top banner

(P) Cum platesti in siguranta in strainatate?

28 Ianuarie 2016 | Autor: Conso

(P) Cum platesti in siguranta in strainatate?

Sigur intentionezi sa cumperi ceva interesant online... sau te gandesti sa pleci in strainatate, dar cum platesti in siguranta? Schimbul valutar, moneda pe care nu o cunosti sau legislatia locala – acestea nu vor mai avea secrete daca parcurgi sfaturile de mai jos!
7,5 milioane de plecari ale romanilor in strainatate au fost inregistratein primele 10 luni din 2015, conform datelor INS. 39% dintre acestia au cumparat din strainatate cel putin o data, arata Consumer Barometer, iar cele 11 milioane de carduri active au generat un volum de aproape 14 milioane de tranzactii POS si ATM in strainatate, afirma rapoartele BNR. Astfel, atunci cand pleaca in strainatate sau cumpara online, cardul este instrumentul in care romanii au incredere.
Ce carduri poti sa utilizezi in strainatate?
Indiferent daca platiti la un POS din Paris sau cumparati de pe un site al unui comerciant din America aveti nevoie doar de un card bancar cu utilizare internationala. Majoritatea cardurilor emise in Romania, care nu au inscriptionata o restrictie de utilizare pot fi folosite oriunde in lume, mai putinin tarile supuse unui embargo. In Japonia cardurile emise in afara acestei tari pot fi utilizate la ATM-urile oficiilor postale si la cele ale unor banci.
Unii comercianti din strainatate solicita semnarea chitantelor POS si compara semnatura cu cea de pe card chiar si pentru tranzactiile Chip&PIN. De aceea, este bine sa semnati banda de pe spatele cardului. Echivalentul acesteia, atunci cand platiti online, in tara sau in strainatate, este parola 3DSecure, asa cum arata portalul Baniipenet.
Atunci cand faceti o rezervare la un hotel sau incercati sa inchiriati o masina este posibil ca operatorul respectiv sa accepte doar carduri de credit, acestea fiind considerate garantii. In unele orase un card contactless v-ar putea ajuta sa platiti rapid si usor titlurile de calatorie pentru transport sau pentru diferite atractii turistice. Unele banci ofera si carduri care au incluse asigurari de sanatate, de calatorie sau pentru cumparaturi, chiar si in strainatate, informeaza trainingul gratuit BaniIQ.
Ce curs de schimb si ce comisioane se aplica?
Conversia valutara este realizata automat atunci cand faceti plati intr-o alta valuta decat cea a cardului. In functie de reteaua de plata utilizata, conversia este realizata din valuta tranzactiei in cea a cardului (RON sau EUR) la cursul de schimb Visa sau din valuta straina in EUR sau USD la cursul de schimb MasterCard si apoi in valuta cardului. Cursurile de schimb Visa si MasterCard sunt cele disponibile pe piata de schimb valutar si sunt mult mai avantajoase decat cele oferite de casele de schimb. Aplicatii precum Travel Tools arata cursul de schimb si iti permit sa stii imediat cat valoreaza in moneda ta ceea ce intentionezi sa platesti.
Unele banci aplica un comision cuprins intre 0 si 2% pentru tranzactiile care presupun schimb valutar. Desi cei mai multi comercianti din Europa ofera comision 0% de fiecare data cand platiti cu cardul, atunci cand retrageti bani de la ATM din strainatate poate fi aplicat si un comision fix, pe langa cel aplicat sumei retrase. In acest fel, dupa plata direct cu cardul la comercianti, s-ar putea sa fie mai avantajoasa retragerea unei sume mai mari decat daca efectuati multe retrageri de valori mici.
Atunci cand platiti la un POS din strainatate sau online prin PayPal, Amazon etc, comerciantii va pot oferi optiunea de a plati direct in valuta cardului, folosind o conversie valutara dinamica (DCC – DynamicCurrencyConversion). Aceasta va permite sa stiti valoarea tranzactiei in valuta cardului (de exemplu, lei), conversia valutara fiind realizata de comerciant. Desi poate fi mai usor sa apreciati valoarea tranzactiei intr-o moneda cunoscuta (in lei), comisioanele aplicate pot determina ca suma platita folosind DCC sa fie mai mare decat daca ati opta pentru plata la cursul Visa/MasterCard.
Ce legislatie se aplica in cazul unor litigii?
Cand cumparati din Uniunea Europeana, atat online cat si la comercianti beneficiati de legislatia armonizata care prevede drepturi echivalente in oricare dintre cele 28 de state. Aceste drepturi includ si taxe vamale 0 si 14 zile in care puteti sa returnati produsele, daca optati pentru o comanda online.
Atunci cand cumparati din afara Uniunii se aplica legislatia din tara comerciantului, cat timp nu se specifica altfel. Este posibil ca la aducerea unor bunuri de valoare mare in tara (peste 150 EUR) sa fie necesara plata TVA sau a taxelor vamale, asa cum arata trainingul Baniipenet. Totusi, indiferent de tara in care veti face plata, veti beneficia de aceleasi masuri de siguranta sporita oferita de platile cu cardul, inclusiv dreptul de a transmite bancii un refuz la plata pentru tranzactiile nejustificate.
Top 7 sfaturi atunci cand platesti in strainatate
1.    Ai grija sa nu iti expire cardul in perioada in care esti plecat din tara. Acesta poate fi utilizat pana in ultima zi a lunii inscriptionate pe card.
2.    Verifica daca ai semnat cardul pe banda de pe reversul acestuia si daca stii codul PIN.
3.    Salveaza in agenda numarul de telefon al bancii tale care poate fi apelat din strainatate. Alaturi de acesta salveaza si numarul de telefon al ambasadei sau al consulatului.
4.    Activeaza-ti serviciile de alerta prin SMS ca sa stii mereu cand este folosit cardul; serviciile internet banking iti pot oferi informatii suplimentare.
5.    Verifica daca sunt banci din acelasi grup cu banca ta in tara in care vei calatori. Este posibil sa beneficiezi de comisioane preferentiale la ATM-urile acestora.
6.    Verifica limitele de utilizare ale cardului tau (suma maxima pe care o poti plati la POS si cea pe care o poti retrage).
7.    Daca folosesti mai multe carduri, nu le pastra pe toate in acelasi loc. Daca unul dintre acestea este pierdut sau furat, le poti utiliza pe celelalte.
Pentru a afla mai multe despre cum poti sa faci cumparaturi in siguranta in strainatate, intra in trainingul gratuit www.baniipenet.ro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul