Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.
Politele de asigurare emise de Euroins Asigurare-Reasigurare raman valabile pana la data de 7 decembrie 2023 pentru asigurari generale, respectiv 5 februarie 2024 pentru asigurari de garantii (Clasa 15).
In perioada ramasa pana la data mentionata, politele acopera riscurile conform contractelor de asigurare.
Cum procedeaza cei care vor diferenta de prima
Pot solicita restituirea diferentei de prima doar asiguratii care nu au daune avizate pe politele de asigurare (nu au fost deschise dosare de dauna pe politele lor).
Suma cuvenita reprezinta prima datorata de catre asigurator pentru perioada in care riscul nu a fost acoperit de acesta ca urmare a incetarii contractelor de asigurare.
Diferenta de prima va fi restituita de catre FGA, pe baza unei cereri de plata (restituire prima-Anexa 9), disponibila online, pe portalul dedicat:
https://portal.fgaromania.ro
Cei care solicita restituirea de prima pana la data de 7 Decembrie 2023-data incetarii de drept a politelor de asigurare Euroins (mai putin politele de garantii)-trebuie ca inainte de depunerea cererii de plata la FGA, sa denunte polita de asigurare la Euroins SA, urmand a se aplica un termen de preaviz de 20 de zile pana la data la care produce efecte incetarea contractului.
Doar dupa denuntarea politei se poate transmite Cererea de plata privind acordarea restituirii de prima la FGA.
Politele Euroins se denunta printr-o solicitare transmisa la adresa de email reziliere@euroins.ro.
Cand asiguratul denunta polita la asigurator, va primi de la acesta o informare in care este mentionata inclusiv valoarea diferentei de prima care trebuie restituita, prin intermediul FGA. Astfel, asiguratul va completa la ”cuantum suma”, suma pe care o solicita din disponibilitatile Fondului.
In masura in care suma nu este specificata/calculata de catre petent, acesta are posibilitatea sa completeze cu textul ”conform calcul FGA”, urmand ca Fondul, la momentul instrumentarii cererii de restituire a primelor sa calculeze valoarea diferentei de prima de restituit.
Ce se intampla din 8 decembrie
Conform legii, dupa data de 7 decembrie 2023 (ultima zi de valabilitate a politelor Euroins, altele decat cele de garantii), cei interesati se vor putea adresa direct FGA cu o cerere de plata de restituire prima, pentru a solicita restituirea diferentei de prima pe perioada ramasa neacoperita.
Practic, din moment ce toate politele inceteaza de drept la 7 decembrie 2023, nu mai este nevoie sa denunte/prezinte dovada denuntarii politei la asigurator ci sa se adreseaza direct Fondului, in termenul prevazut de lege.
In cazul lor, la ”cuantum suma”, solicitantii fie isi calculeaza singuri diferenta de prima de restituit, fie mentioneaza textul ”conform calcul FGA”.
In cazul politelor denuntate, daca cererea de denuntare a fost transmisa si inregistrata, asiguratul nu poate reveni asupra denuntarii, efectele acesteia urmand a se produce cu aplicarea termenului de preaviz de 20 zile.
In cazul politelor care nu au fost denuntate, acestea raman in vigoare pana la data expirarii prevazuta in contract dar nu mai tarziu de 07.12.2023, cand opereaza incetarea de drept a acestora pentru toate tipurile de contracte de asigurare, mai putin pentru cele de garantii, care inceteaza de drept la data de 5 Februarie 2024.
Restituirile avanseaza lent
Pana la 31 August 2023, FGA a inregistrat un numar de 55.115 cereri de restituire prima conform Anexei 9 din partea creditorilor societatii Euroins SA.
Dintre acestea, FGA avizase pana la finalul lunii august 2023 un numar de 8.164 cereri (14,8%), in cadrul Comisiei Speciale a Fondului. Suma totala aprobata la plata a fost de 4,98 milioane lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News