top banner

Cele 5 minuni ale asigurarii RCA

02 Februarie 2011 | Autor: Valentin Ciobanu

In cazul unui accident, pagubitul trebuie sa inceapa demersurile pentru a fi despagubit. De multe ori, procesul este lung si anevoios iar rezultatele sunt sub asteptari. Uneori, pagubitul trebuie sa suporte un tratament ce sfideaza limitele legii. Iata 5 lucruri despre asigurarea RCA ce merita retinute!
1.    De cele mai multe ori, soferii pagubiti sunt nemultumiti de valoarea despagubirii.
Trebuie sa stim ca valoarea despagubirii nu poate depasi cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului si nici limita de despagubire prevazuta in polita RCA. Valoarea masinii se calculeaza tinand cont de coeficientii de uzura din norma RCA.
Sa luam cazul unui autoturism cu o valoare de nou de 10.000 euro, achizitionat la 1 ianuarie 2004, avariat de un tert in luna decembrie 2010.
Daca masina se incadreaza in starea de intretinere medie (o medie de 15.000 km/an), se aplica un coeficient de uzura de 65%, rezultand o valoare la data producerii evenimentului de 3.500 euro. Despagubirea nu poate depasi aceasta valoare.
2.    Cu cat vechimea autovehiculului este mai mare sau starea de intretinere mai proasta, cu atat despagubirea va fi mai redusa.
Pentru o masina cu o vechime de peste 10 ani, valoarea la data producerii accidentului in cazul unei stari de intretinere medie este de 25% din valoarea de nou.
Daca ea a costat de nou 10.000 euro, vom primi 2.500 euro. Mai mult, daca masina nu a fost intretinuta bine si are o medie de peste 15.000 km/an, despagubirea poate sa ajunga chiar si la 15% din valoarea de nou, deci 1.500 euro.
3.    Daca cuantumul pagubei depaseste 75% din valoarea autovehiculului la data producerii accidentului, asiguratorul va declara dauna totala.
Cand se declara dauna totala, exista doua posibilitati. In exemplul nostru, daca masina poate fi reparata si se face dovada acestei stari de fapt, despagubirea este limitata de valoarea autoturismului la data producerii evenimentului – vom primi maximum 3.500 euro.
Daca devizul de reparatie indica 4.000 euro, clientul trebuie sa scoata din buzunar diferenta de 500 euro. Daca nu doreste acest lucru si astfel decide sa nu-si repare masina, pagubitul va beneficia de un tratament diferit.
In acest caz, cuantumul despagubirii se va stabili inclusiv pe baza evaluarii epavei si nu va putea depasi diferenta dintre valoarea vehiculului la data producerii accidentului si valoarea ramasa (epava). Valoarea epavei poate fi orice procentaj intre 0,1% si 25% din valoarea autovehiculului.
Daca epava este valorificata cu 20% din valoarea autovehiculului (adica 20% din cei 3.500 euro, rezultand 700 euro), pagubitul va primi de la asigurator 2.800 euro, adica diferenta dintre 3.500 euro (valoarea autovehiculului) si 700 euro (valoarea epavei). Valorificarea epavei intra insa in sarcina noastra.
4.     In teorie, despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document la dosar. In practica, exista o serie de abateri de la acest termen.
Pana si deschiderea dosarului de dauna necesita in cazul unor companii eforturi considerabile.
Pe de-o parte trebuie sa ne conformam unor programe reduse de lucru cu publicul. De asemenea, unii asiguratori solicita prezenta ambilor soferi implicati in accident la deschiderea dosarului de dauna, chiar daca exista o constatare efectuata la politie.
In acest caz trebuie sa stiti ca nu este necesara aparitia la centrul de daune al asiguratorului impreuna cu soferul vinovat.
5.     Pretextele pentru intarzierea platii despagubirii sunt numeroase.
Te poti trezi cu dosarul respins intrucat din documentele si fotografiile depuse la dosar rezulta faptul ca avariile s-ar fi produs in alte imprejurari. Cand mergi la sediul asiguratorului constati de fapt ca unele documente nu au fost inregistrate la dosar. Si uite asa, termenul de  despagubire este tot mai indepartat.
Trebuie sa stiti insa ca astfel de intarzieri pot fi dejucate. Companiile pot efectua investigatii timp de trei luni de la data avizarii daunei insa au obligatia sa comunice in scris acest lucru in termen de maximum 10 zile de la data producerii accidentului. Daca nu ati primit o astfel de instiintare in termenul prevazut, intarzierile nu au temei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul