top banner

Ce diferente contabile sunt intre leasingul operational si cel financiar?

28 Februarie 2008 | Autor: Cristian Popa

Din punct de vedere al inregistrarilor contabile, diferenta dintre cele doua tipuri de contracte este destul de bine delimitata.
In cazul unui contract de leasing financiar, bunurile ce fac obiectul contractului de leasing se inregistreaza ca mijloace fixe in contabilitatea clientului (utilizatorului), acesta deducand cheltuielile cu amortizarea lui, iar din rata de leasing cheltuielile cu dobanda.  
In cazul unui contract de leasing operational, produsul este inregistrat ca mijloc fix in contabilitatea firmei de leasing, valoarea ratei de leasing fiind in totalitate cheltuiala deductibila pentru client.  
Sintetizand putem spune : in cazul leasingului financiar, ratele sunt compuse din principal si dobinda, bunurile se inregistreaza in contabilitatea utilizatorului, avansul este obligatoriu, iar riscurile utilizarii bunului trec in grija contractantului. 
In cazul leasingului operational, ratele lunare sunt compuse din amortizare si beneficiu, bunurile ce fac obiectul contractului se inregistreaza ca mijloace fixe in contabilitatea firmei de leasing, iar la finele contractului, utilizatorul este obligat sa returneze bunul. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto