top banner

Jocurile politice arunca in derizoriu desemnarea noii conduceri a CSA

26 Septembrie 2011 | Autor: Alin Iacob

La aproape 5 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si dupa mai multi ani de criza economica severa, clasa politica romaneasca nu este capabila sa inteleaga necesitatea imperioasa de promovare a profesionistilor de marca in functiile de conducere ale organismelor de supraveghere a pietelor financiare.
Criza economica globala a reliefat, o data in plus, necesitatea existentei unor institutii de supraveghere puternice si eficiente. Nu intamplator, Comisia Europeana a creat trei autoritati europene de supraveghere a pietelor financiare – EBA -  pentru banci, ESMA – pentru piata de capital si EIOPA – pentru asigurari si pensii.
Reprezentantii mediului politic de la Bucuresti par sa nu fi inteles mai deloc directia in care se misca Europa din acest punct de vedere. Asta pentru ca legislatia care reglementeaza modul de alegere al membrilor diverselor organisme de supraveghere ale pietei financiare (CSA, CNVM, BNR, CSSPP) nu contine niciun fel de referiri la criteriile de competenta pe care ar trebui sa le indeplineasca conducatorii acestor institutii.
Acest lucru s-a putut observa foarte bine si saptamana trecuta, cand in Parlament s-au discutat candidaturile pentru locurile vacante din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor – pentru postul de presedinte, cele doua pozitii de vicepresedinti si un loc de membru.
Conducerea navei asigurarilor ajunge pe mana unui mus
La inceputul verii, PDL a dat un semnal care parea sa indice o schimbare de paradigma. Principalul partid de guvernamant a avansat pentru functia de presedinte devenita vacanta numele unui profesionist de marca. Se parea ca politicienii puterii au inteles necesitatea de a promova in fruntea supraveghetorului pietei asigurarilor un specialist capabil sa rezolve cel putin o parte dintre problemele unui sector extrem de important al pietei financiare.
Cristian Constantinescu, absolvent ASE, a fost presedinte timp de 14 ani al asociatiei profesionale a asiguratorilor (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare), peste 10 ani membru in consiliul director al Institutului de Asigurari si director general al unuia dintre cei mai mari asiguratori din piata – Allianz Tiriac. Pe scurt, unul dintre putinii care au avut un cuvant important de spus in dezvoltarea pietei locale a asigurarilor.
Audierea din comisia parlamentara de specialitate, acolo unde coalitia guvernamentala detine majoritatea, ar fi trebuit sa reprezinte o formalitate. N-a fost asa, audierea lui Constantinescu s-a soldat cu o mare surpriza, cel putin pentru naivii care au crezut in nominalizarea initiala facuta de PDL: Constantinescu a fost respins cu o mare majoritate.
A doua zi, dupa o audiere care a durat doar 15 minute, parlamentarii au avizat favorabil candidatura pentru acelasi post a unui sef de sucursala al unei societati de asigurari. In varsta de 35 ani, Romeo Ionut Comaniciu este absolvent al Universitatii Spiru Haret, una dintre universitatile cele mai slab cotate din Romania si, conform unor informatii publicate pe internet, a absolvit bacalaureatul in 1994 cu media 6,09.
Fara a pune in discutie posibilele calitati ale domnului Comaniciu, este evident ca nu se poate pune sub nicio forma semnul egalitatii intre cele doua candidaturi. Dimpotriva, in comparatie cu Constantinescu, Comaniciu apare in postura unui mus ajuns peste noapte comandant de nava. Iar pentru un partid care a ajuns ceea ce este gratie unui fost comandant de nava, alegerea facuta este una foarte greu de inteles.
Competenta, dispretuita in continuare de politicieni
In aceeasi sedinta in care Constantinescu primea votul negativ al comisiilor asa-zis “de specialitate” ale Parlamentului – in care se regasesc, ce-i drept, o multime de parlamentari care n-au nicio legatura cu mediul financiar – erau validate, cu o larga majoritate, celelalte trei candidaturi propuse – doua pentru functia de vicepresedinte si una pentru cea de membru.
Ar fi fost de asteptat ca macar in aceste pozitii sa se regaseasca oameni cu experienta in industria asigurarilor sau macar specialisti de prim rang din sectorul financiar. Insa parlamentarii au optat pentru reinnoirea mandatelor a doi fosti vicepresedinti ai CSA – Tudor Balta si Constantin Buzoianu si pentru desemnarea ca membru in CSA a unui parlamentar independent, fost PSD si sustinut acum de UNPR – Doru Frunzulica.
Foarte putine elemente din trecutul profesional al celor trei ii recomanda pentru a face parte din conducerea CSA, cu exceptia “calificarii la locul de munca” in cazul fostilor vicepresedinti.
Tudor Balta este fost primar al Constantei si deputat PSD (in mandatul 2000-2004), absolvent al facultatii de Economia Industriei din cadrul ASE Bucuresti, cu o experienta profesionala in care regasim: economist si mai apoi director general adjunct ONT Litoral Mamaia, sef serviciu UPPI Eforie Nord, director adjunct al Intreprinderii de Hoteluri si Restaurante din Eforie Nord, director general al Directiei de Finante Publice si director financiar al Administratiei Port Constanta.
Facultatea de Economia Industriei din cadrul ASE Bucuresti a fost absolvita in 1971 si de celalalt fost si viitor vicepresedinte CSA, Constantin Buzoianu. Activitatea profesionala l-a dus tot pe meleaguri constantene, unde a fost director, respectiv inspector sef la Inspectoratul de Politie Transporturi al CFR Constanta si director, respectiv inspector sef la IPJ Constanta. Buzoianu a mai fost si director general al Directiei Pasapoarte, Politie de Frontiera si Straini si, dupa ce s-a pensionat, in singura activitate in care a avut tangenta cu asigurarile, consilier al presedintelui companiei OMNIASIG.
Doru Frunzulica este membru al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala a Camerei Deputatilor. Este absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii in 1984 si a participat in 1991-1992 la cursuri postuniversitare in “stiinte politice si economice” la Universitatea Europei din Paris. Intre 1990-1996 a lucrat ca diplomat in MAE, iar intre 1997 si 2003 a fost vicepresedinte al Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare a valorilor mobiliare. Intre 2003-2005 se reintoarce in zona MAE, si dupa o scurta experienta de secretar de stat in Ministerul Muncii, urmeaza singura perioada (2005-2008) in care are tangenta cu asigurarile, ca si senior consultant si membru al CA al companiei de asigurare IRASIG (actualmente FORTE Asigurari Reasigurari SA). Intre 2006 si 2008, tot fara a detine o experienta anterioara relevanta, Frunzulica a fost membru al Consiliului CSSPP, arbitrul pietei pensiilor private din Romania.
In lipsa unui semnal politic viguros al principalilor demnitari ai statului, presedinte si prim-ministru, parlamentarii - dintre care destui au la randul lor mari probleme la capitolul competenta profesionala, fiind alesi cu largul concurs al numarului de galeti, umbrele si sepcute facute cadou alegatorilor - vor continua sa mearga pe mana unor colegi parlamentari sau a unor cetateni dispusi sa fie ulterior recunoscatori pentru aceasta sustinere, constienti de faptul ca nu si-au obtinut pozitia exclusiv pe criteriul competentei profesionale.
Din pacate pentru Romania si pentru asigurati, cata vreme parlamentarii vor continua sa desemneze in consiliul CSA “profesionisti” a caror principala legatura cu industria o reprezinta polita RCA a autoturismului pe care-l conduc, este greu de crezut ca acest organism va capata o anvergura profesionala care sa-i permita sa se afirme ca un membru de prim rang al autoritatii europene competente – EIOPA.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul