top banner

Schimbarea contului bancar se face cu mari dificultati

24 Februarie 2012 | Autor: Alina Branescu

Schimbarea contului bancar se face cu mari dificultati

Persoanele care intentioneaza sa-si mute contul curent de la o banca la alta, pot intampina multe dificultati, potrivit unei cercetari de piata realizata de Comisia Europeana. Desi acest proces ar trebui sa se desfasoare simplu si rapid, 8 din 10 cumparatori nu si-au putut schimba banca.
Studiul publicat de Comisia Europeana releva ca initiatia de autoreglementare in vederea facilitarii mutarii contului de la o banca la alta nu a avut rezultatele sperate. In prezent, exista inca bariere importante ridicate chiar de banci.
“Rezultatele studiului publicat astazi explica de ce consumatorii schimba banca atat de rar. Daca acestia nu au posibilitatea de a muta usor contul la alta banca, ei nu pot beneficia de servicii bancare mai bune si mai ieftine in alta parte. Acest lucru, pe termen lung, reprezinta un obstacol in calea dezvoltarii”, a declarat Michel Barnier, comisarul european pentru Piata interna.
Peste 80% dintre consumatori nu au putut schimba banca
In decembrie 2010, Comisia Europeana a lansat un proces de verificare a procedurilor de vanzare din banci in cele 27 de state membre. Au avut loc peste 1.000 evaluari, care au implicat aproape 900 de solicitari de informatii si 400 de teste privind usurinta schimbarii contului bancar
Rezultatele studiului au aratat ca doar in 19% din cazuri s-a reusit schimbarea contului bancar, conform procedurii stabilite prin autoreglementare.
Restul de 81% dintre cei care au participat la teste au ramas in final la aceeasi banca. Printre problemele intalnite se numara:
   -    71% dintre banci nu au oferit deloc asistenta la mutarea contului; prin urmare nu au urmat procedurile stabilite de initiativa de autoreglementare ;
   -    7% dintre banci nu au deschis un cont curent sau nu au schimbat un ordin de plata timp de 14 zile lucratoare;
   -    3% dintre participantii la cercetare au descoperit ca noua banca a refuzat deschiderea unui cont curent standard, fara conventie de virare a venitului.
O alta problema semnalata este ca in 14% din cazuri functionarii bancari nu au putut sa furnizeze nicio informatie cu privire la procedura de schimbare a contului. Atunci cand s-au cautat informatii atat online si telefonic, cat si la banca, in 86% din cazuri s-au primit informatii diferite.
Totodata, studiul a relevat ca nivelul cunostintelor detinute de personalul bancar cu privire la schimbarea contului bancar este foarte scazut.
In prezent, Comisia Europeana evalueaza modul in care poate actiona pentru a remedia deficientele descoperite in urma acestui studiu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Cum îți poți proteja contul bancar

Cum îți poți proteja contul bancar

Într-o lume în care tentativele de fraudă devin din ce în ce mai sofisticate, protejarea conturilor bancare este esențială. Astfel, ING a lansat Kitul de Siguranță, o soluție completă pentru securizarea contului tău Home’Bank.

23 Dec 2024 | Plati
La ING poți dona direct din Home’Bank către 18 noi ONG-uri în 2025

La ING poți dona direct din Home’Bank către 18 noi ONG-uri în 2025

Clienții ING care își doresc să facă donații către noi cauze au acum o nouă listă în „Donează în Home’Bank”, un hub care găzduiește 18 ONG-uri din 5 domenii: educație, sănătate, grupuri vulnerabile, mediu și situații de urgență.

19 Dec 2024 | Plati
RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul