Cum se calculeaza despagubirea in cazul daunei totale?


Intrebare:

In 20.02.2010 am fost implicata intr un accident rutier soldat cu avarierea auto marca Mercedez-Benz E 200 CDI Classic Diesel, anul de fabricatie 2000, din culpa exclusiva a unui asigurat la ASTRA asigurari Cta. Dupa multe insistente la inspectorul de caz, am aflat ca este necesar un deviz estimativ de reparatii de la service-ul agreat de noi(am impus eu Tiriac Service).Valoarea reparatiilor din deviz este de 32000 lei. La insistente prelungite, inspectorul mi a zis ca se incadreaza la dauna totala si mi a comunicat verbal ca valoarea max de despagubire este de 14.311 lei si epava ne ramane noua. Intrebarile sunt:
1. Cum se calculeaza valoarea despagubirii in cazul expus si care este normativul in baza caruia se face acest calcul?
2.Se tine cont la acest calcul de starea masinii , dovezile de reparatii, facturi cu piese in suma de 6000 lei , care au fost montate cu 3 luni inaintea accidentului?
Multumesc mult si astept parerea dvs de specialist.

Trasca Iuliana, Constanta

Pentru a calcula valoarea despagubirii, se pleaca de la suma asigurata trecuta pe polita de asigurare din care se scade valoarea epavei. Diferenta de bani si masina propriu-zisa, va revin dumneavoastra.

Principala  problema o reprezinta insa modul  in care se evaluaza epava.

De asemenea, mai poate interveni o problema: la data emiterii politei , autoturismul avea spre exemplu varsta de 2 ani. La data producerii evenimentului, masina are are deja 3 ani impliniti, calculati de la data fabricatiei – luna si an.

In acest caz se recalculeaza suma asigurata . Mai concret aceasta va scadea. Adica valorii de nou i se aplica un grad de uzura mai mare iar dumneavoastra in final primiti mai putini bani.  

In ceea ce priveste reparatiile, imbunataririle sau modificarile de orice fel, acestea nu se iau in considerare decat daca ati solicitat emiterea unui supliment de asigurare si ati platit o prima de asigurare pentru acoperirea acestor imbunatatiri.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Inapoi sus