Asiguratorii romani au iesit bine la testul EIOPA

Asiguratorii romani care au participat la testul de stres efectuat de Autoritatea Europeana privind Asigurarile si Pensiile Ocupationale (EIOPA) au obtinut rezultate peste media europeana. Testul, efectuat cu sprijinul autoritatilor de supraveghere din satele membre ale Autoritatii, a evaluat rezistenta companiilor in cazul unor riscuri majore.

Astfel, cele trei companii de asigurari romanesti participante la test (doua de asigurari generale si una de asigurari de viata) au o rata de acoperire cu active a obligatiilor de circa 120%, fata de 110% media la nivel european, se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Cum arata rezultatul pentru societatile locale?

”In ceea ce priveste capitalizarea companiilor, exercitiul a relevat o calitate ridicata a fondurilor proprii (94% fonduri proprii de nivel I). Dupa aplicarea factorilor de risc aferenti scenariului „low yield for long” (mentinerea dobanzilor la nivel scazut pe termen lung -n.r.) nivelul activelor in exces fata de obligatii a scazut aproape nesemnificativ, cu 5,5%, in vreme ce la nivel european scaderea a fost, in medie, de 18%. Dupa aplicarea factorilor de risc aferenti scenariului „double hit” (mentinerea curbei swap la un nivel redus combinata cu cresterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui soc -n.r.) nivelul activelor in exces fata de obligatii a scazut cu 22,4%, in vreme ce, la nivel european, in medie, scaderea a fost mai mare, de 28,9%”, se mentioneaza in comunicatul citat.

Astfel, ASF sustine ca, si ulterior aplicarii oricaruia dintre cele 2 scenarii de stres, pe ansamblul celor 3 companii participante, raportul dintre fondurile proprii si obligatii a ramas la valori de peste 100%.

Cele trei societati, respectiv NN Asigurari de Viata, Grawe Romania Asigurare si Asirom VIG, au o cota de piata cumulata de aproximativ 77%.

La test au participat 236 de companii de asigurare din 30 de state europene. ”La nivel european, rezultatele testului de stres au relevat in principal urmatoarele: o perioada prelungita de rata scazuta a dobanzii si o repozitionare considerabila a primei de risc prezinta provocari semnificative pentru companiile de asigurare din Europa; scenariul “double-hit” a rezultat intr-un impact negativ de 160 miliarde de euro asupra situatiilor financiare ale companiilor, cu mai mult de 40% din companiile din esantionul participant care ar pierde mai mult de o treime din excesul de active fata de obligatii”, se mai arata in comunicat.

Giegold: EIOPA cosmetizeaza piata asigurarilor

Europarlamentarul Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, sustine ca, la prima vedere, rezultatul testului de stres pare pozitiv, dar o privire mai atenta releva numeroase motive de ingrijorare.

Potrivit acestuia, anumite compannii de asigurari au reusit sa intruneasca cerintele de capital doar pentru ca beneficiaza de o serie de facilitati tranzitorii, introduse in reglementarile de prudentialitate in 2014, la presiunea unora dintre autoritaile nationale, pentru a ajuta companiile in perioadele de dobanzi scazute. 


In plus, dintr-un comunicat al europarlamentarului reiese ca rezultatul testului arata doar surplusul de active fata de obligatii, dar nu si cerinta de capital.

”Din testul de stres nu reiese clar daca cerintele de capital sunt intrunite. In comparatie Autoritatea Bancara Europeana (ABE), EIPOA nu publica rezutatele pentru fiecare companie, ci doar date agregate”, se mai arata in comunicat.

In concluzie, Giegold este de parere ca testul de stres derulat de EIOPA nu face decat sa cosmetizeze piata europeana a asigurarilor.

”Cand se va despacheta acest cadou de Craciun facut companiilor de asigurari, rezultatul nu va fi pe placul cetatenilor europeni”, mai spune europarlamentarul citat.

Acesta afirma ca EIOPA ar trebui sa abordeze direct vulnerabilitatile asiguratorilor si sa publice rezultatele individual. Totodata, toate companiile ar trebui testate, nu doar cele mari, pentru a oferi o imagine realista a sectorului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus