top banner

Ce se intampla daca banca nu respecta gradul de solvabilitate impus de BNR?

21 Septembrie 2009 | Autor: Elena Iacob

Filialele bancilor straine sunt persoane juridice romane si sunt supuse supravegherii de catre autoritatea romana competenta, Banca Nationala a Romaniei. Aceasta urmareste sa previna reducerea nivelului capitalului unei institutii de credit, persoana juridica romana, sub nivelul minim necesar pentru acoperirea riscurilor specifice activitatii desfasurate de aceasta si solicita adoptarea de catre institutia de credit a unor masuri urgente de remediere, daca acest nivel nu este mentinut sau restabilit.
n cazul incalcarii prevederilor legale, a reglementarilor emise sau a masurilor dispuse de Banca Nationala a Romaniei, aceasta poate aplica sanctiuni constand in avertisment scris, amenda aplicabila institutiei de credit, intre 0,05% si 1% din capitalul social al acesteia, amenda aplicabila membrilor consiliului de administratie si conducatorilor, intre 1-6 salarii medii nete pe institutia de credit, retragerea aprobarii acordate administratorilor si conducatorilor, retragerea autorizatiei acordate institutiei de credit.  
Banca Nationala a Romaniei poate dispune ca orice institutie de credit, persoana juridica romana, care nu respecta cerintele legale sau nu da curs unei recomandari a Bancii Nationale a Romaniei, sa intreprinda masurile necesare pentru a asigura redresarea situatiei in cel mai scurt timp, incluzand, fara a se limita la urmatoarele masuri:
  • sa oblige institutia de credit sa dispuna de fonduri proprii la un nivel mai mare decat cel prevazut prin reglementarile generale,
  • sa solicite institutiei de credit imbunatatirea cadrului de administrare, a strategiilor, proceselor si mecanismelor implementate,
  • sa solicite institutiei de credit sa aplice o politica specifica de provizionare sau un tratament specific al expunerilor din perspectiva cerintelor de fonduri proprii,
  • sa restrictioneze sau sa limiteze activitatea, operatiunile sau reteaua de sucursale ale institutiei de credit, inclusiv prin retragerea aprobarii acordate pentru infiintarea sucursalelor din strainatate,
  • sa solicite institutiei de credit reducerea riscurilor aferente operatiunilor, produselor si/sau sistemelor acesteia,
  • sa dispuna institutiei de credit inlocuirea persoanelor desemnate sa asigure conducerea sucursalelor institutiei de credit,
  • sa limiteze participatiile calificate in entitati financiare sau nefinanciare. 
De asemenea, Banca Nationala a Romaniei poate decide instituirea masurii de supraveghere speciala sau administrare speciala a institutiei de credit, in cazul carora comisia de supraveghere speciala, respectiv administratorul special, exercita atributii si are competente prevazute de lege in scopul monitorizarii, reducerii pierderilor, conservarii valorii activelor sau propunerii de masuri pentru redresarea activitatii.
In cazul institutiilor de credit din state membre ale Uniunii Europene, care exercita activitate pe teritoriul Romaniei direct sau prin intermediul unei sucursale, supravegherea este exercitata de autoritatea competenta din statul de origine.
Daca Banca Nationala a Romaniei constata ca o institutie de credit din alt stat membru, care are o sucursala sau furnizeaza servicii in mod direct in Romania, nu respecta dispozitiile legale adoptate in Romania - dispozitii care intra in competenta Bancii Nationale a Romaniei, aceasta solicita institutiei de credit in cauza sa ia masuri de remediere a situatiei, stabilind si termenul de remediere a acesteia.
Daca institutia de credit in cauza nu intreprinde masurile necesare, Banca Nationala a Romaniei informeaza autoritatea competenta din statul membru de origine in vederea dispunerii de catre aceasta a masurilor considerate corespunzatoare.
Daca institutia de credit persista in incalcarea legislatiei romanesti in vigoare, contrar masurilor luate de statul membru de origine, sau din cauza faptului ca aceste masuri se dovedesc a fi inadecvate sau nu se pot aplica in Romania, Banca Nationala a Romaniei are dreptul sa dispuna masurile corespunzatoare pentru a preveni sau sanctiona faptele de incalcare a dispozitiilor legale si, daca este cazul, pentru a impiedica institutia de credit in culpa sa initieze noi tranzactii pe teritoriul Romaniei. Banca Nationala a Romaniei comunica aceste masuri institutiei de credit in cauza si autoritatii competente din statul de origine.
Sucursalele din Romania ale institutiilor de credit din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene sunt supuse autorizarii si supravegherii de catre Banca Nationala a Romaniei, similar cu situatia institutiilor de credit persoane juridice romane. Banca Nationala a Romaniei incheie acorduri de cooperare cu autoritatea competenta din statul de origine.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul