Oricare ar fi raspunsul la cele doua intrebari, trebuie sa luati in calcul faptul ca ambele se refera la “viitor” si nu “trecut”. Asadar, ramane riscul ca raspunsul dat, sa fie infirmat de realitate.
Creditul de nevoi personale in lei este cel care este de preferat intrucat, veniturile dumneavoastra, probabil sunt tot in lei.
Trendul de apreciere a leului fata de euro inregistrat in ultimii ani, ar indica un efort mai redus al celor care au venituri in lei, in rambursarea unui credit in valuta. Totusi, termenul de rambursare de 5 ani, indicat de dumneavoastra, este suficient de mare in a lua decizia de evitare a riscului de curs de schimb.
Evolutiile cursului de schimb al unor monede apartinand tarilor ce au aderat inaintea Romaniei la UE, ne indica faptul ca, in mod inevitabil, mai urmeaza si perioade de depreciere a monedei nationale. Pentru exemplificare, este de retinut faptul ca dobanda de 12% la un credit in lei este echivalenta cu o depreciere a leului fata de euro de la 3.4 lei/euro la 3.536 lei/euro si o dobanda de 8% la creditul in euro. Chiar si la prima vedere, se poate observa ca o astfel de situatie este posibil de intalnit in perioada urmatorilor ani.
Tinand cont ca, in marea majoritate a cazurilor, comisioanele de plata anticipata a unui credit sunt relativ mari, de cel putin 2,5%, iar variabilitatea dobanzii, in sensul descresterii, este mai “rigida”, este indicat a alege varianta dobanzii cu valoarea cea mai mica, fara a tine cont de tipul de dobanda, variabila sau fixa.
Este necesara o precizare, nu am facut referire la dobanda introductorie (dobanda fixa pe primii ani de credit), caz in care, trebuie sa luati in calcul valoarea dobanzii de dupa perioada de promotie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News