Asiguratorii romani au iesit bine la testul EIOPA


Asiguratorii romani care au participat la testul de stres efectuat de Autoritatea Europeana privind Asigurarile si Pensiile Ocupationale (EIOPA) au obtinut rezultate peste media europeana. Testul, efectuat cu sprijinul autoritatilor de supraveghere din satele membre ale Autoritatii, a evaluat rezistenta companiilor in cazul unor riscuri majore.


Astfel, cele trei companii de asigurari romanesti participante la test (doua de asigurari generale si una de asigurari de viata) au o rata de acoperire cu active a obligatiilor de circa 120%, fata de 110% media la nivel european, se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Cum arata rezultatul pentru societatile locale?

”In ceea ce priveste capitalizarea companiilor, exercitiul a relevat o calitate ridicata a fondurilor proprii (94% fonduri proprii de nivel I). Dupa aplicarea factorilor de risc aferenti scenariului „low yield for long” (mentinerea dobanzilor la nivel scazut pe termen lung -n.r.) nivelul activelor in exces fata de obligatii a scazut aproape nesemnificativ, cu 5,5%, in vreme ce la nivel european scaderea a fost, in medie, de 18%. Dupa aplicarea factorilor de risc aferenti scenariului „double hit” (mentinerea curbei swap la un nivel redus combinata cu cresterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui soc -n.r.) nivelul activelor in exces fata de obligatii a scazut cu 22,4%, in vreme ce, la nivel european, in medie, scaderea a fost mai mare, de 28,9%”, se mentioneaza in comunicatul citat.

Astfel, ASF sustine ca, si ulterior aplicarii oricaruia dintre cele 2 scenarii de stres, pe ansamblul celor 3 companii participante, raportul dintre fondurile proprii si obligatii a ramas la valori de peste 100%.

Cele trei societati, respectiv NN Asigurari de Viata, Grawe Romania Asigurare si Asirom VIG, au o cota de piata cumulata de aproximativ 77%.

La test au participat 236 de companii de asigurare din 30 de state europene. ”La nivel european, rezultatele testului de stres au relevat in principal urmatoarele: o perioada prelungita de rata scazuta a dobanzii si o repozitionare considerabila a primei de risc prezinta provocari semnificative pentru companiile de asigurare din Europa; scenariul “double-hit” a rezultat intr-un impact negativ de 160 miliarde de euro asupra situatiilor financiare ale companiilor, cu mai mult de 40% din companiile din esantionul participant care ar pierde mai mult de o treime din excesul de active fata de obligatii”, se mai arata in comunicat.

Giegold: EIOPA cosmetizeaza piata asigurarilor

Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca, la prima vedere, rezultatul testului de stres pare pozitiv, dar o privire mai atenta releva numeroase motive de ingrijorare.

Potrivit acestuia, anumite compannii de asigurari au reusit sa intruneasca cerintele de capital doar pentru ca beneficiaza de o serie de facilitati tranzitorii, introduse in reglementarile de prudentialitate in 2014, la presiunea unora dintre autoritaile nationale, pentru a ajuta companiile in perioadele de dobanzi scazute. 


In plus, dintr-un comunicat al europarlamentarului reiese ca rezultatul testului arata doar surplusul de active fata de obligatii, dar nu si cerinta de capital.

”Din testul de stres nu reiese clar daca cerintele de capital sunt intrunite. In comparatie Autoritatea Bancara Europeana (ABE), EIPOA nu publica rezutatele pentru fiecare companie, ci doar date agregate”, se mai arata in comunicat.

In concluzie, Giegold este de parere ca testul de stres derulat de EIOPA nu face decat sa cosmetizeze piata europeana a asigurarilor.

”Cand se va despacheta acest cadou de Craciun facut companiilor de asigurari, rezultatul nu va fi pe placul cetatenilor europeni”, mai spune europarlamentarul citat.

Acesta afirma ca EIOPA ar trebui sa abordeze direct vulnerabilitatile asiguratorilor si sa publice rezultatele individual. Totodata, toate companiile ar trebui testate, nu doar cele mari, pentru a oferi o imagine realista a sectorului.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Generali permite notificarea online a daunelor auto
Generali permite notificarea online a daunelor auto

Generali Asigurari a introdus un formular pe propriul website, prin care asiguratii sau persoanele pagubite pot notifica producerea unei daune.

23 Octombrie 2019 | Asigurari

Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus