top banner

Asigurarile private de sanatate s-au scumpit de 4 ori in 4 ani

01 Martie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Asigurarile private de sanatate s-au scumpit de 4 ori in 4 ani

Foto Unsplash.com

Dupa pandemie pretul asigurarilor private de sanatate a urcat spectaculos in paralel cu scaderea severa a numarului de polite active.
Ultimul raport ASF privind piata asigurarilor (pentru trimestrul al treilea din 2022) arata aceasta dinamica ingrijoratoare. 
Daca ne raportam la datele aferente trimestrului al treilea din ultimii 5 ani se observa ca in 2018 existau un numar de 307.000 contracte noi, incheiate in periaoda respectiva de raportare, iar un an mai tarziu, la T3 2019 aveam un numar in crestere, de 369.000 de noi contracte, o dinamica pozitiva si o crestere de 20%.
Evolutia buna continua in T3 din 2020, cand avem un numar de 399.000 noi contracte incheiate in cele 9 luni de raportare (+8%). 
Un an mai tarziu deja se facea simtita pandemia si avem o inversare a trendului dupa primele 9 luni din 2021 consemnandu-se 355.000 noi contracte (-11%).
Adevarata prabusire se produce insa anul trecut, numarul de noi contracte incheiate in primele 9 luni din 2022 fiind de 174.000, practic o injumatatire a numarului de polite de asigurari private de sanatate fata de anul precedent si o valoare mult inferioara chiar si anului 2018. 
Cum au evoluat preturile
In trimestrul al treilea din 2018 existau un numar de 350.000 polite active (cele noi incheiate in perioada de raportare si politele in curs de expirare) iar valoarea primelor brute subscrise fusese de 227,19 milioane lei. 
Adica valoarea medie a unei polite oscila in jurul a 649 lei. 
In 2019 aceasta urcase la 718 lei, pentru a ajunge la 950 lei in 2020. 
Evolutia din anii cu o crestere mai pronuntata a valorii acestora explica si declinul numarului de polite active.
Pur si simplu nu foarte multi romani si le-au mai permis. 
In 2021, la finalul trimestrului al treilea, avem o valoare medie de 1. 077 lei iar in 2022, in perioada similara de raportare, valoarea medie urcase spectaculos la 2.442 lei. 
Practic, valoarea medie a unei polite urcase de aproape 4 ori in 4 ani (de la 649 lei in T3 2018). 
Faptul este evident urmarind si sumele colectate din primele brute, unde la finalul celui de al treilea trimestru de anul trecut valoarea totala era de 509,5 milioane lei fata de 227,1 milioane in 2018, in conditiile in care numarul total de polite scazuse de la 349.999 polite in T3 2018 la 208.600 polite in T3 2022. 
De ce sunt scumpirile atat de mari?
In timpul pandemiei multe spitale au avut circuit inchis iar celalte ramase au putut aloca mai putin personal si tehnica medicala pentru pacientii non-covid. 
Cererea mai mare de servicii medicale a fost preluata de sectorul privat si in acest fel dinamica preturilor a urmarit raportul dintre cerere si oferta. 
Ramane de vazut ce se va intampla in 2023 cand spitalele de stat au intrat in regim normal iar inflatia a taiat anul trecut o parte din puterea de cumparare a potentialilor asigurati. 
Paralela cu scumpirea RCA nu functioneaza foarte bine in acest caz, cresterea pretului asigurarilor obligatorii auto fiind determinat de iesirea din piata a unei societatati care oferea preturi de dumping, fenomen care nu se regaseste in cazul asigurarilor de sanatate. 
Cum te asiguri la stat nefiind angajat cu contract de munca
Cei care nu au o asigurare de sanatate de stat si nici nu sunt asigurati in sistemul privat, pot totusi sa achite o suma unica pentru a beneficia de o astfel de asigurare in sistemul public. 
Este vorba de persoanele are nu au venituri fiscalizate dar totuşi vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate. 
Acestia au de completat o declaraţie unica si apoi au de achitat 1.800 de lei pentru a fi acoperiti timp de 12 luni, o suma totusi inferioara valorii medii a unei asigurari private de sanatate (ce include insa un numar limitat de servicii). 
Suma respectiva achitata in contul contributiilor de asigurari de sanatate rezulta din aplicarea cotei de 10% la o baza de calcul egala cu şase salarii minime brute pe economie in anul 2023 (3.000 lei). 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Un nou posibil faliment pe piata asigurarilor redeschide discutia despre modul in care ar trebui sa procedeze cei 2,8 milioane romani cu polite valabile la Euroins, iar UNSAR si BAAR au intocmit impreuna un ghid informativ pentru acestia.

22 Mar 2023 | Asigurari
Scumpirea RCA continua si in acest an

Scumpirea RCA continua si in acest an

Nota de plata in urma falimentului City Insurance continua sa creasca, iar posesorii de autovehicule vor simti si in 2023 efectele sale. ASF a anuntat in februarie o crestere medie de 16,2% a tarifelor de referinta pentru RCA.

15 Mar 2023 | Asigurari
Numarul politelor PAD bate pasul pe loc

Numarul politelor PAD bate pasul pe loc

In ultimii 3 ani numarul politelor obligatorii de asigurare impotriva dezastrelor naturale a crescut cu putin peste 100.000 unitati, in ciuda eforturilor de promovare si a sanctiunilor care pot fi aplicate, teoretic, celor care nu se conformeaza.

07 Feb 2023 | Asigurari
Cand economia sufera, asigurarile de somaj au mare cautare

Cand economia sufera, asigurarile de somaj au mare cautare

NN Romania ofera din acesta luna o asigurare pentru pierderea locului de munca unde asiguratul are ocazia sa recupereze o parte din valoarea primelor, daca evenimentul asigurat – pierderea locului de munca - nu se produce.

17 Ian 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul