top banner

Reguli mai clare pentru consumatorii europeni de servicii financiare

21 Noiembrie 2017 | Autor: Conso

Parlamentul European a adoptat raportul privind serviciile financiare de retail. Documentul reprezinta un raspuns la planul de actiune al Comisiei Europene de a facilita cumpararea de servicii financiare transfrontaliere pe pietele financiare europene, in conditii de protectie sporita a consumatorilor.
„Acest raport transmite un semnal puternic pentru cresterea concurentei si a protectiei consumatorului pe piata financiara europeana. Piata Unica de Capital are sens doar daca integrarea viitoare a pietelor financiare asigura mai multa concurenta si comparabilitate a produselor in beneficiul consumatorilor.
Serviciile financiare se vor bucura de incredere transfrontaliera doar daca este garantat, pretutindeni, un nivel ridicat de protectie a consumatorilor si de securitate juridica”, a declarat Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana.
Acesta sustine ca, la initiativa Verzilor, raportul contine reguli mai stricte, dar mai simple pentru accesarea produselor si serviciilor financiare.
„Noi trebuie sa protejam firmele si consumatorii de birocratia inutila. Consumatorii au nevoie de claritate cu privire la riscurile unui produs, mai degraba decat de o gramada de hartii cu informatii inutile. Facem apel la Comisia Europeana sa prezinte propuneri in acest sens. Totodata, Comisia este chemata sa identifice si sa dea publicitatii obstacolele existente in realizarea platilor la nivel international, descoperite prin operatiuni de tip "mystery shopping"”, mai spune europarlamentarul citat.
In opinia sa, Comisia trebuie sa-si foloseasca puterea de reglementare pentru a crea produse financiare simple si durabile, profitabile si pentru consumatori, nu doar pentru furnizori.
Care sunt principalele actiuni cuprinse in raport
Concret, raportul adoptat de PE contine atiuni care sa duca la o protectie sporita a consumatorilor de produse financiare. Printre acestea se numara reducerea comisioanelor pentru tranzactiile transfrontaliere in toate statele membre, avand in vedere ca nu exista un sistem european comun de plati bancare online.
De asemenea, raportul contine reguli de transparenta cu privire la conversia valutara, intrucat, desi legislatia europeana obliga comerciantii sa mentioneze clar costul unei tranzactii valutare, consumatorii ar trebui sa aiba posibilitatea sa aleaga cele mai bune rate de schimb si sa fie informati cu privire la comisioane si alte costuri aditionale ale unor astfel de tranzactii (plati transfrontaliere sau retrageri de la ATM).
O alta actiune vizeaza simplificarea regulilor pentru schimbarea furnizorului de servcii financiare in interiorul UE, in cazul produselor bancare sau asigurarilor non-viata, astfel incat consumatorul sa il poata alege pe cel mai avantajos, inclusiv pentru terminarea contractului in derulare.
In plus, raportul contine reglementari mai clare pentru asigurarile auto, transparenta sporita pentru peturile de inchirieri auto, o piata unica mai adanca pentru credite de consum si reguli de protectie sporita a consumatorilor.
Pe partea de digitalizare, raportul vizeaza reglementari mai clare cu privire la produsele financiare oferite de FinTech-uri, verificarea digitala a identitatii sau vanzarea online de produse financiare.
Site european pentru compararea produselor financiare
Totodata, se intentioneaza infiintarea unui site pentru compararea produselor financiare la nivel european. Site-ul trebuie sa contina informatii cu privire la pretul produselor, dar si la calitatea acestora.
In acest sens, Giegold spune ca trebuie sa se renunte la „mozaicul” format de diferitele norme de protectie a consumatorilor pentru banci, companii de asigurari si fonduri de investitii, pentru a combina concurenta loiala, reducerea costurilor si a birocratiei.
„Companiile financiare nu ar trebui sa profite de avantajele de informatie in detrimentul clientilor lor. Din acest motiv si datorita contributiei noastre, raportul cere ca institutiile financiare sa furnizeze informatii cu privire la produse pe un site al UE in viitor. Astfel, clientii ar putea compara produsele oferite in intreaga Europa in conformitate cu criteriile finaniare, sociale si ecologice. Multe institutii financiare ofera credite clientilor, desi este clar ca acestia nu vor fi capabili sa le ramburseze, cu tot cu dobanzi, in viitorul apropiat. Acest comportament poate distruge mijloacele de trai personale si, daca se intampla sistematic, poate conduce la noi crize financiare. Mingea se afla acum in curtea Comisiei pentru a pune capat strategiilor de vanzari agresive si pentru a proteja mai bine consumatorii”, a subliniat Giegold.
Acesta a mai precizat faptul ca Raportul a fost respins integral de catre partidul de Stanga, ceea ce este regretabil.
„Sa promovezi euro, in timp ce respingi cea mai mare integrare a pietelor de capital, este, in cele din urma, impotriva solidaritatii europene. Numai pietele de capital integrate pot distribui povara crizelor economice pe cat mai multi umerii posibili in intreaga zona euro”, a mai spus reprezentantul Verzilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul