top banner

Agentiile de turism fara asigurare ies din piata

05 Octombrie 2016 | Autor: Conso

Lipsa asigurarii scoate din piata peste 1000 de agentii de turism. Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a retras licentele a 1.384 de agentii care nu au prezentat o polita valabila de asigurare impotriva insolventei sau falimentului. Polita are drept scop despagubirea turistilor afectati de astfel de situatii.
”Masura de retragere in vederea radierii din oficiu a licentelor de turism emise operatorilor economici in cauza asigura intarirea disciplinei privind comercializarea pachetelor de servicii turistice si totodata protectie persoanelor fizice si juridice contractante”, se arata intr-un comunicat al ANT.
De la data publicarii listei, operatorii economici inclusi nu mai pot desfasura activitati specifice agentiilor de turism, conform prevederilor legale, precizeaza institutia.
Ce se intampla cu clientii respectivelor agentii?
Autoritatea nu explica, insa, ce se va intampla cu turistii care au achizitionat deja vacante de la agentiile care au ramas fara licenta. 
In schimb, ANT mentioneaza in comunicat ca este interzisa, potrivit prevederilor legale, "desfasurarea de activitati turistice specifice agentiilor de turism de catre operatorii economici cu licenta de turism expirata sau fara detinerea politei valabile de asigurare privind asigurarea rambursarii cheltuielilor de repatriere si/sau a sumelor achitate de turisti pentru achizitionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, in cazul insolvabilitatii sau a falimentului agentiei de turism".
Care sunt agentiile care raman fara licenta?
Lista agentiilor de turism care nu au facut dovada detinerii politei valabile de asigurare pentru riscurile mentionate este publicata pe site-ul www.turism.gov.ro.
In plus, in comunicat se mentioneaza ca Directia Generala Control si Autorizare Turism din cadrul ANT a notificat, pentru a doua oara, toti operatorii economici care nu au facut dovada politei de asigurare valabile, prin scrisoare personalizata recomandata, transmisa in data de 28 august 2016, si a publicat, la aceeasi data, continutului notificarii si lista agentiilor de turism notificate.
Recent, doua agentii de turism au intrat in insolventa. Este vorba de Genius Travel si Mareea. Aceste cazuri au adus, din nou, in atentia opiniei publice si a autoritatilor problema asigurarilor in domeniu. La vremea respectiva, un studiu realizat de un portal de servicii turistice arata ca peste o treime (35%) dintre romanii care cumpara vacante in strainatate nu isi fac asigurare storno.
Cum ne protejeaza o asigurare in vacanta?
Realizatorii studiului atentionau ca cei care nu isi fac o astfel de asigurare risca sa nu isi recupereze banii daca nu mai pot merge in concediu din cauza unor probleme personale.
Din acelasi studiu reiese ca 20% dintre romani nu isi fac asigurare de sanatate inainte de a pleca in vacanta si risca sa plateasca taxe de spitalizare costisitoare in strainatate.
In ceea ce priveste responsabilitatea agentiilor de turism fata de clientii pe care ii pot lasa fara vacantele platite si fara bani, ANT anunta, in vara, ca jumatate dintre agentiile de turism din Romania nu au o asigurare impotriva insolventei.
Potrivit legislatiei in vigoare, orice agentie de turism este obligata sa incheie o astfel de polita, impotriva insolventei sau a falimentului, si sa faca dovada existentei acesteia. O astfel de asigurare are drept scop despagubirea turistilor care au cumparat o vacanta de la o agentie de turism care intra in imposibilitate de plata si nu mai poate asigura serviciile pentru care clientii au platit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul