top banner

Ce se intampla cu masina daca firma de leasing da faliment?

19 Martie 2008 | Autor: Cristian Popa

Posibilitatea unei companii de leasing de a intra in faliment, proces urmat de deposedarea clientilor buni platnici de bunurile contractate  concomitent cu pierderea sumelor deja platite, sunt fenomene care discutate chiar si la nivel teoretic dau fiori reci clientilor societatilor de leasing .  
Este bine sa mentionam aici ca pe piata din Romania activeaza pe langa societatile mari, consacrate (care de cele mai multe ori sunt afiliate unei banci), si o pleiada de societati destul de obscure sau putin cunoscute.  
Fenomenele negative aparute in piata romaneasca la un moment dat, fenomene care ipotetic vor afecta in masa sectoare ale economiei, pot sa aiba un impact semnificativ in primul rand asupra societatilor de leasing cu o anvergura mai redusa care nu dispun de resurse tampon la care pot sa apeleze in timpul perioadelor de criza. 
Legislatia in vigoare nu trateaza in niciun fel regimul falimentului sau al reorganizarii judiciare a companiilor de leasing. Acestea  functioneaza practic dupa legea societatilor comerciale, fiind niste intermediari intre client si societatea finantatoare (banca sau consortiu bancar).  
Bunurile achizitionate in leasing sunt gajate in majoritatea cazurilor in favoarea finantatorului firmei de leasing (este cazul cel mai des intalnit in cazul firmelor de leasing care nu sunt afiliate unei banci). Din aceasta cauza, toate bunurile luate in sistem leasing, care sunt proprietatea societatii pana la achitarea ultimei rate si a valorii reziduale de catre client, sunt incluse, in cazul falimentului, in masa credala.
In aceste conditii, clientii pot pierde atat bunurile care fac obiectul contractului de leasing, cat si banii achitati in contul respectivului contract.
Proiectul noii legi care va guverna activitatea societatilor de leasing prevede ca bunurile ce fac obiectul unor contracte de leasing in care clientii si-au achitat la timp obligatiile sa nu fie incluse in masa credala. Datorita acestui fapt, clientii isi vor putea achita in continuare ratele, nu catre societatea de leasing declarata in faliment, ci catre lichidatorul societatii cu probleme. 
In situatia actuala, clientii societatilor de leasing isi pot rezolva totusi problemele, deoarece chiar si in caz de faliment, pentru a recupera datoriile, creditorii (in acest caz, statul roman) pot accepta derularea in continuare a contractelor de leasing si pot recupera banii treptat.  
In cazul in care finantatorul principal (banca) al societatii de leasing este si creditor, clientul poate stabili o intelegere cu banca si isi poate continua contractul de leasing platind in continuare ratele de leasing catre noul sau creditor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto