La acordarea unui credit, banca analizeaza mai multi factori, care tin cont de bonitatea solicitantului, capacitatea acestuia de rambursare, natura si calitatea garantiilor.
Asadar, capacitatea de rambursare este un element distinct, independent care nu se confunda cu celelalte variabile analizate. In cazul capacitatii de rambursare se analizeaza sursa veniturilor, gradul de certitudine si caracterul de permanenta al acestora.
Astfel, daca nu exista nici o sursa de venituri, bancile nu vor acorda imprumuturi. O exceptie o pot reprezenta creditele pentru studenti unde se solicita un codebitor.
In cazul depozitelor sau a conturilor de economii, unele banci iau in considerare si dobanda aferenta acestora in conditiile in care soldul este blocat (depozitul nu poate fi spart inainte de rambursarea ceditului). Veniturile din dobanzi se vor pondera insa cu un procent specific fiecarei banci.
Revenind la cazul dvs., puteti prezenta bancii si alte surse de venit, altele decat cele din salariu. Dupa caz, banca le va analiza si va decide daca sunt sau nu eligibile pentru creditul solicitat. Exemple de venituri acceptate de majoritatea bancilor: drepturi de autor, contracte de management, activitati independente, pensii, chirii, dividende, dobanzi, rente etc.
In cazul propunerii unei garantii de tipul unui depozit, valoarea creditului se va determina prin ajustarea cu un anumit procent aplicat valorii depozitului. Banca va bloca acea suma pana la rambursarea integrala a creditului, dobanzilor si altor sume datorate. In acest caz, pe parcursul derularii creditului banca va acorda dobanda la suma depusa, iar rata dobanzii creditului va fi determinata prin adaugarea unei marje peste rata de dobanda primita.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News