In prezent, decizia de a percepere un comision pentru platile cu cardul la comercianti este in totalitate la latitudinea fiecarei banci emitente.
In general, practica bancilor din Romania este de a nu percepe acest comision, insa exista banci care comisioneaza tranzactiile cu cardul la comercianti, in special tranzactiile efectuate in strainatate.
Principalul motiv pentru care bancile au adoptat aceasta strategie il reprezinta stimularea posesorilor de card de a efectua plati la comerciant prin card, in conditiile in care piata romaneasca de carduri este inca puternic orientata spre cash (tranzactiile de retrageri de numerar de la bancomate continua sa detina o pondere de aproximativ 80% din total tranzactii carduri).
Pentru bancile emitente, platile cu cardul la comercianti reprezinta operatiuni profitabile, datorita comisionului incasat direct de la bancile acceptatoare care proceseaza platile cu carduri la comercianti, sub forma unui procent din valoarea tranzactiei.
De exemplu, daca un posesor de card retrage numerar de la bancomatul unei alte banci, banca emitenta a cardului utilizat nu inregistreaza venituri, deoarece comisionul incasat de la client (0.5% + 2.5 RON) este transferat automat bancii detinatoare a bancomatului respectiv.
In concluzie, plata cu cardul la comercianti este convenabila atat pentru posesorii de card (deoarece in cele mai multe cazuri este scutita de comision), cat si pentru bancile emitente, care incaseaza un comision indirect aferent tranzactiei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News