Sunt doua moduri in care se pot rambursa ceditele: cu rata fixa sau cu rata descrescatoare. In ambele situatii, dobanda se calculeaza la soldul lunar al creditului.
In cazul creditelor cu rata descrescatoare, creditul initial este impartit la numarul total de rate, iar pentru fiecare rata valoarea principalului rambursat este egala. La aceasta valoare se adauga dobanda platita de client, dobanda aplicata la soldul lunar si care, evident, va fi mai mica in fiecare luna (de aici apare faptul ca rata lunara descreste). Acest mod de calcul are dezavantajul ca, prima rata este mai mare decat restul ratelor, iar determinarea capacitatii de rambursare in vederea acordarii creditului se va face luand in calcul valoarea primei rate. Astfel, valoarea maxima a creditului va fi mai mica. Pe de alta parte, clientul va plati mai putina dobanda in cursul creditului fata de varianta urmatoare.
In cazul creditelor cu rata fixa (ratele se mai numesc si anuitati), in prima parte a vietii creditului, principalul rambursat este foarte mic iar dobanda rambursata este mai mare si pe masura ce se inainteaza spre sfarsitul creditului, principalul creste iar dobanda platita scade. Folosind aceasta metoda, se pot imprumuta mai multi bani, dar se plateste mai multa dobanda.
Faptul ca rata este fixa nu are nici o legatura cu faptul ca rata dobanzii este fixa sau nu. Evident exista banci care au ambele variante de rate. In acest caz se creaza o confuzie. Clientul nu poate alege intre dobanda fixa sau o dobanda descrescatoare, ci intre o rata fixa sau o rata descrescatoare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News