top banner

Leasing auto: ce se intampla in caz de dauna totala?

03 Februarie 2008 | Autor: Cristian Popa

Problematica unei daune totale in cazul unui autoturism contractat in leasing este una relativ complexa si comporta mai multe abordari in functie de societatea de asigurari si de tipul de asigurare casco incheiata. Rolul fundamental il joaca suma asigurata prin contract, prezenta sau nu a fransizelor, taxele incluse sau nu in suma asigurata.
Cazurile mai putin fericite sunt cele in care clientul a optat pentru o rata lunara de asigurare redusa oferita de un asigurator cu o notorietate discutabila, cazuri in care anumite riscuri nu sunt asigurate sau exista fransize care reduc valoarea asigurata.  
In linii mari, asiguratorul declara dauna totala in situatia in care devizul reparatiilor emis de unitatea service depaseste 80% din suma asigurata. In acel moment, utilizatorul contractului de leasing are posibilitatea sa pastreze epava sau nu. In cazul in care clientul solicita pastrarea epavei, societatea de asigurari va achita societatii de leasing diferenta intre suma asigurata si valoarea epavei.
Din aceasta suma, societatea de leasing va retine costurile legate de inchidere a contractului de leasing si va achita diferenta utilizatorului (clientului).  In cel de-al doilea caz in care clientul refuza pastrarea epavei (societatea de asigurari o va valorifica prin mijloace proprii), societatea de asigurari va rambursa integral societatii de leasing suma asigurata prin contractul de asigurare casco.
Societatea de leasing va retine costurile legate de inchiderea contractului de leasing si va restitui diferenta clientului. De regula, aceasta suma ramasa contine capitalul platit de client atat in avansul achitat la semnarea contractului de leasing cat si aferent ratelor. Nu se restituie dobanda si TVA-ul aferente avansului si ratelor platite.  
De regula, clientul va putea constitui cu aceasta suma obtinuta de la societatea de leasing un nou avans pentru un alt contract de leasing. Societatea de leasing nu inlocuieste in mod direct masina utilizatorului ci ii ofera sprijinul prin posibilitatea continuarii colaborarii printr-un nou contract de leasing .

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto