top banner

Noutati pe piata RCA: tarifele se plafoneaza, posibila schimbare a legislatiei

13 Aprilie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Noutati pe piata RCA: tarifele se plafoneaza, posibila schimbare a legislatiei

Foto Unsplash.com

Dupa o serie de amanari si tatonari, Guvernul a decis sa plafoneze tarifele RCA pentru 6 luni, la nivelul lunii februarie 2023. Autoritatile promit totodata modificari legislative, iar reprezentantii Euroins anunta la randul lor actiuni in justitie pentru a redobandi controlul afacerii. 
Dupa o tentativa initiala de plafonare, tot pentru 6 luni, dar la nivelul lunii martie 2022, ASF retragandu-si intempestiv propriul proiect contestat de reprezentantii industriei si ai societatii civile, iata ca autoritatile au decis in final sa avem o plafonare a tarifelor la nivelul lunii februarie 2023. 
In acest fel, se evita noi majorari de preturi pe perioada plafonarii, insa nefiind corelate si cu tarifele de referinta, consumatorii nu au, din pacate, posibilitatea de a verifica in mod concret daca tarifele de prima pe care le vor primi sunt chiar cele pe care ar fi trebuit sa le primeasca in urma plafonarii. 
Ceea ce pot totusi sa faca este sa verifice daca ofertele primite nu depasesc cu mai bine de 36% tariful de referinta aplicabil in cazul lor.
Si, daca acest lucru se va intampla cu cel putin 3 oferte primite, sa se adreseze BAAR (Biroul Asiguratorilor Auto din Romania) pentru a primi o oferta mai ieftina.
Scumpirile din ultimii ani au fost generate in principal  de falimentul si de costurile aferente falimentului City Insurance, iar asiguratii se temeau, pe buna dreptate, de un nou puseu de crestere, dupa inchiderea Euroins. 
Contributiile pe care companiile de asigurari trebuie sa le plateasca la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) se majorasera in acest an la 4% din subscrierile incasate, de la 1% anterior lunii februarie 2022, respectiv de la 2,5% ulterior declararii falimentului City Insurance.
Si  cum cresterea contributiilor afecteaza marjele de profit ale companiilor, este inevitabila o recuperare pe seama asiguratilor. 
Va fi interesant ce se va intampla dupa cele 6 luni de plafonare cu preturile RCA, in conditiile in care povara pe societatile de asigurari ramase in piata ar putea creste si mai mult. 
Se pregatesc modificari legislative
„Consider ca este inacceptabil sa continuam sa ne jucam cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF impreuna cu celelalte institutii, cu Consiliul Concurentei si cu ceilalti actori din piata asigurarilor trebuie sa aiba un dialog transparent, foarte clar vizavi de modificarile legislative care trebuie sa fie realizate” spunea Premierul Ciuca, citat de news.ro, dupa aprobarea plafonarii tarifelor RCA. 
Una dintre aceste posibile modificari vizeaza contributiile platite de asiguratori la Fondul de Garantare a Asiguratilor. 
Deputatii din Comisia Buget-Finante au adus recent modificari la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 102/2021 (viza modificarea si completarea legii privind Fondul de garantare a asiguratilor si modificarea altor acte normative). 
Astfel, asiguratorii RCA ar urma sa contribuie si mai mult la FGA, printr-o contributie speciala perceputa in situatiile in care Fondul se confrunta cu insolvente pentru care disponibilitatile sale sunt insuficiente, contributie sub forma de imprumut pe care ar urma sa si-o recupereze integral atunci cand FGA va avea bani.
Proiectul legislativ a trecut de comisii si va merge la vot in plen in Camera Deputatilor, forul decizional. 
Euroins moare, dar nu se preda
Desi parea un subiect inchis, existenta Euroins ar putea fi transata in final in justitie. 
Astfel actionarii Euroins au depus o actiune la Curtea de Apel pentru a se anula decizia ASF de revocare a licentei de functionare a companiei de asigurari. 
Eurohold si BERD, actionarii Euroins, au si o propunere pentru aplanarea crizei declansate in piata asigurarilor de inca un faliment major.  
Aceasta prevede transferul portofoliului Euroins Romania catre EIG Re care se angajeaza sa acopere daunele actuale si viitoare iar Euroins AD, filiala bulgara a grupului, ar urma sa opereze in Romania sub regimul Freedom of Services (FoS), deservind si clientii romani. 
Actionarii sunt dispusi sa ofere aportul de capital necesar, daca propunerea va fi acceptata.
Ramane de vazut daca respectivele fonduri vor putea fi totusi stranse sau este un simplu exercitiu de imagine al reprezentantilor Euroins, avand in vedere ca in momentul in care ASF a decis sa ceara in instanta falimentul Euroins, asiguratorul avea nevoie de fonduri de peste 2 miliarde lei pentru a-si putea desfasura in mod normal activitatea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul