Gradul de indatorare reprezinta raportul intre suma datoriilor de plata ce decurg din contracte de credit sau leasing pe care un individ, sau o familie dupa caz, le are lunar si venitul total.
Pana in mai 2007, nivelul maxim al acestuia era stabilit prin normele BNR. Astfel, totalul ratelor pe care un individ le avea de plata lunar nu putea depasi 30% din venitul net in cazul creditelor de consum si 35% in cazul creditelor ipotecare. Impreuna insa, suma datoriilor de plata provenite din cele doua tipuri de imprumuturi nu putea depasi 40% din venitul net lunar.
Ulterior insa, o parte din bancile din Romania au adoptat norme proprii in baza carora ofera "credite relaxate". Gradul maxim de indatorare ajunge pana la 70% insa se va aplica la venitul eligibil. Acesta se obtine prn scaderea din venitul net a cheltuielilor de subzistenta. Ele variaza de la o banca la alta, dar se situeaza in jurul valorii de 250 lei pentru fiecare membru al familiei solicitantului.
De aceea, exista un avantaj net al solicitantilor cu venituri peste medie in timp ce persoanele cu venituri reduse vor intampina greutati in obtinerea unui credit. De exemplu, unei familii formate din patru persoane cu un venit lunar de 1.200 lei ii este practic refuzata din start posibilitatea de a accesa un imprumut bancar. Mai multe detalii referitoare modul de calcul al gradului maxim de indatorare acceptat de bancile care au norme proprii de creditare gasiti la linkul de mai jos:
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News