top banner

Numarul politelor PAD bate pasul pe loc

07 Februarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Numarul politelor PAD bate pasul pe loc

Foto Unsplash.com

In ultimii 3 ani numarul politelor obligatorii de asigurare impotriva dezastrelor naturale a crescut cu putin peste 100.000 unitati, in ciuda eforturilor de promovare si a sanctiunilor care pot fi aplicate, teoretic, celor care nu se conformeaza. 
Cutremurul de o magnitudine de 7,9 grade, produs la o adancime de numai 10 kilometri, care a lovit luni dimineata Turcia la granita cu Siria a readus in atentia romanilor riscurile legate de un seism major, unul cu care si tara noastra s-a confruntat in 1977. 
Ocazie cu care am dorit sa vedem cum a evoluat numarul politelor de asigurare impotriva dezastrelor (PAD) in ultimii ani. 
Ce sunt PAD si PAID
PAD, adica Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale, este primul pas în asigurarea locuinței. Asigurarea acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren.
Daunele acoperite prin asigurare sunt de maxim 20.000 euro pentru locuintele cu structura de rezistenta din beto armat (pentru cele cu peretii exteriori din caramizi nearse aceasta este de 10.000 euro) iar prima anuala este de 20 de euro (10 euro). 
Cei care doresc sa aibe o acoperire suplimentara, pentru locuinte de valoarea mai mare, pot incheia separat o asigure facultativa a locuintei (nu poate fi cumparata separat, fara o asigurare PAD).
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea mai multor societăți de asigurare. PAID s-a constituit în luna noiembrie 2009, prin asocierea a 12 societăți iar activitatea sa a început în februarie 2010, prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuințe fiind în 15 iulie 2010.
Cum a evoluat numarul de polite intre 2018 si 2023
La inceputul lunii ianuarie 2020, erau in vigoare un numar de 1,73 milioane polite iar la inceputul acestui an acesta urcase la numai 1,84 milioane polite active.
Daca mutam cursorul pe axa timpului la inceputul anului 2018, avem un numar de polite de 1,7 milioane, ceea ce inseamna ca majoritatea romanilor au rams raman reticenti in a se asigura, desi un numar apreciabil de locuinte sunt in zone inundabile sau care pot fi afectate de alunecari de teren, ca sa nu mai pomenim de amenintarea unui cutremur care nu poate fi exclusa avand in vedere zona seismica din care face parte Romania. 
In ciuda unui cost modest, echivalentul a 8 lei pe luna, doar 20% din populatie are locuintele asigurate prin PAD, dupa cum declara in octombrie 2022 directorul general PAID, Nicoleta Radu. 
In ceea ce priveste sumele totale platite prin PAID celor care au suferit daune, aceasta a fost de 1,56 milioane de lei (484 cazuri) pentru persoanele asigurate care au fost afectate de inundatii si 0,98 milioane lei (93 cazuri) pentru persoanele afectate de alunecari de teren. Pentru cutremure s-au platit daune de 0,4 milioane lei (22 cazuri) in conditiile in care Romania nu a avut insa un seism major in ultimii ani (ceea ce creste insa riscul aparitiei acestuia candva in viitor). 
Nici asigurarile facultative nu au o dinamica mult superioara. Potrivit rapoartelor trimestriale ale ASF, daca la finalul T3 din 2018 numarul politelor de asigurari facultative de locuinte era de 1,48 milioane, la finalul celui de al treilea trimestru din 2022 acesta urcase la 1,6 milioane, un avans de 120.000 unitati, destul de apropiat de cel al cresterii numarului de asigurari PAD intre ianuarie 2018 si ianuarie 2023, ceea ce arata ca in lipsa legarii celor doua produse numarul asigurarilor PAD ar scadea semnificativ.  
Teoretic, reprezentantii autoritatilor locale pot amenda proprietarii care nu au incheiat asigurari obligatorii cu pana la 500 de lei (au datele celor care se asiugura de la PAID) dar pana acum acest lucru a fost in general evitat din ratiuni mai degraba electorale (se pierd voturi). 
Povestea tragica petrecuta in Turcia si cresterea datoriei publice din Romania in ultimii ani (resurse mai mici pentru eventuale despagubiri pentru cei afectati dar neasigurati) ar trebui sa reprezinte un motiv de meditatie pentru cei care ezita inca sa se cumpere o polita.  

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul