Asigurarea locuintei este obligatorie din 15 iulie

Din 15 iulie, romanii sunt obligati sa incheie o asigurare obligatorie de locuinta. Acestia au un ragaz de 6 luni pentru a-si asigura casele, ulterior riscand amenzi intre 100 si 500 lei daca nu se conformeaza. Cei care detin in prezent o polita facultativa vor trebui sa incheie una obligatorie numai dupa ce expira cea optionala.

Legea asigurarilor obligatorii de locuinta intra in vigoare intr-o perioada in care Romania este grav afectata de inundatii in zonele rurale. De-a lungul anilor au fost inaintate mai multe termene de aplicare, insa toate au sfarsit prin a fi amanate.

“Suntem in al 8-lea an de la primul proiect de lege pentru asigurarile obligatorii de locuinta. Nu as putea spune de ce astazi intra in vigoare legea privind obligativitatea incheierii unei polite de locuinta, insa trebuie stiut ca inca se mai lucreaza la prevederile legislative. In acest moment exista 17 propuneri de modificare a acestora in Parlament”, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.

Suma asigurata este de pana la 20.000 euro

Suma maxima ce poate fi asigurata este destul de redusa, de 20.000 euro, in cazul locuintelor de tip A, cu o structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alta materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic.

Pentru cladirile care se incadreaza in tipul B de constructie, suma maxima acoperita in caz de dauna este de numai 10.000 euro. Din aceasta categorie fac parte constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic (casele de chirpici).Tariful perceput de asiguratori este stabilit prin lege si se ridica la 20 euro pe an in cazul locuintelor de tip A, respectiv de 10 euro pentru a doua varianta. Primele de asigurare se platesc integral.

Doar 3 riscuri sunt acoperite

Polita obligatorie are drept scop protejarea impotriva dezastrelor naturale. Aceasta acopera insa numai 3 tipuri de riscuri de catastrofa ce pot provoca daune:
  • cutremure;
  • inundatii;
  • alunecari de teren.
Prin urmare, daca pagubele survin spre exemplu in urma unor incendii, furtuni puternice, explozii, caderi de corpuri, furt, etc., asiguratii nu vor fi primi niciun fel de despagubiri.

In plus, e bine de stiut ca bunurile care se afla in locuinta nu sunt acoperite prin intermediul acestei asigurari.

Care sunt pasii pentru incheierea unei polite?

Cei peste 8 milioane de proprietari de locuinte au la dispozitie 13 societati de asigurare pentru a incheia aceasta polita: ABC Asigurari, Ardaf, Astra, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Uniqa si Platinum.

Acestea sunt actionari ai Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), compania care va emite politele de asigurare.

Polita se poate incheia fie la sediul asiguratorului, fie la domiciliul clientilor. Cea mai mare problema este reprezentata de zonele rurale, unde nu prea exista acoperire din partea asiguratorilor. “Gradul de acoperire tine strict de asiguratori”, a mentionat Bulugea.

Documentele necesare pe care trebuie sa le prezinte un client constau in:
  • cartea de identitate a celui care incheie asigurarea;
  • actul de proprietate al locuintei, sau dupa caz certificatul de mostenitor sau de succesiune.
“Nu este neaparat necesara incheierea personala de catre proprietar a acestei polite. Spre exemplu, si copiii pot face acest lucru in numele parintilor lor”, a subliniat Bulugea.

Clientii au la dispozitie 6 luni pentru a incheia o astfel de asigurare, incepand cu 15 iulie 2010, perioada de gratie in care nu se aplica nicio penalizare. Asigurarea intra in vigoare la ora 00.00 a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie de 10, respectiv 20 euro. La reinnoire, daca plata primei se face anticipat, polita se prelungeste automat.

Potrivit legii, in cazul persoanelor fizice care beneficiaza de ajutor social, prima obligatorie se suporta din bugetele locale.

In caz de dauna, despagubirea este platita de catre PAID, din sumele virate de catre societatea la care este incheiata polita. “Sumele sunt platite in decurs de 10-15 zile de la data aprobarii de catre PAID a propunerii de despagubire facute de societatea de asigurare”, a explicat presedintele PAID. Potrivit acestuia, in caz de calamitate nu exista riscul de a nu se plati despagubirea.

Cum procedeaza persoanele care detin o polita facultativa?

Pe de alta parte, cei care detin in prezent o polita de asigurare facultativa vor trebui sa incheie una obligatorie, in decurs de un an de la aplicare, insa numai dupa ce expira cea optionala. Polita trebuie incheiata in termen de 5 zile de la expirarea celei facultative. Acelasi rationament este valabil si pentru o asigurare facultativa de imobil incheiata la un credit.

Pe de alta parte, exista posibilitatea ca persoanele care detin o asigurare optionala sa primeasca acasa dupa terminarea perioadei de gratie de 6 luni, o notificare prin care s-ar putea acorda o amenda pentru faptul ca nu s-a incheiat inca o asigurare obligatorie.

“In aceasta situatie, persoana respectiva trebuie sa se prezinte la primaria care a emis acea notificare, pentru a face dovada detinerii inca a unei polite facultative valabile”, a precizat presedintele PAID, Marius Bulugea. Pentru a evita astfel de probleme, Bulugea recomanda clientilor sa trimita inca de pe acum la primarie o copie dupa asigurarea detinuta.

In prima jumatate a anului, numai 25% dintre locuinte erau asigurate printr-o polita facultativa, potrivit datelor centralizate de CSA.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Inapoi sus