top banner

Consiliul Concurentei: Debitorii sunt captivi bancilor

05 Noiembrie 2015 | Autor: Conso

Concurenta pe piata bancara din Romania este satisfacatoare, insa nivelul ridicat de indatorare conduce la reducerea gradului de mobilitate a clientilor, noreaza Consiliul Concurentei in raportul sau anual. In asigurari, Concurenta a constata ca doar 7 din 10 masini au RCA.
„Situatia sectorului bancar din perioada analizata (2010 – 2014) indica o evolutie favorabila din punct de vedere concurential in sectorul bancar romanesc. In ultimii 4 ani se observa o tendinta de reducere a diferentialului dintre dobanda la credite si cea la depozite. De asemenea, indicii de concentrare arata un grad mic spre mediu de concentrare in sector”, se mentioneaza in raport.
In schimb, autoritatea de Concurenta subliniaza faptul ca sporirea restrictiilor privind creditarea, coordonata cu un nivel ridicat al gradului de indatorare a clientilor conduce la reducerea gradului de mobilitate a acestora.
„Asa cum se cunoaste, un nivel crescut al gradului de mobilitate a clientilor este efectul unui mediu concurential normal, iar scopul legislatiei de concurenta il reprezinta tocmai mentinerea si stimularea concurentei si a unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor”, se arata in raportul Consiliului Concurentei.
In ceea ce priveste gradul de concentrare, se observa o diferenta mare intre primii doi jucatori si ceilalti, diferenta care s-a erodat in timp.
”Principalii doi jucatori au pierdut cota de piata in detrimentul urmatorilor. De asemenea, la finalul anului 2014, primii 7 jucatori de pe piata detineau impreuna aproximativ 67% din piata, in timp ce urmatorii 33 detineau aproximativ 33%”, se mentioneaza in raport.
Desi este obligatorie, doar 7 din 10 masini au RCA
Pe piata asigurarilor auto obligatorii, Consiliul Concurentei constata ca aproximativ 90% din piata este controlata de 7 companii si pare sa prezinte „anumite trasaturi oligopoliste”, atenuate oarecum de valorile efective ale cotelor asiguratorilor autorizati sa emita astfel de polite.
In plus, cifrele  Concurentei arata ca o parte importanta a vehiculelor inmatriculate in Romania nu sunt asigurate RCA. „Gradul de cuprindere in asigurare a RCA, calculat ca procent al vehiculelor asigurate in totalul vehiculelor inmatriculate, este inferior nivelului ideal de 100%”, se arata in analiza CC. Potrivit cifrelor institutiei, gradul de cuprindere in asigurare a RCA a fost in 2011 de 74,1%, in 2012 - 73,6%, in 2013 - 71,6% si in 2014 - 71,3%.
Caracterul obligatoriu al politelor RCA, transparenta crescuta a pietei, relativa omogenitate a produselor de asigurare si cresterea sustinuta a subscrierilor din ultima perioada plaseaza acest segment de piata in grupul industriilor caracterizate de o presiune concurentiala redusa.
Numarul de asiguratori RCA a scazut de la 17 la 9 in 10 ani
Institutia remarca faptul ca, in perioada 2005 – 2015, numarul asiguratorilor autorizati sa emita polite RCA a scazut de la 17 la 9, o evolutie similara fiind intalnita si in cazul companiilor care emit polite facultative CASCO, de la 31 la 21.
RCA detine cea mai mare cota in randul claselor de asigurare, raportat la totalul subscrierilor pietei asigurarilor, care a atins 8,09 miliarde de lei in 2014, de 34,6%, de la 30,3% în 2013. La finele anului trecut, primii trei jucatori pe segmentul RCA, conform ASF, au fost Euroins Romania – cu o cota de 18,94%, Carpatica Asig – 16,81% si Astra – 16,38%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul