top banner

Se poate recupera avansul platit daca firma de leasing denunta contractul?

18 Ianuarie 2009 | Autor: Cristian Popa

In momentul in care finantatorul este nevoit sa rezilieze contractul de leasing din culpa utilizatorului , se va afla in situatia de a cauta solutii pentru a-si acoperi cat mai mult (de preferat complet) pierderile financiare generate cu acest prilej .
Mai concret si pornind de la exemplul sugerat de dvs , societatea de leasing a reziliat un contract de leasing in care utilizatorul achitase un avans de 50% si cateva rate (nu se specifica exact numarul ratelor) si ulterior a recuperat bunul .
In acest caz societatea de leasing, care a achitat catre furnizor bunul in proportie de 100%, va cauta sa valorifice autoturismul recuperat pe piata libera ptr a-si recupera “cealalta jumatate” din pretul platit . Insa aici aspectele care intervin pot sa fie dintre cele mai diverse si practic vor influenta direct si hotarator pretul obtinut de societatea de leasing la revanzarea bunului .
Se stie deja ca valoarea de piata unui autoturism se depreciaza foarte rapid, mai ales in primul si al doilea an de contract cu deosebire, si mult mai putin ulterior (exista  uzura morala si fizica). In plus finantatorul efectueaza de cele mai multe ori cheltuieli cu reposesia masinii, cu aducerea acesteia intr-o stare tehnica adecvata spre a putea fi vanduta si de asemenea cheltuieli cu taxele datorate statului la inchiderea contractului de leasing.
In plus la data la care se reziliaza contractul trebuie acoperite din pretul obtinut prin revanzarea masinii toate restantele si penalitatile aferente contractului de leasing inregistrate pana la acest moment.
Asadar daca vom cuantifica foarte atent toate aceste cheltuieli pe care finantatorul le face ulterior rezilierii contractului de leasing si le comparam cu pretul obtinut la revanzarea masinii pe piata libera , vom constata cu surprindere ca sunt multe cazuri in care firma de leasing inregistreaza pierderi si foarte rar putem vorbi despre profit.
In concluzie la rezilierea unui contract de leasing sunt foarte rare cazurile in care firma de leasing reuseste sa-si acopere integral costurile ocazionate , dar si mai rare cele in care putem vorbi de inregistrare de profit (susceptibil de a fi inapoiat fostului utilizator).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto