top banner

EIOPA: In Romania inca sunt probleme cu asigurarile auto

15 Februarie 2016 | Autor: Conso

Problemele consumatorilor din Romania cu asigurarile auto au fost constatate si la nivel european. Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) a mentionat intr-un raport ca romanii reclama faptul ca nu primesc intreaga suma pentru repararea daunelor conform contractului sau nu primesc acesti bani in timp util.
Potrivit documentului, Romania a facut reale progrese fata de anii anteriori in ceea ce priveste activitatea pe segmentul asigurarilor auto, insa se inregistreaza in continuare plangeri ale consumatorilor in  acest domeniu.
EIOPA a dat publicitatii analiza "Consumers Trends Report", editia a patra, sinteza care ofera o privire de ansamblu asupra segmentului asigurarilor din punctul de vedere al consumatorilor la nivel european.
Potrivit documentului, printre obiectivele generale ale EIOPA se numara promovarea stabilitatii sistemului financiar, a transparentei pietelor si a produselor financiare, precum si asigurarea protectiei consumatorilor de servicii financiare, a membrilor schemelor de pensii si a beneficiarilor.
"Misiunea noastra este sa ne asiguram ca toti consumatorii sunt protejati, tratati corect si primesc valoare in schimbul banilor dati", sustine presedintele EIOPA, Gabriel Bernardino.
Produsele de asigurare sunt insuficient explicate consumatorilor
In cadrul analizei, EIOPA a identificat o serie de probleme raportate si in anii anteriori. Este vorba de modul in care sunt promovate produsele de asigurari si modul de transmitere a informatiilor contractuale. Conform documentului, consumatorii nu primesc intotdeauna informatii suficient de clare si simplu de inteles in ceea ce priveste riscurile acoperite de polita de asigurare cumparata.
De asemenea, probleme se inregistreaza si in managementul daunelor, in special din zona asigurarilor auto, care reprezinta cel mai important sector de asigurari generale, din punctul de vedere al primelor brute subscrise, in majoritatea statelor membre ale UE.
Si asigurarile de tip unit-linked, respectiv modul in care caracteristicile lor sunt comunicate consumatorilor, continua sa determine anumite ingrijorari in ceea ce priveste protectia consumatorilor, se mai arata in raportul citat.
Educatia financiara ramane redusa in anumite state UE
In plus, nivelul educatiei financiare a consumatorilor a ramas scazut in anumite state membre, si, mai mult decat atat, in contextul ratelor de dobanda mici din intreaga Europa, asiguratorii le ofera clientilor asigurari de viata cu garantii reduse si le propun sa treaca de la asigurari de viata cu garantii la asigurari de viata fara garantii. In acest context, autoritatile de supraveghere locale monitorizeaza cu atentie modul in care informatia este transmisa consumatorilor, sustine EIOPA.
In afara de problemele recurente, EIOPA mentioneaza si o serie de probleme nou aparute, respectiv protectia datelor cu caracter personal, in special in cazul produselor personalizate la un grad ridicat. In ceea ce priveste segmentul pensiilor private, una dintre principalele tendinte vizeaza incercarea tuturor actorilor implicati de a construi un sistem pan-european de pensii care sa permita transferul drepturilor de pensii (intre tarile din Uniunea Europeana). De asemenea, probleme in ceea ce priveste informarea consumatorilor si transparenta, inclusiv in ceea ce priveste costurile si taxele percepute, devin din ce in ce mai importante si pe acest segment, se mai arata in raport.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul