara in octombrie 2022 directorul general PAID, Nicoleta Radu. 
In ceea ce priveste sumele totale platite prin PAID celor care au suferit daune, aceasta a fost de 1,56 milioane de lei (484 cazuri) pentru persoanele asigurate care au fost afectate de inundatii si 0,98 milioane lei (93 cazuri) pentru persoanele afectate de alunecari de teren. Pentru cutremure s-au platit daune de 0,4 milioane lei (22 cazuri) in conditiile in care Romania nu a avut insa un seism major in ultimii ani (ceea ce creste insa riscul aparitiei acestuia candva in viitor). 
Nici asigurarile facultative nu au o dinamica mult superioara. Potrivit rapoartelor trimestriale ale ASF, daca la finalul T3 din 2018 numarul politelor de asigurari facultative de locuinte era de 1,48 milioane, la finalul celui de al treilea trimestru din 2022 acesta urcase la 1,6 milioane, un avans de 120.000 unitati, destul de apropiat de cel al cresterii numarului de asigurari PAD intre ianuarie 2018 si ianuarie 2023, ceea ce arata ca in lipsa legarii celor doua produse numarul asigurarilor PAD ar scadea semnificativ.  
Teoretic, reprezentantii autoritatilor locale pot amenda proprietarii care nu au incheiat asigurari obligatorii cu pana la 500 de lei (au datele celor care se asiugura de la PAID) dar pana acum acest lucru a fost in general evitat din ratiuni mai degraba electorale (se pierd voturi). 
Povestea tragica petrecuta in Turcia si cresterea datoriei publice din Romania in ultimii ani (resurse mai mici pentru eventuale despagubiri pentru cei afectati dar neasigurati) ar trebui sa reprezinte un motiv de meditatie pentru cei care ezita inca sa se cumpere o polita.  

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Un nou posibil faliment pe piata asigurarilor redeschide discutia despre modul in care ar trebui sa procedeze cei 2,8 milioane romani cu polite valabile la Euroins, iar UNSAR si BAAR au intocmit impreuna un ghid informativ pentru acestia.

22 Mar 2023 | Asigurari
Scumpirea RCA continua si in acest an

Scumpirea RCA continua si in acest an

Nota de plata in urma falimentului City Insurance continua sa creasca, iar posesorii de autovehicule vor simti si in 2023 efectele sale. ASF a anuntat in februarie o crestere medie de 16,2% a tarifelor de referinta pentru RCA.

15 Mar 2023 | Asigurari
Asigurarile private de sanatate s-au scumpit de 4 ori in 4 ani

Asigurarile private de sanatate s-au scumpit de 4 ori in 4 ani

Dupa pandemie pretul asigurarilor private de sanatate a urcat spectaculos in paralel cu scaderea severa a numarului de polite active.

01 Mar 2023 | Asigurari
Cand economia sufera, asigurarile de somaj au mare cautare

Cand economia sufera, asigurarile de somaj au mare cautare

NN Romania ofera din acesta luna o asigurare pentru pierderea locului de munca unde asiguratul are ocazia sa recupereze o parte din valoarea primelor, daca evenimentul asigurat – pierderea locului de munca - nu se produce.

17 Ian 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul