Cand e bine sa platesc valoarea reziduala?


Intrebare:

V-as ruga sa-mi spuneti cum considerati ca este mai bine sa achit valoarea reziduala, la sfarsitul contractului de leasing sau in rate? Doresc sa achizitionez o masina in leasing (pers. fizica) si nu stiu daca se mai poate scadea ceva din acesta valoare la sfarsit, de ex. daca platesc ratele la timp sa se recompenseze in vreun fel.

Aura Mitru, Craiova

Valoarea reziduala reprezinta ultima plata in cazul unui contract de leasing, dupa care masina devine proprietatea clientului.
 
Companiile de leasing ofera de regula clientilor posibilitatea de a plati o valoare reziduala de pana la 20% din valoarea de achizitie a masinii.
 
In acest fel, o parte din costul de achizitie se amana pana la finele contractului de leasing.
 
Principalul avantaj este ca pe parcursul contractului se platesc rate mai mici, deoarece o parte din sold (valoarea reziduala) nu se ramburseaza decat la final. In schimb, la ultima scadenta, clientii trebuie sa faca un efort financiar mai mare, deoarece, pe langa rata lunara, trebuie sa achite si valoarea reziduala.
 
Aceasta structura de rambursare este recomandata, in special, persoanelor care nu dispun de venituri suficiente la semnarea contractului, dar care estimeaza ca pe parcurs venitul lor va creste semnificativ sau care asteapta o suma mare de bani pana la scadenta finala, din care sa achite valoarea reziduala.
 
Daca nu va incadrati intr-unul din aceste cazuri, probabil ca este mai prudent sa alegeti o valoarea reziduala zero sau „inclusa in rate”, asa cum i se mai spune. In acest fel, se evita socul financiar de la sfarsitul contractului, chiar daca ratele lunare vor fi putin mai mari.
 
Pentru a estima efectul valorii reziduale asupra graficului de rambursare, Conso va pune la dispozitie un calculator de leasing auto.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite auto & leasing


Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

6 Ianuarie 2022 | Credite auto & leasing

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Decembrie 2021 | Articol sponsorizat

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noiembrie 2021 | Credite auto & leasing

Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Credite auto & leasing

Inapoi sus