Companiile de asigurari spun ca prima jumatate a anului 2016 a reprezentat o noua perioada de pierderi financiare pentru companiile de asigurare care vand polite RCA. ”In ciuda unei tendinte de consolidare a echilibrului financiar la nivelul pietei, rata combinata a daunei a depasit pragul de 100%, ceea ce inseamna ca pentru fiecare 100 de lei incasati, companiile au cheltuit aproximativ 102 lei”, se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Societarilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
Asiguratorii spun ca nu isi pot acoperi costurile din primele incasate
Conform datelor ASF, rata combinata a daunei a fost de 101,6% in primul trimestru al anului 2016 si a inregistrat o deteriorare in cel de-al doilea trimestru, ajungand la 102,3%. Principala cauza a acestei evolutii o reprezinta majorarea cu aproape 90% a daunei medii pe dosarele de vatamari corporale. Potrivit UNSAR, asta inseamna ca asiguratorii nu pot acoperi integral, in acest moment, daunele si celelalte costuri doar din primele brute incasate.
”Subliniem ca ritmul de crestere al daunei medii in cel de-al doilea trimestru al anului 2016 fata de primul trimestru al aceluiasi an a fost de dou? ori si jumatate mai mare decat ritmul de crestere al primei medii: prima medie RCA a crescut cu 6,2%, in timp ce dauna medie a crescut cu 15%”, se mai arata in comunicatul UNSAR.
Mai mult, asiguratorii se asteapta ca nivelul ratei combinate a daunei sa creasca pana la sfarsitul acestui an, din cauza faptului ca daunalitatea pe segmentul RCA este pe un trend ascendent.
ASSAI: Datele din raportul ASF sunt neverificate, perimate si incomplete
De cealalta parte se afla reprezentantii service-urilor auto independente (ASSAI), care afirma ca datele cuprinse in raportul cu privire la situatia dosarelor de dauna RCA deschise in anul 2015 sunt neverificate, perimate si incomplete.
Distribuie articolul
Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?
Citeste mai multConsumatorii de asigurari din Romania vor beneficia de o atentie sporita din partea distribuitorilor de asigurari, fie companii sau intermediari. Legea de transpunere a Directivei privind distributia de asigurari IDD (Insurance Distribution Directive), care contine drepturi suplimentare pentru clienti, a fost adoptata, in sfarsit, de Parlament.
Citeste mai multPretul asigurarilor obligatorii auto ar putea sa creasca din nou in aceasta iarna, avertizeaza Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI). Acest risc este iminent daca va fi eliminat plafonul de 25% pentru cheltuielile administrative ale firmelor de asigurari, masura solicitata de asiguratori.
Citeste mai multDurata medie de plata a despagubirilor catre asiguratii RCA a scazut, in primul trimestru al acestui an. Insa, cu toate acestea, aproape un sfert din despagubiri sunt platite cu intarziere, reiese din datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Citeste mai mult