top banner

Euroins, Carpatica si Astra: reclamate cel mai des pentru politele RCA

19 Octombrie 2011 | Autor: Marius Serban

Euroins, Carpatica si Astra: reclamate cel mai des pentru politele RCA

Euroins, Carpatica Asig si Astra sunt societatile de asigurare reclamate cel mai des de consumatori la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, pentru modul in care platesc despagubiri la politele RCA. Aceste societati au castigat o cota de piata semnificativa in ultimii ani, prin practicarea unor preturi mai mici decat concurenta.
In primele 9 luni din acest an, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a primit peste 3.500 de reclamatii cu privire la politele RCA. Raportate la totalul reclamatiilor, acestea au o pondere de aproape 75%, ceea ce semnaleaza ca acest segment de asigurari genereaza cele mai multe numultumiri la nivelul consumatorilor.
Societatile au atras clienti multi in ultimii ani
Ca noutate, CSA a facut publice si societatile care au fost reclamate cel mai des, respectiv Euroins, Carpatica Asig si Astra, in conditiile in care in trecut nominalizarile au fost mereu evitate. Masura este binevenita, deoarece ofera un semnal important potentialilor clienti cu privire la comportamentul unor asiguratori, atunci cand vine momentul sa plateasca despagubiri.
Cele 3 companii detin impreuna o cota de piata de 37% din totalul pietei RCA, pe primele 9 luni din 2011. In ultimii ani, ele au castigat o cota de piata semnificativa.
De exemplu, intre 2005 si 2010, Astra si-a majorat cota de piata pe segmentul RCA de la 4% la 24% (dupa sumele brute subscrise), conform rapoartelor anuale ale CSA. De asemenea, Euroins si Carpatica Asig si-au crescut fiecare cota de piata de la 1% la 11% in acest interval, in principal, prin practicarea unor tarife mai avantajoase decat concurenta.    
                          
De ce apar reclamatiile?
Pe segmentul RCA, cota de piata este influentata in mare masura de tariful de vanzare si mai putin de calitatea serviciilor post-vanzare. Din acest motiv, preturile au fost uneori tinute mult prea jos. Chiar si rapoartele FMI au atras atentia ca tarifele la asigurarile RCA sunt prea mici in anumite cazuri pentru a acoperi daunele care pot sa apara.
Cum asiguratii urmaresc de regula sa cumpere polita RCA cat mai ieftin, cei cu masinile lovite din vina acestora urmeaza sa se descurce cum pot la aparitia unei daune. In acest moment, incep sa apara reclamatiile, deoarece nu de putine ori solutiile de despagubire oferite nu erau satisfacatoare.
Asa cum Conso.ro a semnalat in trecut, o serie de asiguratori reuseau sa obtina valori de vis pentru rata daunei, care puteau fi explicate fie printr-o selectie foarte buna a riscurilor de catre companii, fie prin practici mai putin ortodoxe la instrumentarea dosarelor de dauna.
Clientii au dreptate in majoritatea cazurilor
Numarul de reclamatii primite de CSA a crescut de la 1.000 in 2006 la 7.500 in 2010, iar in tot acest timp, ponderea cea mai mare a sesizarilor era legata de asigurarile auto. In acest an, s-au primit in perioada ianuarie-septembrie 2011, aproape 5.000 de reclamatii.
“Desi reclamatiile au scazut cu aproape 15 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, fapt ce ne bucura, totusi aspectele sesizate, in special in ceea ce priveste asigurarea RCA, raman o problema pe care ne-am propus sa o rezolvam inclusiv prin intensificarea verificarilor privind modul de instrumentare si plata a dosarelor de dauna de catre societati”, a precizat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.
In cursul anului trecut, 70% dintre reclamatii au fost legate de politele RCA, in conditiile in care aceste produse au detinut o cota de piata de 30% in totalul asigurarilor. Prin urmare, aceste polite provoaca mult mai multe nemultumiri decat ar fi normal.
Este important de semnalat ca reclamatii solutionate in favoarea clientilor au reprezentat 56% din total in 2010, ponderea fiind similara cu cea inregistrata in anii precedenti. Prin urmare, reclamatiile sunt intemeiate de majoritatea cazurilor, ceea ce reflecta disfunctionalitati importante in solutionarea dosarelor de dauna.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul