Doar 482.000 romani si-au asigurat locuinta printr-o polita obligatorie

Un numar de 481.748 polite obligatorii de locuinta au fost emise de la lansarea acestui timp de asigurare pana in prezent, ceea ce reprezinta numai 5,74% din total locuinte aflate in Romania.


Ritmul de subscriere a politei a revenit pe un trend ascendent in luna martie 2011, ajungand la o medie de 1.000 de polite/zi, in conditiile in care in primele 2 luni ale anului acesta scazuse la mai putin de 400 polite pe zi.

Varful a fost insa inregistrat in ultimele 2 luni din 2010, cand au fost asigurate peste 10.000 de imobile pe zi, potrivit datelor oferite de Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Cele mai multe locuinte protejate prin polita obligatorie sunt situate in mediul urban (aproape 77%).

Aceasta asigurare a devenit obligatorie in 15 iulie 2010 si acopera 3 riscuri, produse ca urmare a unor dezastre naturale precum cutremur, inundatii si alunecari de teren. Ulterior, legislativul a decis ca cei care incheie o asigurare facultativa sunt scutiti de la achizitionarea uneia obligatorii suplimentar.

Hazardul din cutremure este unul dintre cele mai mari in Europa, iar inundatiile au provocat pierderi semnificative. In intervalul 2005-2010, inundatiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde euro (locuinte, poduri, diguri, drumuri afectate), se mai arata in comunicatul PAID.

”Potrivit legii, in cazul unui dezastru provocat de unul dintre cele trei riscuri acoperite prin PAD, cei care nu si-au asigurat locuintele nu vor mai beneficia de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor”, a spus Marius Bulugea, directorul general al PAID.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus