top banner

Pot sa primesc avansul inapoi daca renunt la contractul de leasing?

02 Aprilie 2008 | Autor: Cristian Popa

In cazul in care utilizatorul a incheiat un contract de leasing, a achitat contravaloarea avansului si a receptionat autovehiculul (sau obiectul contractual) semnand procesul verbal de predare-primire, se considera ca avem un contract de leasing valid care isi produce efectele juridice pentru ambele parti conform clauzelor contractuale agreate.  
In marea majoritate a contractelor de leasing, nici utilizatorul si nici finantatorul nu pot cere unilateral incetarea contractului de leasing prin reziliere de plin drept, fara existenta unei culpe a unei parti sau a alteia. 
Declararea culpei din partea Finantatorului poate fi invocata in cazul nerespectarii obligatiilor prevazute de Art. 9 din OG 51/1997 lit. a – f. Cazurile de culpa a utilizatorului sunt precizate in lege in cadrul art. 10 si pot fi suplimentate in cadrul contractului de leasing semnat de parti (obligatiile utilizatorului). 
Daca nu avem de-a face cu nici un caz care sa se incadreze intr-una din situatiile descrise mai sus, contractul de leasing nu are temei pentru a fi contestat/denuntat. Astfel utilizatorul nu este in masura sa solicite finantatorului returnarea sumelor platite cu titlu de avans, iar incetarea platilor conform contractului (ratele de leasing) va conduce la constatarea unui caz de culpa a utilizatorului, caz in care finantatorul poate cere executarea silita intocmai a obligatiilor utilizatorului conform contractului de leasing cu plata de daune interese sau rezilierea de plin drept a contractului de leasing fara punerea in intarziere cu plata de daune interese.  
In situatia, intalnita destul de rar, in care utilizatorul nu mai doreste continuarea contractului de leasing imediat dupa intrarea in posesia obiectului contractual, din motive subiective/personale, cea mai eficienta solutie prin care isi recupereaza mare parte din sumele deja platite finantatorului cu titlu de avans, este cesionarea (novatia) contractului de leasing catre un alt utilizator.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto