Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

(P) Cum platesti in siguranta in strainatate?


Sigur intentionezi sa cumperi ceva interesant online... sau te gandesti sa pleci in strainatate, dar cum platesti in siguranta? Schimbul valutar, moneda pe care nu o cunosti sau legislatia locala – acestea nu vor mai avea secrete daca parcurgi sfaturile de mai jos!


7,5 milioane de plecari ale romanilor in strainatate au fost inregistratein primele 10 luni din 2015, conform datelor INS. 39% dintre acestia au cumparat din strainatate cel putin o data, arata Consumer Barometer, iar cele 11 milioane de carduri active au generat un volum de aproape 14 milioane de tranzactii POS si ATM in strainatate, afirma rapoartele BNR. Astfel, atunci cand pleaca in strainatate sau cumpara online, cardul este instrumentul in care romanii au incredere.

Ce carduri poti sa utilizezi in strainatate?

Indiferent daca platiti la un POS din Paris sau cumparati de pe un site al unui comerciant din America aveti nevoie doar de un card bancar cu utilizare internationala. Majoritatea cardurilor emise in Romania, care nu au inscriptionata o restrictie de utilizare pot fi folosite oriunde in lume, mai putinin tarile supuse unui embargo. In Japonia cardurile emise in afara acestei tari pot fi utilizate la ATM-urile oficiilor postale si la cele ale unor banci.

Unii comercianti din strainatate solicita semnarea chitantelor POS si compara semnatura cu cea de pe card chiar si pentru tranzactiile Chip&PIN. De aceea, este bine sa semnati banda de pe spatele cardului. Echivalentul acesteia, atunci cand platiti online, in tara sau in strainatate, este parola 3DSecure, asa cum arata portalul Baniipenet.

Atunci cand faceti o rezervare la un hotel sau incercati sa inchiriati o masina este posibil ca operatorul respectiv sa accepte doar carduri de credit, acestea fiind considerate garantii. In unele orase un card contactless v-ar putea ajuta sa platiti rapid si usor titlurile de calatorie pentru transport sau pentru diferite atractii turistice. Unele banci ofera si carduri care au incluse asigurari de sanatate, de calatorie sau pentru cumparaturi, chiar si in strainatate, informeaza trainingul gratuit BaniIQ.

Ce curs de schimb si ce comisioane se aplica?

Conversia valutara este realizata automat atunci cand faceti plati intr-o alta valuta decat cea a cardului. In functie de reteaua de plata utilizata, conversia este realizata din valuta tranzactiei in cea a cardului (RON sau EUR) la cursul de schimb Visa sau din valuta straina in EUR sau USD la cursul de schimb MasterCard si apoi in valuta cardului. Cursurile de schimb Visa si MasterCard sunt cele disponibile pe piata de schimb valutar si sunt mult mai avantajoase decat cele oferite de casele de schimb. Aplicatii precum Travel Tools arata cursul de schimb si iti permit sa stii imediat cat valoreaza in moneda ta ceea ce intentionezi sa platesti.

Unele banci aplica un comision cuprins intre 0 si 2% pentru tranzactiile care presupun schimb valutar. Desi cei mai multi comercianti din Europa ofera comision 0% de fiecare data cand platiti cu cardul, atunci cand retrageti bani de la ATM din strainatate poate fi aplicat si un comision fix, pe langa cel aplicat sumei retrase. In acest fel, dupa plata direct cu cardul la comercianti, s-ar putea sa fie mai avantajoasa retragerea unei sume mai mari decat daca efectuati multe retrageri de valori mici.

Atunci cand platiti la un POS din strainatate sau online prin PayPal, Amazon etc, comerciantii va pot oferi optiunea de a plati direct in valuta cardului, folosind o conversie valutara dinamica (DCC – DynamicCurrencyConversion). Aceasta va permite sa stiti valoarea tranzactiei in valuta cardului (de exemplu, lei), conversia valutara fiind realizata de comerciant. Desi poate fi mai usor sa apreciati valoarea tranzactiei intr-o moneda cunoscuta (in lei), comisioanele aplicate pot determina ca suma platita folosind DCC sa fie mai mare decat daca ati opta pentru plata la cursul Visa/MasterCard.

Ce legislatie se aplica in cazul unor litigii?

Cand cumparati din Uniunea Europeana, atat online cat si la comercianti beneficiati de legislatia armonizata care prevede drepturi echivalente in oricare dintre cele 28 de state. Aceste drepturi includ si taxe vamale 0 si 14 zile in care puteti sa returnati produsele, daca optati pentru o comanda online.

Atunci cand cumparati din afara Uniunii se aplica legislatia din tara comerciantului, cat timp nu se specifica altfel. Este posibil ca la aducerea unor bunuri de valoare mare in tara (peste 150 EUR) sa fie necesara plata TVA sau a taxelor vamale, asa cum arata trainingul Baniipenet. Totusi, indiferent de tara in care veti face plata, veti beneficia de aceleasi masuri de siguranta sporita oferita de platile cu cardul, inclusiv dreptul de a transmite bancii un refuz la plata pentru tranzactiile nejustificate.


Top 7 sfaturi atunci cand platesti in strainatate

1.    Ai grija sa nu iti expire cardul in perioada in care esti plecat din tara. Acesta poate fi utilizat pana in ultima zi a lunii inscriptionate pe card.
2.    Verifica daca ai semnat cardul pe banda de pe reversul acestuia si daca stii codul PIN.
3.    Salveaza in agenda numarul de telefon al bancii tale care poate fi apelat din strainatate. Alaturi de acesta salveaza si numarul de telefon al ambasadei sau al consulatului.
4.    Activeaza-ti serviciile de alerta prin SMS ca sa stii mereu cand este folosit cardul; serviciile internet banking iti pot oferi informatii suplimentare.
5.    Verifica daca sunt banci din acelasi grup cu banca ta in tara in care vei calatori. Este posibil sa beneficiezi de comisioane preferentiale la ATM-urile acestora.
6.    Verifica limitele de utilizare ale cardului tau (suma maxima pe care o poti plati la POS si cea pe care o poti retrage).
7.    Daca folosesti mai multe carduri, nu le pastra pe toate in acelasi loc. Daca unul dintre acestea este pierdut sau furat, le poti utiliza pe celelalte.

Pentru a afla mai multe despre cum poti sa faci cumparaturi in siguranta in strainatate, intra in trainingul gratuit www.baniipenet.ro.


Distribuie articolul
Alte articole

Serviciu instant de plati de la Transfond

Serviciu instant de plati de la Transfond

Incepand cu 10 decembrie 2018, Transfond va pune la dispozitia prestatorilor de servicii de plati produsul Plati Instant, o infrastructura interbancara pentru plati de retail in timp real de pana la 50.000 lei. Utilizatorii finali - consumatori, autoritati, business-uri, vor putea utiliza serviciul atat pentru plati, cat si pentru incasari.

Citeste mai mult
Cum ne optimizam bugetul personal?

Cum ne optimizam bugetul personal?

Supraindatorarea, cheltuielile inutile, amanarea platilor obligatorii, neatentia la consum sau ignorarea posibilitatilor de a face economii isi lasa amprenta asupra bugetului familiei. Ce putem face pentru a evita aceste greseli si pentru a imbunatati situatia financiara a familiei?

Citeste mai mult
Promotii de Black Friday? Cum obtin o reducere reala?

Promotii de Black Friday? Cum obtin o reducere reala?

Febra Black Friday creste de la an la an si cuprinde tot mai multi comercianti. Poate tocmai de aceea, unii fura startul, altii cosmetizeaza preturile sau apeleaza la alte artificii pentru a castiga clientul pregatit pentru marile reduceri. Doar ca, de cele mai multe ori, aceste „ajustari” depasesc limita legalitatii.

Citeste mai mult
Cum poti plati la magazin cu ajutorul unui QR code?

Cum poti plati la magazin cu ajutorul unui QR code?

Implementarea platii cu cardul avanseaza cu dificultate in mediul rural, acolo unde vanzarile comerciantilor sunt reduse, astfel ca achizitionarea terminalelor de plata este nejustificat de scumpa. O solutie pentru inlocuirea aparaturii necesare platii cu cardul ar fi plata prin QR code. Cum functioneaza?

Citeste mai mult