top banner

Liiceanu: Despre fiara lacomiei - Scrisoare deschisa catre Daniel Daianu

20 Februarie 2014 | Autor: Gabriel Liiceanu

Stimate domnule Daniel Daianu,
Va scriu dumneavoastra pentru ca sunteti singurul dintre membrii Consiliului ASF pe care il cunosc si singurul care, mi-am zis, mi-ar putea raspunde competent si onest la intrebarile care mi-au venit in minte dupa ce am citit textul aparut in HotNews despre veniturile salariatilor ASF, apoi raspunsul si precizarile dumneavoastra. Scriindu-va, incerc sa-mi stapanesc socul de prima instanta pe care i-l da oricui intalnirea cu cifrele acelea salariale aproape magice, desprinse parca dintr-un basm arab al zilelor noastre (14 mii de euro pe luna! 72,000 de euro sau 68,000 de euro pe noiembrie si decembrie 2013, rezultati din „suplimentarea cu prime de vacanta si prime de sfarsit de an”!). Si culmea! intr-un interviu pe care l-ati dat in 2013 cu ocazia infiintarii ASF, afirmati ca „veniturile unor executivi din fostele entitati erau de-a dreptul obscene”. Dar, Dumnezeule, acestea, m-am intrebat, cum sunt?
Mi-am zis insa ca, inainte de a formula orice judecata, corect ar fi sa ma documentez. Si, iata, timp de vreo doua zile, am batut in lung si-n lat internetul, am citit statutele si rapoartele publice ale ASF-ului, m-am uitat la informatiile privitoare la salariile din Romania puse la dispozitie de Institutul National de Statistica, apoi am comparat activitatea institutiei dumneavoastra de supraveghere si control cu activitatea institutiilor similare din Marea Britanie, Germania, Franta.
De ce tot acest efort, o sa ma intrebati? Ce mi-a venit? Pur si simplu am avut senzatia ca, prin povestea asta cu „salariile ASF”, sunt confruntat cu o adevarata situatie-limita a vietii pe care, ca romani, o traim in clipa de fata impreuna. Nu e oare un „prea mult” la mijloc si un „asa nu se poate”? Nu s-a ajuns oare prea departe, intr-un punct, cum sa spun?, al dispretului suprem? Nu sunt neaparat convins ca scrisoarea mea catre dumneavoastra va duce la ceva, dar am simtit ca a tacea si a nu incerca sa intelegi te face in cele din urma partas la ceva cumplit. Asadar, dinauntrul acestei intense stari de tulburare m-am hotarat sa va pun cateva intrebari si sa fac, in cele din urma, unele consideratii metafizice legate de natura umana, de lacomie si de tara noastra.
Intrucat scrisoarea mea este deschisa, voi incepe prin a recapitula, pentru edificarea celor ce ne citesc, cateva dintre datele privitoare la rostul si functionarea institutiei al carei vicepresedinte sunteti. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) s-a nascut in urma unei ordonante de guvern din aprilie 2013, prin comasarea a trei comisii de supraveghere a pietei financiare din Romania si anume: Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Ele au functionat separat de prin 2005, daca nu ma insel, iar de aproape un an, iata, au fost puse sub o sigla unificatoare, pentru a forma „un cadru integrat de functionare si supraveghere a pietelor,” dupa cum precizeaza site-ul ASF. Este ca si cum am pune politia, jandarmeria si pompierii sub aceeasi umbrela, lucru, de ce nu?, perfect acceptabil.
Acum, care este rostul acestei „politii financiare”, de care dispun toate tarile civilizate din lume? Unul cat se poate de nobil: ea e menita sa ne apere de abuzurile si malpraxisul participantilor la pietele financiare romanesti insirati mai sus, adica: firmele de asigurari, fondurile private de pensii, fondurile de investitii etc.
Cititi continuarea scrisorii deschise pe www.contributors.ro
Gabriel Liiceanu este doctor in filozofie, cercetator la Institutul de Filozofie si Institutul de Istorie a Artei, cursier al Fundatiei Humboldt, director al Editurii Humanitas, precum si profesor la Facultatea de Filozofie a Universitatii Bucuresti.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul