top banner

Administratorul poate fi executat pentru plata leasingului luat pe firma?

25 Martie 2009 | Autor: Cristian Popa

Biletele la ordin emise de o persoana juridica reprezinta mijlocul cel mai uzual de garantare a platilor aferente unui contract de leasing. Aceste mijloace de garantare sau de plata pot fi emise de catre companie si angajeaza in mod unilateral compania, dar pot fi si avalizate in nume personal de catre actionarul majoritar sau de catre administrator. In acest ultim caz, garantia se extinde si asupra patrimoniului acestuia din urma ca si persoana fizica. Pentru biletul la ordin avalizat vor raspunde in mod solidar atat societatea emitenta cat si avalistul.
Caracteristica principala a biletului la ordin este aceea ca la scadenta devine titlu executoriu; aceasta insemna ca, daca debitorul nu si-a achitat datoria, creditorul poate sa treaca la executarea silita a acestuia, eliminandu-se faza indelungata a judecatii si obtinerii unei hotarari definitive care sa fie ulterior investita cu formula executorie.
In practica in cazul in care biletele la ordin emise nu sunt avalizate in nume personal de administrator, acesta nu mai poate fi urmarit pentru recuperarea creantelor respective. In situatia opusa, in care biletele sunt avalizate in nume personal (sau exista clauza de fidejusiune in contractul de leasing), avalistul poate fi urmarit si executat in mod solidar cu societatea, desi la acest moment nu mai indeplineste in companie rolul avut la momentul semnarii biletelor / contractului de leasing.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto