top banner

Asiguratorii romani au iesit bine la testul EIOPA

19 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Asiguratorii romani care au participat la testul de stres efectuat de Autoritatea Europeana privind Asigurarile si Pensiile Ocupationale (EIOPA) au obtinut rezultate peste media europeana. Testul, efectuat cu sprijinul autoritatilor de supraveghere din satele membre ale Autoritatii, a evaluat rezistenta companiilor in cazul unor riscuri majore.
Astfel, cele trei companii de asigurari romanesti participante la test (doua de asigurari generale si una de asigurari de viata) au o rata de acoperire cu active a obligatiilor de circa 120%, fata de 110% media la nivel european, se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Cum arata rezultatul pentru societatile locale?
”In ceea ce priveste capitalizarea companiilor, exercitiul a relevat o calitate ridicata a fondurilor proprii (94% fonduri proprii de nivel I). Dupa aplicarea factorilor de risc aferenti scenariului „low yield for long” (mentinerea dobanzilor la nivel scazut pe termen lung -n.r.) nivelul activelor in exces fata de obligatii a scazut aproape nesemnificativ, cu 5,5%, in vreme ce la nivel european scaderea a fost, in medie, de 18%. Dupa aplicarea factorilor de risc aferenti scenariului „double hit” (mentinerea curbei swap la un nivel redus combinata cu cresterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui soc -n.r.) nivelul activelor in exces fata de obligatii a scazut cu 22,4%, in vreme ce, la nivel european, in medie, scaderea a fost mai mare, de 28,9%”, se mentioneaza in comunicatul citat.
Astfel, ASF sustine ca, si ulterior aplicarii oricaruia dintre cele 2 scenarii de stres, pe ansamblul celor 3 companii participante, raportul dintre fondurile proprii si obligatii a ramas la valori de peste 100%.
Cele trei societati, respectiv NN Asigurari de Viata, Grawe Romania Asigurare si Asirom VIG, au o cota de piata cumulata de aproximativ 77%.
La test au participat 236 de companii de asigurare din 30 de state europene. ”La nivel european, rezultatele testului de stres au relevat in principal urmatoarele: o perioada prelungita de rata scazuta a dobanzii si o repozitionare considerabila a primei de risc prezinta provocari semnificative pentru companiile de asigurare din Europa; scenariul “double-hit” a rezultat intr-un impact negativ de 160 miliarde de euro asupra situatiilor financiare ale companiilor, cu mai mult de 40% din companiile din esantionul participant care ar pierde mai mult de o treime din excesul de active fata de obligatii”, se mai arata in comunicat.
Giegold: EIOPA cosmetizeaza piata asigurarilor
Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca, la prima vedere, rezultatul testului de stres pare pozitiv, dar o privire mai atenta releva numeroase motive de ingrijorare.
Potrivit acestuia, anumite compannii de asigurari au reusit sa intruneasca cerintele de capital doar pentru ca beneficiaza de o serie de facilitati tranzitorii, introduse in reglementarile de prudentialitate in 2014, la presiunea unora dintre autoritaile nationale, pentru a ajuta companiile in perioadele de dobanzi scazute. 
In plus, dintr-un comunicat al europarlamentarului reiese ca rezultatul testului arata doar surplusul de active fata de obligatii, dar nu si cerinta de capital.
”Din testul de stres nu reiese clar daca cerintele de capital sunt intrunite. In comparatie Autoritatea Bancara Europeana (ABE), EIPOA nu publica rezutatele pentru fiecare companie, ci doar date agregate”, se mai arata in comunicat.
In concluzie, Giegold este de parere ca testul de stres derulat de EIOPA nu face decat sa cosmetizeze piata europeana a asigurarilor.
”Cand se va despacheta acest cadou de Craciun facut companiilor de asigurari, rezultatul nu va fi pe placul cetatenilor europeni”, mai spune europarlamentarul citat.
Acesta afirma ca EIOPA ar trebui sa abordeze direct vulnerabilitatile asiguratorilor si sa publice rezultatele individual. Totodata, toate companiile ar trebui testate, nu doar cele mari, pentru a oferi o imagine realista a sectorului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul