Întrebare
In analiza actiunilor de la BVB, ce rata a activului fara risc (RF) se aplica in modelul CAPM avand in vedere ca nu avem o piata a titlurilor de stat? E corect a se folosi ROBID 3M sau ultima emisiune de titluri de stat MFP?
In teorie, rentabilitatea activelor fara risc (sau "risk-free assets") este randamentul (rata dobanzii) asteptat de un investitor pentru o investitie intr-un activ considerat fara nici un risc. In practica, nu exista plasamente fara risc deoarece orice investitie presupune prezenta unui anumit risc, conceptul fiind doar unul teoretic.
De cele mai multe ori, rentabilitatea activului fara risc este estimata de analisti folosind ratele de dobanda ale obligatiunilor de stat pe termen scurt sau ratele de dobanda de pe piata interbancara (in SUA se foloseste rata dobanzii pentru US Treasury bills, iar in zona euro - rata dobanzii pentru titlurile de stat germane sau rata Euribor).
Lichiditatea destul de scazuta a pietei instrumentelor cu venit fix in Romania face destul de dificila utilizarea dobanzilor la titlurile de stat pe termen scurt ca masura pentru rata activului fara risc.
Lipsa unei piete cu mai multe emisiuni si cu lichiditate mai ridicata poate fi de multe ori un impediment important, insa multi analisti folosesc totusi, ca masura pentru rentabilitatea activului fara risc, ratele de dobanda pentru emisiunile de titluri de stat pe termen scurt.
Ca alternativa se mai pot folosi si ratele de dobanda la lei din piata interbancara (Robor).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News